Schizofrene Zwollenaar die steen door ruit voorbijrijdende auto gooide, komt voorlopig niet meer buiten

Foto van auteur

Een extra beveiligde kamer bij Dimence in Zwolle. Dave B. verwondde er een verpleegkundige in 2020.
Foto: Peter Denekamp

Dave B., een 29-jarige Zwollenaar, komt voorlopig niet meer vrij. De man lijdt aan schizofrenie en raakt in psychose als hij zijn medicatie niet gebruikt. In de afgelopen jaren liep dat soms flink uit de hand. Hij gooide met stoeptegels naar voorbijrijdende auto’s, mishandelde een psychiatrisch verpleegkundige en overtrad een gebiedsverbod.

De rechtbank kwam maandag tot een bijzondere constructie, de Zwollenaar blijft voorlopig vastzitten op een psychiatrische afdeling in de gevangenis en binnen twee weken moet hij verplicht worden opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Jaloers op kindergeluk

Vorig jaar zag B. kinderen spelen bij de Parkschool aan de Westerlaan. Hij werd jaloers op het kindergeluk dat zich voor zijn ogen voltrok en wilde zelf weer kind zijn, maar dan op een agressieve manier. Dave begon met een stoeptegel te gooien, een stuk steen ging door de voorruit van een passerende automobiliste.

“Ik dacht die vrouw is veel te verleidelijk en dat gunde ik haar niet,” zei Dave twee weken geleden tijdens de inhoudelijke zitting over het voorval. Niet alleen de auto van de vrouw werd die dag getroffen door een steen. B. gooide ook een stoeptegel op een geparkeerde auto en bekogelde even later een politiewagen met een brokstuk.

Enkele dagen eerder dronk hij koffie met een vriendin bij Subway in de Zwolse binnenstad. Kort na het vertrek van de vriendin werd hij boos en gooide uit frustratie zijn koffie over een medewerkster van de broodjeszaak. “Ik wist niet hoe ik met vrouwen om moest gaan,” zei B. eerder in de rechtszaal. “Het was een knappe vrouw.”

Gevecht met politie

Agenten legden hem toen een gebiedsverbod op voor 24 uur. B. negeerde dat en raakte in gevecht met de politie. Verder werd de Zwollenaar mishandeling van een psychiatrisch verpleegkundige ten laste gelegd. In 2020 werd Dave boos toen hij zijn schoenen uit moest trekken voor hij werd ingesloten in een extra beveiligde kamer bij GGZ-instelling Dimence.   

Tijdens de inhoudelijke zitting werd al duidelijk dat het openbaar ministerie en de advocaat van Dave, Dick Pieter Poppe, het grotendeels met elkaar eens waren. Beiden vonden het belangrijk dat Dave hulp krijgt. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 240 dagen en opname in een kliniek voor maximaal 1 jaar. Daarbij moest een zorgmachtiging worden afgegeven waardoor artsen B. eventueel medicatie onder dwang kunnen toedienen aan B.

De rechtbank deed daar vandaag een schepje bovenop. “De rechtbank wil voorkomen dat hij in een vacuüm terechtkomt,” zegt de rechter als hij het vonnis uitspreekt. Om de Zwollenaar tegen zichzelf te beschermen en de maatschappij te beschermen tegen de grillen van Dave, kiest de rechtbank voor een veel zwaardere vorm van de zorgmachtiging.

Verplichte therapie ondergaan

Binnen twee weken moet de Zwollenaar verplicht voor 3 maanden worden opgenomen in een kliniek. De artsen mogen hem tegen zijn zin onder meer medicatie, voedsel en vocht toedienen. Ook zal M. verplichte therapie moeten ondergaan en zal hij het moeten accepteren als hij in de kliniek ingesloten of gevisiteerd wordt.

De rechtbank achtte de poging tot zware mishandeling van de voorbijrijdende automobiliste bewezen. De steen die Dave gooide ging dwars door de voorruit en miste het hoofd van de vrouw op een haar na. Ook werd hij schuldig bevonden aan het beschadigen van drie auto’s op de Westerlaan.

Voor het overtreden van het gebiedsverbod werd de Zwollenaar vrijgesproken. Volgens de rechters is onvoldoende komen vast te staan hoe het gebiedsverbod aan B. is uitgereikt en in hoeverre hij destijds begreep dat hij niet meer in de binnenstad mocht komen. Dave B. werd ontslagen van rechtsvervolging voor de mishandeling van de psychiatrisch verpleegkundige. De rechtbank achtte hem op dat moment volledig ontoerekeningsvatbaar. 

Voor de bewezen verklaarde strafbare feiten legde de rechtbank B. een gevangenisstraf op van 7 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 3 jaar. Ook zal hij de schade aan de auto van de voorbijrijdende automobiliste en de politiewagen moeten vergoeden. 

Foto 1
Een extra beveiligde kamer bij Dimence in Zwolle. Dave B. verwondde er een verpleegkundige in 2020. - Foto: Peter Denekamp
Een extra beveiligde kamer bij Dimence in Zwolle. Dave B. verwondde er een verpleegkundige in 2020.
Foto: Peter Denekamp