Net vrijgelaten Zwollenaar maakt stampij in rechtbank en keert met volgende veroordeling op zak huiswaarts

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, aan de Schuurmanstraat.
Foto: Peter Denekamp

Donderdagochtend, amper twaalf uur na zijn vrijlating uit de gevangenis, zat Bariş E. (42) uit Zwolle alweer op het strafbankje bij de politierechter in zijn woonplaats. De Zwollenaar heeft een langlopend conflict met zorgbedrijf Meesterwerk, waar hij zelf geen cliënt is. April vorig jaar bedreigde hij in Dieze een medewerker en vernielde er een deur. 

Al voor de aanvang van de zitting schoot E. op de gang uit zijn slof, toen hij een medewerker van Meesterwerk in het oog kreeg. Beveiligers van de rechtbank en zijn advocaat wisten hem tot bedaren te brengen. In de rechtszaal laaide de emotie direct weer op bij de Zwollenaar.

Hij gaf geen antwoord op vragen van de politierechter en pakte het podium om te foeteren op Meesterwerk. De politierechter maande hem ermee te stoppen. Hij waarschuwde dat hij anders de zaal uit zou worden gezet en het proces zonder hem verderging.

Bedreiging
Vorig jaar, op woensdagavond 5 april, bedreigde E. een medewerker van Meesterwerk met de dood. Onder invloed van alcohol riep hij: “Ik steek je neer” en “Ik ga je koud maken.” Volgens de medewerker en een getuige riep hij ook: “Ik maak ze allemaal af.”

In de rechtszaal verklaarde E. dat hij daarmee bedoelde dat hij bezig is met een grote civiele rechtszaak tegen Meesterwerk en dat hij het bedrijf afmaakt in de rechtszaal. De Zwollenaar stak opnieuw een tirade af over Meesterwerk. Bariş E. kreeg een medewerker van het zorgbedrijf in het oog, die op de publieke tribune de zitting volgde. “Hufter,” beet hij hem toe. Het kwam hem wederom op een waarschuwing van de rechter te staan.

Vernieling
De politierechter probeerde tevergeefs antwoord te krijgen op de vraag waarom de Zwollenaar een dag na de bedreiging een deur vernielde van Meesterwerk. Een antwoord kwam er niet van E. Opnieuw ging hij tekeer over het zorgbedrijf.

De magistraat kreeg geen kans om de camerabeelden te bespreken waarop te zien is dat E. met kracht meerdere keren tegen de deur schopt. De Zwollenaar viel hem in de rede. De rechter concludeerde: “Ik kan harder gaan schreeuwen, maar het helpt niet.”

‘Stop met lullen!’
“Stop met lullen!” riep zijn advocaat op strenge toon terwijl ze stevig op tafel sloeg. De raadsvrouw bood de rechter excuus aan voor haar taalgebruik. De politierechter adviseerde E. om heel goed naar het advies van zijn advocaat te luisteren. Voor de politierechter het woord aan het OM gaf, waarschuwde hij E. om de officier niet te onderbreken.

Volgens justitie spreken de camerabeelden en getuigeverklaringen voor zich. “Boosheid en frustratie mag, strafbare feiten plegen gaat te ver,” aldus de officier. Ze eist een taakstraf van 60 uur. Omdat de reclassering het risico op herhaling hoog inschat, eist ze een stok achter de deur. Ze vraagt de rechter om E. ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen van 3 weken. Dit met een proeftijd van 2 jaar.

De politierechter achtte bedreiging en vernieling bewezen. Hij veroordeelde de Zwollenaar tot een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 weken. Ook kreeg Bariş E. een meldplicht bij de reclassering opgelegd en moet hij verplicht een gedragsregulerende behandeling gaan volgen. De Zwollenaar zag af van hoger beroep.

Foto 1
De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, aan de Schuurmanstraat. - Foto: Peter Denekamp
De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, aan de Schuurmanstraat.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)