OM eist 3 jaar cel voor steekpartij na verkeersruzie op Ceintuurbaan

|   Laatste wijziging

Politie trof het gewonde slachtoffer aan op de parkeerplaats bij KFC aan de Oude Meppelerweg.
Foto: Peter Denekamp

Dat er op 9 oktober 2022 bloeddruppels op het wegdek van de Ceintuurbaan lagen en een bloedende man werd aangetroffen op de parkeerplaats bij KFC aan de Oude Meppelerweg zijn de feiten. Wat er zich heeft afgespeeld, is de vraag waar de rechtbank zich over moet buigen.

Dinsdag moest Romario K., een 31-jarige Zwollenaar, zich verantwoorden in de rechtbank in Zwolle. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging tot doodslag. Daarnaast zou hij twee mannen met de dood hebben bedreigd.

Schoppen en klappen
Romario K. vertelt de rechters dat hij die avond over de Ceintuurbaan reed met zijn auto. Op de bijrijdersstoel zat zijn hoogzwangere vriendin. Bij de verkeerslichten op de kruising met de Boerendanserdijk werd hij klemgereden door een Volkswagen Golf. “Ik heb rechts ingehaald en die auto begon te toeteren en bij de verkeerslichten kwam die schuin voor me staan op de rijbaan,” zegt K. “Ik dacht dat het politie in burger was.”

De bestuurder van de Golf stapt uit, gevolgd door twee andere jongens. “Ik stapte ook uit en kreeg gelijk schoppen en klappen,” verklaart Romario K. “Ik kreeg een paniekaanval en heb met een krom stuk metaal dat in mijn kontzak zat om me heen geslagen.”

De voorzitter van de meervoudige kamer wil meer weten over het stuk metaal. K. vertelt dat hij in de zomer een lekke band had en dat het vermoedelijk door het scherpe stuk metaal, dat hij beschrijft als een haak, is gekomen. Om andere weggebruikers een lekke band te besparen stak hij het in zijn kontzak. 

De oudste rechter begrijpt niet dat de Zwollenaar de haak in oktober nog in zijn kontzak had zitten. “Ik had die broek sindsdien niet meer gedragen.” De verbazing van de magistraat stijgt als ze hoort dat K. met die broek aan naar Duitsland is gereden. “Ik kan me niet voorstellen dat het comfortabel heeft gezeten met zo’n scherp ding,” stelt de oudste rechter. “Ik vind dat wel opvallend.”

Bloed op voorhoofd
Romario K. vervolgt zijn relaas en legt de rechters uit dat hij door het trio werd geslagen en onmogelijk terug in zijn auto kon stappen. “Het was alleen maar incasseren,” zegt K. “Eén man stopte toen ik bloed op zijn voorhoofd zag. De andere twee hielden ook op en ik ben in mijn auto gestapt en weggereden.” Tijdens het wegrijden heeft een van zijn belagers nog een trap tegen de zijkant van de auto gegeven. Een spoor dat de politie later ook aantrof.

K. en zijn vriendin sloegen geen alarm bij de politie. “Om rustig te worden heb ik een rondje gereden voor we naar huis gingen,” verklaart K. Thuisgekomen is hij die avond niet omdat politieagenten hem onderweg aanhouden. Het metalen voorwerp is dan al verdwenen. Romario K. vertelt dat hij het ergens heeft weggegooid.

De politie is er tevergeefs naar gaan zoeken met een speurhond. De hoogzwangere vriendin was boos dat haar vriend werd opgepakt. “Ik ben uit de auto getrokken en aangevallen,” zou haar eerste reactie tegen de agenten zijn geweest. Een van de rechters vraagt Romario K. of hij heeft gezien dat zijn vriendin werd aangevallen. “Eentje was wel bij haar in de buurt,” bevestigt K. “Die aanval heb ik niet gezien.”

Als K. al in het huis van bewaring zit belt hij met zijn vriendin. “We moeten het niet over de zaak hebben omdat we worden afgeluisterd,” zegt K. tegen haar. De rechters willen weten waarom hij dat zei. “Dat was op advies van mijn advocaat,” zegt K.

