Slechts 200 PEC Zwolle supporters welkom bij IJsselderby in Deventer

Bussen met Go Ahead Eagles-supporters op de Ceintuurbaan in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

In Deventer zijn volgende maand slechts tweehonderd PEC Zwolle-supporters welkom bij de IJsselderby. Dat heeft de gemeente Deventer besloten in overleg met Go Ahead Eagles en de politie. Ook geldt in de Adelaarshorst een alcoholverbod en wordt iedereen gefouilleerd bij de toegangscontrole.

De maatregel is genomen vanwege de veiligheid rondom het beladen duel op zondag 11 februari. In september werden soortgelijke maatregelen genomen in Zwolle. De directie van PEC Zwolle besloot sfeeracties te verbieden tijdens de IJsselderby. De gemeente Zwolle verbood de ‘Walk to the Stadium’ en liet weten het samenscholingsverbod te handhaven. In het PEC Zwolle stadion was er een alcoholverbod en een strikte toegangscontrole.

Gefaseerd naar normale situatie
“Gezien het verleden hebben we besloten tot het beperken van het aantal uitsupporters en een alcoholverbod,” zegt Maarten Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente Deventer. “We hopen op die manier gefaseerd toe te werken naar een normale situatie.” In een normale situatie is er plaats voor vierhonderd supporters in het uitvak in de koekstad.

Het laatste sluit aan bij de woorden van de burgemeester van Zwolle, Peter Snijders, afgelopen jaar. Ook hij betreurde dat de maatregelen rondom de IJsselderby nodig waren. Hij riep supporters van beide clubs op het duel sportief te laten verlopen zodat de maatregelen in de toekomst overbodig zijn. Volgens de Zwolse burgervader begint dat bij de supporters zelf, die elkaar op wangedrag horen aan te spreken.

Iets van afgelopen jaren
Twee oud-spelers, die in het verleden bij zowel PEC Zwolle als Go Ahead Eagles speelden, lieten eerder in de media weten dat het grimmige karakter rondom de IJsselderby iets van de afgelopen jaren is. “Een beladen duel was het zeker niet, dat waren de wedstrijden tegen FC Twente,” zei Jan Groeneweg, die veertig jaar geleden zijn laatste IJsselderby als speler meemaakte.

Robert Maaskant, die later bij beide clubs voetbalde, vertelde aan ESPN: “Qua beleving was het in mijn tijd als speler allemaal niet zo intensief hoor. Sterker nog, wij speelden in die tijd zelfs nog een oefenwedstrijd tegen elkaar in de zomer, gewoon op een amateurveld in Bathmen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.”

Foto 1
Bussen met Go Ahead Eagles-supporters op de Ceintuurbaan in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Bussen met Go Ahead Eagles-supporters op de Ceintuurbaan in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp