Kortingsarrangement voor huizenkopers

Zwolle – De Zwolse aanpak ten behoeve van de woningbouw, wordt uitgebreid met een kortingsarrangement waar de particuliere huizenkopers baat bij hebben. Het arrangement bestaat uit vier maanden volledige rentekorting op de hypotheek en een werkloosheidsverzekering die de eerste twee jaar geheel gratis is. Er zijn 150 arrangementen beschikbaar voor kopers van een woning in Zwolle.

Deze moet aan enkele voorwaarden voldoen. Het huis moet in de periode tussen 3 oktober en 31 december 2009 gekocht zijn en ook de offerte voor de hypotheek moet in deze periode getekend zijn. Het arrangement is beschikbaar voor nieuwbouwwoningen (een aantal geselecteerde projecten) en bestaande woningen (zowel particuliere- als corporatiewoningen). Alleen financieringen met NHG komen in aanmerking. De bovengrens van de NHG is recent opgehoogd tot € 350.000,- (verwervingskosten).

Naast de gemeente Zwolle doen de Rabobank, ABN-Amro bank, Hypotheker en de ontwikkelaars Bouwfonds Ontwikkeling, DLH Ontwikkeling, OCS, Van Pijkeren, Bemog, De Gilden, en de Zwolse woningbouwcorporaties Delta Wonen, SWZ en Openbaar Belang aan het kortingsarrangement mee. De provincie Overijssel heeft een bijdrage toegezegd. Eerder dit jaar werden er in het kader van De Zwolse Aanpak al maatregelen genomen die er op gericht zijn de woningbouwproductie en de doorstroming op de markt te stimuleren. De gemeente Zwolle heeft de grondprijzen dit jaar niet verhoogd, ontwikkelaars gaven korting of terugkoopgarantie en woningbouwcorporaties namen projecten over van ontwikkelaars om daardoor de bouwstart te bespoedigen. Op de eerste Zwolse Wooninfodag zaterdag 3 oktober worden alle lopende woningbouwprojecten in Zwolle gepresenteerd. Ook is er meer informatie over de Zwolse maatregelen en wordt het kortingsarrangement voor potentiële huizenkopers geïntroduceerd. De Wooninfodag vindt plaats op het Grote Kerkplein. Burgemeester Meijer opent de dag om 10.00 uur.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

48 gedachten over “Kortingsarrangement voor huizenkopers”

  1. Ha, ha, ha dat kortingsarrangement wordt vast alleen gebruikt door mensen die anders ook wel dat huis hadden gekocht…
    Om de woningbouw/ het (ver-)kopen van huizen te stimuleren is er echt wel meer nodig.
    Voor een starter met een doorsneebaan is een huis in Zwolle haast niet meer te betalen, daar helpt geen arrangementje tegen…

  2. @carola

    Niet alleen in Zwolle zijn de woningprijzen buitensporig gestegen.

    Tussen 2000 en nu zijn de huizen in Nederland 60% duurder geworden (bron: CBS, december 2008).

    Het stimuleren van het eigen woningbezit heeft geleid tot ontzettend gestegen vaste lasten (woonlasten plus bijbehorende verzekeringen) voor huishoudens die daardoor steeds minder vrij besteedbaar inkomen hebben gekregen.

    De veroorzakers van de problemen die elk op hun respectievelijke markt (grondmarkt, bouwmarkt en verkoopmarkt) jarenlang hebben geprofiteerd moeten nu wel ingrijpen aangezien er amper nog krediet wordt verleend.

  3. @ Elrey: ik zie om mij heen dat mijn minder hoog opgeleide leeftijdsgenoten (= dertigers) – met over het algemeen lagere salarissen – toch meestal mooiere huizen bezitten dan mijn hoger opgeleide leeftijdsgenoten.
    De 1e groep kocht nog voor de prijsstijging hun 1e huis, terwijl de 2e groep het pas daarna kon doen.
    Studeren is in deze tijd in financieel opzicht niet zo lonend geweest als het lijkt…

  4. @carola

    Ik zie om mij heen exact hetzelfde en dat moet je nagaan dat de 1ste groep het veelal nog met één salaris konden doen en de 2de groep zelfs met 2 salarissen amper nog krediet kan krijgen. Concreet voorbeeld in mijn vriendengroep 2 chirurgen in opleiding.

