Filmtheater

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Het filmtheater wil uitbreiden in de binnenstad en wel in het pand van de Xenos en Kruitvat.
Foto: Peter Denekamp

De ene bioscoop vertrok uit het centrum, het filmtheater (ander woord voor bioscoop) wil uitbreiden in de binnenstad en wel in het pand van de Xenos en Kruidvat. Soms zijn plannenmakers onnavolgbaar. Wethouder Monique Schuttenbelt lijkt het plan van het Filmhuis te ondersteunen.

De bekende waarschuwing ‘Resultaten uit het verleden…’ wordt, zo lijkt mij, hier niet meegenomen in de besluitvorming. Ik doel op ervaring met de padelbanen in de IJsselhallen. Toen die daar ontstonden, was al bekend dat die hallen zouden wijken voor een te bouwen woonwijk. Nu blijft het oude deel van de hallen, de bogenhal, alsnog bestaan en krijgen die padelbanen daar een plekje. Waarom de kartbaan niet? Voor mij om onverklaarbare redenen.

De bogenhal zou om ‘culturele redenen’ blijven staan. De combinatie met de padelsport ontgaat me. Daarnaast blijkt in de praktijk dat die sport voor veel geluidsoverlast zorgt. Hoe verhoudt zich dat met de ernaast te bouwen woonwijk? Lees de berichtgeving maar over de plannen van HTC en de bezwaren van de buren aldaar.

Terug naar het Xenos/Kruidvatgebouw. De leegstand van het voormalige Hudson/V&D-pand baart velen zorgen. Straks zit het filmtheater in een (trouwens lelijk) gebouw waarvan de bezoekers een geheel andere groep zijn dan winkelbezoekers, waarnaar gesnakt wordt.

Straks zit dat tot filmtheater omgebouwde winkelpand de ontwikkeling van het nu al verloederde stukje stadscentrum behoorlijk in de weg. Ik begrijp wel dat Jansen Vastgoed mee wil gaan in het huidige plan. Want het lijkt erop dat de buurtrenovatie wel even op zich laat wachten, zo levert het pand nog wat op.

Op het Veemarktterrein en in de binnenstad liggen grote kansen om woningbouw, al dan niet gecombineerd met winkelruimte, te ontwikkelen. Het zou de gemeente sieren deze woningbouw bovenaan het prioriteitenlijstje te zetten. We zijn voorlopig, ook dat is dezer dagen te lezen, niet van de groei van de bevolking af. Dat in combinatie met de achterstand in de bouw baart onrust.

Ik weet haast wel zeker dat menig Zwollenaar liever een eigen huis met keuken, slaap- en badkamer heeft dan een tweede groot filmtheater, of laat ik nog eens wat noemen, een passerelle over het spoor.

Om in filmtermen te blijven, misschien is dat laatste eigenlijk wel een brug te ver.

Maar dát is een heel ander verhaal.

Foto 1
Het filmtheater wil uitbreiden in de binnenstad en wel in het pand van de Xenos en Kruitvat. - Foto: Peter Denekamp
Het filmtheater wil uitbreiden in de binnenstad en wel in het pand van de Xenos en Kruitvat.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)