Valentijn

Door Dick Algra

Zo rond 1990 werd Valentijnsdag populair in Nederland. Maar ja, als de commercie er zich mee gaat bemoeien, moet het grootser.
Foto: Peter Denekamp

Zo rond 1990 werd Valentijnsdag populair in Nederland. ’t Kwam overgewaaid uit Amerika. In eerste instantie was het bedoeld om anoniem iemand de liefde te verklaren. Maar ja, als de commercie zich ermee gaat bemoeien, moet het grootser. Of het daarmee leuker is geworden? Wat ik opvallend vond, toen ik er over ging lezen, is dat van degenen die aan Valentijnsdag doen 80 procent vrouw is. Bepaald niet een echt mannendingetje dus.

Vaderdag schijnt trouwens ook uit Amerika te komen. Wat niet, want als je naar het lijstje van ‘meest bekende dagen’ kijkt, komt veel daarvan uit Amerika: Black Friday, Blue Monday, Cyber Monday, en Glamour Day. 

Een outdoorwinkel hier in Nederland haakte er weer op in met For Future Fridays. Waarom dat bijvoorbeeld niet gewoon ‘Voor Toekomstige Vrijdagen’ kan heten blijft een raadsel.

Naar mijn gevoel is het ook een vreemde gewoonte om aan elke dag van het jaar een onderwerp te koppelen. Op sommige dagen behoren we zelfs aan twee of meer van die bijzonderheden te denken. Neem de maand februari.

Op de 4e is het zowel Wereld Kankerdag als Nationale Frikandellendag. Misschien is het een wel de oorzaak van het ander, dat terzijde. De tweede maandag van februari, dus tussen de 8e en 14e, is het Internationale Epilepsiedag.

Over de 14e, Valentijnsdag, is al gesproken. Dan hebben we op de eerste of tweede vrijdag de Dikketruiendag, ook wel Warmetruiendag genoemd.

Op de 10e de jaarlijkse Energiebesparingsdag. Op de 20e de Dag van het Geweldloos Verzet. De 21e is de Internationale Moedertaaldag en de dag erna de Europese dag van het slachtoffer. 

Bijna tot slot, op de 27e, de Dag van de IJsbeer en welhaast belangrijker de ‘Nationale Pokemondag’. Ik heb die maar even tussen aanhalingstekens gezet, we zouden hem toch eens vergeten.

En als laatste, en juist dat onderwerp wordt echt vaak vergeten, op 28 of 29 februari is de Europese Dag van de Zeldzame Ziekten. Mensen met een zeldzame ziekte kunnen daarover meepraten want onderzoek ernaar is financieel vaak niet interessant.

Waar we echt trots op kunnen zijn, is dat onze ouwe vertrouwde Moederdag niet uit Amerika komt, maar ooit in Antwerpen is ontstaan en door het Leger des Heils naar Nederland is overgebracht.

Tot slot stel ik voor om 30 februari uit te roepen tot de Dag van de Columnist.

Waarom? Zomaar!

Foto 1
Zo rond 1990 werd Valentijnsdag populair in Nederland. Maar ja, als de commercie er zich mee gaat bemoeien, moet het grootser. - Foto: Peter Denekamp
Zo rond 1990 werd Valentijnsdag populair in Nederland. Maar ja, als de commercie er zich mee gaat bemoeien, moet het grootser.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)