  5. @ Carola, deze conclusie is nogal kort door de bocht

    minder hoog opgeleide leeftijdsgenoten (= dertigers) – met over het algemeen lagere salarissen – toch meestal mooiere huizen bezitten dan mijn hoger opgeleide leeftijdsgenoten.

    en, je geeft het zelf aan: gebasseerd op indrukken. Het lijkt alsof je het over minimaal 2 bewoners hebt….wat is de financiële situatie van de medebewoner? Hebben ze geld van derden: erfenis, pappa en mamma, hoe spaarzaam leven ze, hoe belangrijk vinden ze een groot huis in relatie tot ander bezit, goed loterij-resultaat weet ik veel…komt ook nogal jaloers over.
    Omdat je nooit in andermans, in dit geval huishoudgeldbuidel kunt kijken kun je je beter tot je eigen situatie beperken. Geeft ook meer tevredenheid.

    Zou bovendien bijna beklag krijgen met Carola en El dat jullie de talenten misschien zelfs wel verkeerd (:'(:o) hebben aangewend.

  6. Maar begin jaren ’90 had VROM de koopsubsidie-regelingen. Niet onaantrekkelijk voor starters! Begrijp dat ze eruit zijn gegaan omdat het te duur werd en de huizenmarkt was anders geworden….ok…

    Toch vroeg ik me een tijd geleden al af waarom ze niet weer in ere hersteld werden….ook ivm starters problematiek. Ik moest maar mailen…helaas is dat 1 van de weinige mailtjes van me die nooit beantwoord is.

  7. @ El, je had vanmiddag toch een betoog over: investeren is beter als spenderen. Studeren is toch ook investeren? Dat je dan misschien op het “juiste moment” geen “heel belangrijk grote woning” kunt kopen…ja zelfs naar een kleinere bent veroordeeld, is dat heel erg? Kijk eens wat voor inkomenswinst je per maand pakt op die gast met wie je je vergelijkt….bovendien mag het nog wel tot je 67e!

    Tel uit je winst…

  8. @dick

    Jij suggereert zaken en trekt maar conclusies over carola en mij.

    Ik spreek je wel weer als tussen 2009 en 2018 de woningprijzen en bijgevolg de vaste lasten nogmaals met 60% stijgen terwijl de inkomsten a.g.v. loonmatiging niet navenant toenemen.

  9. Klopt El. Gebasseerd op deze constatering

    Carola (er even voor denken) je geeft het zelf aan: gebasseerd op indrukken.

    Idd over studeren = investeren. Klopt dat niet dan?

    Hoe ernstig is die woningprijsstijging op de rest van je leven dat je een zeer riant inkomen binnentikt (soms met zijn tweeen)?

  10. Het is wel zo dat je 20 à 30 jaar geleden een huis kon kopen met een modaal salaris. Tegenwoordig red je dat niet meer. Doordat onze overheid gepromoot heeft dat de vrouwen achter het aanwerk weg moesten en ook aan het werk moesten gaan, zijn de prijzen explosief gestegen. Als dit niet was gebeurd dan waren de prijzen ook niet zo gestegen.

  11. Maar Assendorper, je gaat me toch niet vertellen dat wanneer je een klein beetje spaarzaam hebt geleefd met zijn tweeen en je samen 60 uur werkt, dat je dan geen redelijke hypotheek kunt betalen?

    Heb het dan NATUURLIJK niet over een Brinkenbuurt-pandje.

