Het weekendweer: ’s Ochtends kans op gladheid, zondag steeds meer wind

Rademakerszijl
Foto: Hans Smit

Zaterdagochtend is het koud in Zwolle. De temperatuur ligt dicht bij het vriespunt, gladheid is dus mogelijk. De zon komt erbij, maar in de loop van de dag verkleurt hoge en middelbare bewolking de blauwe lucht. Een storing nadert die na het weekend het vriesweer gaat verdrijven.

Zaterdag blijft het droog. De temperatuur stijgt naar ongeveer +3 graden. Er staat een matige zuidwestenwind, kracht 3 tot 4. Sta je onbeschut buiten, dan is het extra koud. Het voelt aan alsof het vriest. In de avond en nacht daalt het kwik een beetje onder het vriespunt. Het blijft doorwaaien.

Zondagochtend moeten we in de gaten houden. Een zwak front trekt dan over. Het kan behalve een beetje sneeuw ook regen loslaten, die bevriest op de nog bevroren grond. Houd in de ochtend voor de zekerheid rekening met gladheid door tijdelijke ijzel. De bewolking heeft de overhand, ook na het middaguur kan wat regen vallen. De temperatuur ligt dan boven nul en stijgt door naar ongeveer 7 graden rond middernacht.

De wind neemt zondag gestaag toe. Hij komt uit het zuiden tot zuidwesten met kracht 4. In de avond is hij aangezwollen tot een vrij krachtige wind, kracht 5, met stevige windvlagen. In de nacht van zondag op maandag wordt het windmaximum verwacht, kracht 5 tot 6. Het is dan onstuimig, zware windstoten van circa 75 kilometer per uur worden berekend. Er zijn dan perioden met regen.

Maandag en dinsdag zijn herfstachtige dagen met veel wind en perioden met regen. Het is afgelopen met het vriesweer. De middagtemperatuur op maandag is ongeveer 9 graden en op dinsdag zou het maar liefst 12 graden kunnen worden in Zwolle.

Foto 1
Rademakerszijl - Foto: Hans Smit
Rademakerszijl
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)