Dick zien veraaltien: Bedum

Door Dick Algra

Op de Zwartewaterallee, waar de hoge snelheid van de grote weg nog in de voet op het gaspedaal zat.
Foto: Peter Denekamp

Ons moeders oudste zus, die net als mijn moeder opgroeide in Bolsward, trouwde met een man die van beroep loodgieter in Boalsert was. Wij, als neven en nichtjes, leerden hem kennen als oom Willem. Hij deed in dat stadje het zogenoemde klantenwerk en kende daardoor bijna elke inwoner van naam en zijn of haar bijzonderheden. Hij kon er smakelijk over vertellen en op verjaardagen waren zijn belevenissen favoriete kost.

Na 35 jaar huwelijk overleed mijn tante. Intussen via Uithuizen verhuisd, maar Bedum want oom Willem maakte in de loop der jaren promotie. Wij meenden dat hij in Uithuizen directeur van het ‘gasbedrijf’ was. In ieder geval hadden mijn oom en tante, die op het terrein van dat gasbedrijf woonden, een enorme tank achter huis die moest zorgen voor de gasdruk op het leidingennet van Uithuizen. Ik heb het nu over het pré-aardgastijdperk.

Na 35 jaar huwelijk, waarin acht kinderen geboren werden, overleed mijn tante. Zij adviseerde Willem op haar ziekbed dat – ze kende hem van haver tot gort – hij haar vriendin Tiny maar eens moest benaderen, om niet altijd alleen te blijven.

Mijn moeder zou gezegd kunnen hebben: “Wis en waarachtig, zo liep het ook!” en Willem en Tiny hebben tot 2006 een zeer gelukkig huwelijk gehad. Oom Willem kon nog wel eens trots zeggen dat hij tweemaal 35 jaar gelukkig getrouwd is geweest.

Nu is tante Tiny overleden, bijna 95 jaar oud. Wat me oprecht spijt is dat ik haar uitvaart niet kan meemaken. Want hoewel we elkaar maar weinig zagen, is er een hechte band met veel familieleden van ons moeders kant. Waarschijnlijk ook doordat er sprake is van eenzelfde soort gevoel voor humor.

Oom Willem zou vergenoegd gelachen hebben als hij had gehoord van de twee snelheidsbekeuringen die we opliepen tijdens de ritten naar en van zijn uitvaart.

Eentje op de rondweg om Groningen, we meenden te laat te komen, en eentje bijna bij huis op de Zwartewaterallee, waar de hoge snelheid van de grote weg nog in de voet op het gaspedaal zat.

Wij konden er na afloop smakelijk om lachen. ’t Is dus niet de reden dat we niet gaan. ’t Was ook een mooie gelegenheid geweest om van het bovenstaande gewag te maken. Want er zal vast ook gelachen worden, na afloop bij de koffie.

Foto 1
Op de Zwartewaterallee, waar de hoge snelheid van de grote weg nog in de voet op het gaspedaal zat. - Foto: Peter Denekamp
Op de Zwartewaterallee, waar de hoge snelheid van de grote weg nog in de voet op het gaspedaal zat.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)