  12. Overheid kan bepalen wat ze willen, maar daar ben je natuurlijk altijd nog samen zelf bij. Kwestie van prioriteiten stellen. Mooi kunnen verdienen als er nog geen kinderen zijn, als ze er wel zijn….kan het allemaal heel anders worden. Maar soms mag er van te voren wel eens wat meer nagedacht worden. Of komen we toch weer op de conclusie van vanmiddag op een ander draadje uit? De hebzucht heeft overal vernietigend toegeslagen… We willen alles en meer, al was het alleen maar omdat de buren het hebben.

  13. @dick

    Concreet voorbeeld voor jou uit mijn vriendengroep:

    2 chirurgen in opleiding die meer dan 80 uur werken (ploegendiensten en studie-inspanningen) kunnen geen hypotheek krijgen voor de aanschaf van een woning van 2,5 ton wat volgens mij toch echt niet in de prijscategorie ligt die jij weer suggereert.

    @Assendorper

    Dat is nu exact wat ik bedoel: tegenwoordig werken stellen met z’n 2-en niet uit zucht naar luxe maar uit noodzaak om te kunnen voorzien in de enorm gestegen kosten van levensonderhoud waarmee we allemaal te maken lijken te hebben behalve Dick.

  14. @Dick, het gaat me er om dat je tegenwoordig van een modaal salaris geen fatsoenlijk huis meer kunt kopen. Je moet tegenwoordig tweeverdiener zijn om dat te kunnen doen. En niet onbelangrijk, tweeverdiener blijven.

  15. @ Assendorper, 2verdiener dus (wat ik 23:51 schreef) met samen een uurtje of 60. Ok, als je dan niet te veeleisend bent (fatsoenlijk huis is zwaar subjectief). En dat laatste bestrijd ik, uit eigen ervaring uit ervaring in de familie en uit een groot deel van mijn vriendengroep. Geef dus wel toe dat wij in de goede tijd een huis kochten. Heb net ook nog een mooie VROM-regeling aangehaald.

  16. Korting op een hypotheek door een bank gegeven??? Wat een lokker zeg. Die twee jaar gratis verzekering betaal je in die andere 28 jaar dubbel en dwars terug en die 4 maanden rentekorting zet geen zoden aan de dijk.

    Prima dat ze me naaien maar dan wil ik ook zwanger worden;D

  17. @ Dick: ik heb alleen opgeschreven wat ik om me heen zie (zonder iets over mijn eigen situatie te zeggen) en daaruit trek JIJ allerlei conclusies over mij, zoals:

    Deze conclusie is nogal kort door de bocht
    Komt ook nogal jaloers over.
    Zou bovendien bijna beklag krijgen met Carola en El dat jullie de talenten misschien zelfs wel verkeerd hebben aangewend.

    Knap dat jij dat allemaal uit mijn stukje kan afleiden! (Volgens mij heb ik helemaal niet opgeschreven of ik een huis heb gekocht, en in welke periode dan en of ik al dan niet gestudeerd heb…)
    Om je eigen woorden even terug te kaatsen:
    DEZE CONCLUSIE IS NOGAL KORT DOOR DE BOCHT EN SLECHTS GEBASEERD OP INDRUKKEN

  18. Vandaag in de Volkskrant, het artikel: ‘IMF: huizenprijs gaat nog fiks dalen’
    Daarin wordt beschreven dat naar verwachting de huizenprijzen zullen dalen, maar:
    “Het IMF wijst erop dat de daling van de huizenprijzen in Nederland door de crisis tot nu toe zeer gering is”

  19. Goedenmorgen Carola, de huizenprijzen zijn al zeer behoorlijk gedaald en het wordt dus nog erger. We wisten dat de hypotheekrente enorm laag staat. Bovendien hebben we het nog niet eens over het aanbod gehad in dit topic!

    Maar wilde net je andere post beantwoorden.

