Stenengooiers aquaduct Stadshagen horen vandaag of ze in cel blijven

|   Laatste wijziging

Een gesneuvelde autoruit door een vanaf het aquaduct gegooide steen op de Hasselterweg.

Twee jongens van 14 en 15 jaar worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Zij maken deel uit van een groep kinderen die vanaf een aquaduct stenen gooiden op auto’s die over de Hasselterweg reden. De tieners horen vandaag of ze langer vast moeten blijven zitten.

Woensdag hield de politie vier minderjarige jongens aan. Ze worden ervan verdacht dat ze afgelopen week meerdere keren stenen gooiden naar auto’s bij de Boxemtunnel tussen Zwolle en Hasselt. De Boxemtunnel is een aquaduct in de Hasselterweg en gaat onder de Oude Wetering door.

Geen kwajongensstreek
Volgens het Openbaar Ministerie is er geen sprake van een kwajongensstreek, maar van een ernstig strafbaar feit. “Het gooien van stenen heeft niet alleen daadwerkelijk schade veroorzaakt aan auto’s, maar kan tot levensgevaarlijke situaties leiden,” aldus het OM.

De officier van justitie vindt dat de twee tieners langer moeten worden vastgehouden. Tijdens de voorgeleiding gaat de rechter-commissaris de twee jongens verhoren. Als de rechter het eens is met het OM geeft hij een bevel tot bewaring af. De jongens kunnen dan maximaal 14 dagen vast blijven zitten. Daarna beslist de raadkamer over een verdere verlenging van de voorlopige hechtenis.

Poging zware mishandeling
Een voorgeleiding kan alleen bij misdrijven waarop in het volwassenenstrafrecht meer dan 4 jaar celstraf staat. Zo is het niet mogelijk om de pubers voor te geleiden vanwege vernieling of baldadigheid. Het kan wel bij onder meer de verdenking van poging tot zware mishandeling.

De twee andere aangehouden jongens zijn 9 en 11 jaar. Het is onmogelijk om kinderen onder de 12 jaar strafrechtelijk te vervolgen. “Voor hen zal gekeken worden naar een andere, passende interventie,” aldus het Openbaar Ministerie.

Foto's 2
Een gesneuvelde autoruit door een vanaf het aquaduct gegooide steen op de Hasselterweg.
Een gesneuvelde autoruit door een vanaf het aquaduct gegooide steen op de Hasselterweg.
De Boxemtunnel, het aquaduct in de Hasselterweg, met op de achtergrond de woonwijk Stadshagen. - Foto: Google Streetview
De Boxemtunnel, het aquaduct in de Hasselterweg, met op de achtergrond de woonwijk Stadshagen.
Foto: Google Streetview

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)