Het weer: Code geel vanwege gevoelstemperatuur van -15 in de ochtend

|   Laatste wijziging

Het vriesweer zorgt voor ijsvorming.
Foto: Ank Pot

In de kraakheldere nacht naar dinsdag vriest het matig in Zwolle. Het kwik daalt onder de -5 °C. De laagste temperatuur wordt dinsdag rond 9 uur ’s morgens verwacht, misschien wel -8 °C. Maar de koude noordoostenwind – die heeft kracht 3 à 4 – veroorzaakt een gevoelstemperatuur van zo’n -15 °C.

Het KNMI heeft voor Overijssel en Gelderland code geel afgegeven vanwege deze lage gevoelstemperatuur in het begin van de ochtend. Er is gevaar voor onderkoeling en bevriezing van de huid als je lang buiten blijft. Het advies is om zo veel mogelijk uit de ijzige wind te blijven. In de loop van de ochtend wordt de kou minder fel. Het blijft overdag wel licht vriezen, terwijl de laagstaande winterzon ongehinderd schijnt.

In de nacht van dinsdag op woensdag daalt de temperatuur weer naar -5 °C of lager. De noordoostenwind is wat minder sterk zodat de gevoelstemperatuur woensdagochtend minder laag uitkomt, maar -13 °C is mogelijk op onbeschutte plekken. Ook woensdag schijnt de zon in Zwolle volop, zonder een wolkje aan de hemel.

Donderdag verlaat de wind de noordoosthoek. De aanvoer wordt minder koud, de temperatuur overdag blijft tot en met het weekend boven het vriespunt, volgens de huidige inzichten. Er drijft Noordzeebewolking binnen, het gouden randje gaat van het winterweer af.

Foto 1
Het vriesweer zorgt voor ijsvorming. - Foto: Ank Pot
Het vriesweer zorgt voor ijsvorming.
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)