  20. Uit deze post

    Elrey: ik zie om mij heen dat mijn minder hoog opgeleide leeftijdsgenoten (= dertigers) – met over het algemeen lagere salarissen – toch meestal mooiere huizen bezitten dan mijn hoger opgeleide leeftijdsgenoten.
    De 1e groep kocht nog voor de prijsstijging hun 1e huis, terwijl de 2e groep het pas daarna kon doen.
    Studeren is in deze tijd in financieel opzicht niet zo lonend geweest als het lijkt…

    is veel info te halen.

    Ok, ff kort ontleden:
    Kort door de bocht omdat factoren als gezamenlijk netto inkomen, hoe komen stelletjes sowieso aan hun geld (spaarzaam misschien), hoe belangrijk is een mooi groot huis, waar ben je tevreden mee én de omstandigheden in 8:29 + 8:33
    😀 Maak je geen zorgen, sta altijd snel klaar met woorden als jaloezie en afgunst. Zou erg huichelachtig zijn als ik dat zelf was. Je gelooft me vast niet, maar ik wilde een vrouw die dat ook niet was….die eigenschappen kunnen je kapot maken.
    Over “talenten en competenties” gebruiken en misbruiken kan ik wel een boek schrijven. Dinsdag-vroege avond een lang en zeer nuttig
    gesprek over gehad met ons sectorhoofd (gelijk onder de directeur).

    Trouwens: je kunt CapsLock ook uitdoen….komt serieuzer over.

    Toevallig komt hier net een jonge vent uit Vledder langs. Wil grote boerderij kopen met zijn verse vriendin. Zijn vrouw heeft een goede managementsfunctie, hij ook een leuke baan. Hij wou maar wat graag dat hun zo’n regeling kenden als hierboven. Dan had hij wél kunnen kopen wat hij wou…

    Mag graag rekenen maar ik ga ervan uit dat de gemeente morgen zelf wel met rekenvoorbeelden komt.

  21. Expres de discussie laten liggen over studentjes/l*llo’s/serieuze doelgerichte mensen. Ook omdat ik zaterdagmiddag gelukkig weer een bijzonder goede indruk kreeg van een park vol studenten die enorm veel plezier hadden met…..wat wil je nog meer een bezield SP-gemeenteraadslid in hun gelederen.

    Maar talenten/competenties/studeren heeft in mijn ogen iets met “tel uw zegeningen”, of is dat te hallelujah?

  22. Vind talenten/competenties die iedereen bezit een erg interessant onderwerp. Hoe gebruik je ze? Ga je studeren? Kun of wil je dat?

    Volgens mij is dé kunst van elke personeelsmanager…..de goede persoon op de goed plek krijgen. Zodat deze zijn/haar talenten/competenties zo maximaal mogelijk kan gebruiken. Vaak gebeurd dat niet. In ambtelijke organisaties ook omdat de Personeelsboy of vrouw ook andere belangen heeft….2 petten op.

    En dat tellen….wees blij met je talenten en gebruik ze zo goed mogelijk…..moet helaas ff weg.

  23. Kleine lettertjes
    Pas op met de WW-verzekering. Kan zijn dat ie niet geldt als je tijdelijk arbeidscontract hebt dat niet wordt verlengd, je wordt immers niet ontslagen, het arbeidscontract eindigt van rechtswege. Dat is dus geen onzeker voorval en dus niet verzekerd(!).

  24. Volgens mij werkt Dick in de woningbranche en zit hij onder werktijd op het weblog.
    Die weblogtijd moet uiteindelijk allemaal betaald worden door degene die een woning koopt.
    Nu snap ik waardoor de woningen zo duur zijn…:)

  25. Maatregel ineffectief!
    @carola

    In dit topic kun je reageren op een nieuwe maatregel om de woningproductie en de doorstroming op de Zwolse woningmarkt te stimuleren. Ik haak bij Dick even af, hij reageert off topic en ad hominem. Ik vraag me soms bij hem ook af: heb je het nou over het onderwerp, of tegen mij?

    Dit topic gaat over de 150 kortingsarrangementen (4 maanden volledige rentekorting op de hypotheek en een werkloosheidsverzekering die de eerste 2 jaar geheel gratis is) die tot 31 december beschikbaar zijn voor kopers van een woning in Zwolle.

