Henk

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Zwolse gemeenteraad/Inzet: Henk Kamp (Foto: Rijksoverheid.nl)
Foto: Peter Denekamp

Misschien zijn er net als ik wel mensen die de politiek volgen, omdat het lekker is je te verbazen hoe makkelijk recht gepraat wordt wat door dezelfde politicus krom is gebogen. Daarom kijk ik naar Kamerdebatten, volg de Zwolse gemeenteraad en kijk op zondagmorgen nog wel eens naar het programma WNL Op Zondag, gepresenteerd door Rick Nieman.

Afgelopen zondag was daarin als eerste aan de beurt VVD-politicus Henk Kamp, de man die vijf verschillende ministersfuncties bekleedde, en uitgebreid aan het woord kwam om de omslag van de VVD aangaande de Spreidingswet te verklaren.

Daarna was demissionair minister Rob Jetten aan de beurt die het zou gaan hebben over zijn toespraak in het Europees Parlement. Nieman vroeg hem nog even naar het vertrek van Ernst Kuipers. Jetten vond dat vertrek jammer, want Kuipers had veel goed gedaan. Waarop Henk Kamp er als het ware tussendoor siste: “De GGZ is niet helemaal gelukt,” waarop Jetten antwoordde: “Dat zit bij de VVD-minister, net als de asielzaken die de afgelopen twaalf jaar onder de VVD-verantwoordelijkheid hebben gelegen… etc.”

Ik zag de heer Kamp roder en roder aanlopen, waarna hij een heel vervelend woordenspel probeerde te beginnen met Jetten. Rick Nieman probeerde het gedoe af te kappen, gelukkig pareerde Rob Jetten dat weer met: “Ik krijg hier een jij-bak van mijnheer Kamp.”

Ik moest denken aan een tekst in, naar ik meen, de Volkskrant naar aanleiding van de verhoren van de heer Kamp over het Toeslagenschandaal: “Tijdens deze verhoren blijft hij doodleuk volhouden zich totaal niet bewust te zijn van de fouten die hij heeft gemaakt en als hij wordt gewezen op verifieerbare inconsequenties in zijn betoog, heeft hij plots geheugenverlies.” 

Tot slot meende Henk Kamp Jetten nog een sneer te mogen geven over het gedrag van D66 rond de verkiezing van een VVD’er, Malik Azmani, als voorzitter van de liberale fractie. Hij zei dat D66 de VVD dankbaar moest zijn om in die fractie te kunnen zitten, de VVD had er per slot van rekening aan de wieg van gestaan.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nooit een groot fan van Rob Jetten ben geweest. In dit programma vond ik hem ijzersterk, zeker toen hij afsloot met: “Dit was een heel chique gesprek.”

De VVD zou er misschien goed aan doen hun oud-politicus wat minder ten tonele te voeren. De kiezer, dan wel kijker, is gekke Henkie niet!

Foto 1
Zwolse gemeenteraad/Inzet: Henk Kamp (Foto: Rijksoverheid.nl) - Foto: Peter Denekamp
Zwolse gemeenteraad/Inzet: Henk Kamp (Foto: Rijksoverheid.nl)
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)