Asociaal slalommen
Het slachtoffer en zijn twee vrienden hebben een heel ander verhaal. Zij verklaarden bij de politie dat K. asociaal met een Audi over de Ceintuurbaan slalomde en snel inhaalde. Bij de verkeerslichten stonden ze voor de auto van K. Het slachtoffer stapte uit en tikte op het raam van de auto van K.

Volgens het slachtoffer bukte K. voorover en pakte iets onder zijn stoel vandaan. Het raampje ging open en K. zou hem gelijk met een mes in zijn kin hebben gestoken. De twee vrienden van het slachtoffer die uitgestapt waren, verklaren hetzelfde. K. zou ook zijn uitgestapt en nog twee keer hebben ingestoken op zijn slachtoffer.

Het drietal weet weg te komen en vlucht naar de parkeerplaats bij KFC op de Oude Meppelerweg. Ook bellen ze direct de politie om te vertellen wat hen is overkomen. Politieagenten zijn snel ter plaatse en treffen de gewonde man aan.

Een arts schrijft later in het letselrapport dat het slachtoffer drie snijwonden heeft. Het zijn volgens de deskundige geen steekwonden. De medicus acht het waarschijnlijker dat het letsel is toegebracht met een mes en niet met een halfscherp voorwerp zoals de haak die K. beschreef.

Romario K. kwam zelf ook niet ongeschonden uit de strijd. Bij hem werd een plekje op de wang ontdekt. Het letsel past volgens de officier van justitie niet bij zijn verklaring dat hij door drie man is geslagen en geschopt. Ze voegt eraan toe dat de twee vrienden van het slachtoffer ook zijn onderzocht op letsel. “Dat was er niet en ook dat strookt niet met de verklaring van verdachte dat hij werd aangevallen en wild om zich heen sloeg,” aldus de officier.

Het Openbaar Ministerie gelooft het slachtoffer en zijn vrienden. “Zij belden de politie en de tijd was te kort om de verhalen op elkaar af te stemmen,” stelt de officier. “Hun verklaringen zijn direct en onafhankelijk van elkaar opgenomen en komen in grote lijnen overeen.” K., die zich eerder schuldig maakte aan diefstal met geweld, hoort de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden eisen.

Heilige boontjes
“Mijn cliënt erkent dat hij met een scherp voorwerp iemand anders heeft verwond,” zegt advocaat Peter Plasman. “We doen ook geen beroep op noodweer.” De strafpleiter stoort zich er wel aan dat de officier doet alsof de drie slachtoffers ‘heilige boontjes’ zijn. Volgens Plasman is dat niet het geval. “Op een foto in het dossier die de officier niet benoemt, is te zien dat de Golf scheef voor de auto van mijn cliënt staat.”

Ook staat het volgens de advocaat niet vast wat er precies aan het incident is voorafgegaan. “Er zijn geen onafhankelijke getuigen en geen camerabeelden,” zegt Plasman. “De politie is niet direct gebeld. Het drietal is in de auto gestapt en ze zijn samen naar KFC gereden.” Volgens Plasman voldoende tijd om verklaringen op elkaar af te stemmen: “Bij een botsing met wat deukjes blijven mensen al op de rijbaan staan en bellen de politie. Zij belden pas vanaf een parkeerplaats verderop.”

“Het waren geen steekwonden zoals de officier zegt, maar snijwonden en licht letsel zoals de deskundige het stelt,” vervolgt Plasman. “Dan kan het geen poging doodslag zijn.” De advocaat vraagt de rechter om K. vrij te spreken of hem anders een gevangenisstraf op te leggen gelijk aan de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten.

De advocaat kan er ook prima mee leven als er een voorwaardelijke celstraf bijkomt met een proeftijd. “Ik ben niet blind en cliënt ook niet. Hij staat open voor behandeling om beter om te gaan met zijn agressie.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Foto 1
Politie trof het gewonde slachtoffer aan op de parkeerplaats bij KFC aan de Oude Meppelerweg. - Foto: Peter Denekamp
Politie trof het gewonde slachtoffer aan op de parkeerplaats bij KFC aan de Oude Meppelerweg.
Foto: Peter Denekamp