    Bij aankoop van een bestaande woning mag de koopsom niet meer bedragen dan ?? 312.500,00. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning is de maximale koop-/aanneemsom inclusief meerwerk ?? 324.074,07 (bron: NHG).

    Mijn mening hierover luidt als volgt:

    Ik betwijfel of het aantal van 150 arrangementen de doorstroming op de Zwolse woningmarkt stimuleren aangezien er momenteel 1.101 woningen in de prijsklasse tot ?? 325.000,- te koop staan. Het totale aanbod omvat nu 1.330 woningen (bron: Funda).

    Gelet op de inhoud van de korting (4 maanden volledige rentekorting op de hypotheek en een werkloosheidsverzekering die de eerste 2 jaar geheel gratis is) vraag ik mij af of hiermee de doorstroming op de woningmarkt wordt gestimuleerd. De problemen zitten met name aan de onderkant van de woningmarkt (bij de starters dus). Ik vraag mij af of deze korting de financiering (op langere termijn) voor starters op de Zwolse woningmarkt daadwerkelijk vergemakkelijkt.

    Het lijkt mij sterk op window dressing door partijen die zelf het meest hebben geprofiteerd van de stijging van de lasten van het wonen (een basisbehoefte) op de respectievelijke markten. Gedurende de laatste 8 jaar maar liefst 60%. Probeer nu maar eens een spaarrekening te vinden met een gegarandeerde rente van 6,67% per jaar.

    Tenslotte is het een beetje een sigaar uit eigen doos. Een woning wordt over het algemeen niet gekocht voor 4 maanden of 2 jaar en alle betrokken partijen verdienen deze korting al vrij snel grof terug op hun respectievelijke markten (grondmarkt, bouwmarkt, verkoopmarkt).

  26. De Nederlandse (en Zwolse) woningmarkt
    @carola

    Hierboven gaf ik al aan dat ik geen fiducie heb in de effectiviteit van deze stimuleringsmaatregel.

    De vraag is dus door welke stimuleringsmaatregelen wel de woningproductie en de doorstroming op de woningmarkt kan worden bevorderd.

    Dat vraagt wel om kennis van de Nederlandse woningmarkt. Hieronder de laatste analyse van het IMF:

    De Nederlandse woningmarkt verschilt in bepaalde opzichten sterk van de woningmarkt in andere westerse landen.

    In vergelijking met andere landen is het aantal woningen per 1.000 inwoners in Nederland laag. De woningvoorraad is in Nederland krap bemeten, waardoor er geen buffer is wanneer conjunctuurschommelingen leiden tot een toename van de woningbehoefte. Bij een toenemende vraag is er geen reserve in het aanbod.

    In Nederland is een relatief kleine rol weggelegd voor particulier initiatief in de woningmarkt. Ons land kent een kleine particuliere huursector en weinig particulier opdrachtgeverschap in de koopsector.

    De verdeling van het woningaanbod naar eigendomsvormen is in Nederland in vergelijking met andere landen bijzonder. Nederland kent verreweg de grootste gereguleerde huursector in de westerse wereld en nagenoeg de kleinste particuliere huursector. In Nederland houden de huur- en koopsector elkaar ongeveer in evenwicht (50-50).

    In vergelijking met andere westerse landen heeft de Nederlandse woningvoorraad een hoge gemiddelde kwaliteit, voor een relatief lage prijs.

    Bij het aanbod doet de Nederlandse woningmarkt het minder goed. De aanbodelasticiteit is uitzonderlijk laag en het woningtekort is toegenomen.

    De woningmarkt is niet alleen een bijzondere markt, maar ook een erg complexe markt. Dat wordt mede veroorzaakt doordat de woningmarkt bestaat uit verschillende, op elkaar ingrijpende
    deelmarkten. Kijkend naar eigendomsverhouding valt onderscheid te maken tussen een huur- en koopmarkt. Op dit moment is het aandeel eigenwoningbezit groter dan het aandeel huurwoningen.
    Tegelijkertijd is het belang van de particuliere huursector steeds verder afgenomen.

    Er is in de woningvoorraad sprake van een grote regionale verscheidenheid, die sterk verband houdt met de mate van verstedelijking en bevolkingsdichtheid.

    In 2005 bedroeg de woningvoorraad sociale huurwoningen circa 2,4 miljoen woningen waarvan ongeveer de helft gelegen is in de provincies Zuid- en Noord-Holland. De voorraad huurwoningen
    wordt op basis van de huurprijs (de basishuur) ingedeeld in goedkoop, betaalbaar en duur.

    De woningbehoefte neemt de komende jaren verder toe, vrijwel in een zelfde tempo als de groei van het aantal huishoudens. Van 2003 tot 2010 gaat het om een toename van circa 550.000 eenheden
    per jaar. Tussen 2010 en 2020 neemt de behoefte toe met circa 50.000 per jaar.

    De woningbehoefte (zowel kwantitatief als kwalitatief) verandert in de loop van de tijd door demografische, economische en sociaal-culturele factoren.

    Over de woningbehoefte na 2020 valt weinig met zekerheid te zeggen. De verschillende factoren die daarvoor bepalend zijn geven geen eenduidig beeld. Hoewel in 2020 macro een zekere mate
    van ontspanning moet zijn bereikt, zal de nieuwbouw ook in de periode daarna een belangrijke opgave blijven.

  27. Welke maatregelen dan wel?
    @Carola

    Mijns inziens is het beperken van de schaarste op de Zwolse woningmarkt een eerste voorwaarde voor een beter functionerende woningmarkt (lees doorstroming op de Zwolse woningmarkt). De betrokken partijen dienen in plaats van afspraken over 150 kortingsarrangementen, afspraken te maken over nieuwbouwproductie. Het reduceren van het woningtekort, vermindert de schaarste op de Zwolse woningmarkt en maakt het voor starters makkelijker om in te stappen wat weer goed is voor de totale doorstroming.

    Ook is het goed om te onderzoeken of het mogelijk is:
    (1) passend wonen te bevorderen;
    (2) tussenvormen makkelijker tot ontwikkeling te laten komen;
    (3) keuzevrijheid door middel van vouchers te verbeteren en
    (4) verhuizen goedkoper te maken.

    Dit hele pakket aan initiatieven zal er toe moeten leiden dat de woningmarkt meer vloeiend wordt, waarbij mensen een reële afweging kunnen maken tussen huur, kopen of iets daar tussen in.

  28. Huizenprijzen dalen = verergering crisis
    @carola

    Het artikel in de Volkskrant van gisteren vond ik ook erg interessant. Met name de volgende passages:

    De daling van de huizenprijzen in Nederland is door de crisis tot nu toe zeer gering. Terwijl in vorige perioden van krimp de huizen meestal een kwart goedkoper werden.

    Daarmee is het verschil met het verleden in Nederland groter dan in andere Westerse landen. De huizenprijzen in Nederland moeten nog verder dalen. De correcties in Australië en de VS zijn daarentegen nagenoeg voltooid.

    Hausses op de woningmarkt ?? perioden van stijging van de huizenprijzen met meer dan 50% – duren gewoonlijk 6 jaar en worden gevolgd door een periode van 5 jaar waarin de prijzen met 24% dalen. De laatste hausse heeft echter 12 jaar geduurd en in die periode zijn de prijzen van huizen met maar liefst 124% gestegen. Tot nu toe is daar slechts 20% van ingeleverd.

    Als de huizenprijzen dalen, zal dit ook de crisis verergeren: gemiddeld zorgt een prijsdaling van 10% voor een daling van het bbp met 2 procentpunt.

    Het IMF voorziet echter een groei van de wereldeconomie voor 2010 van 3,1% na een krimp van 1,1%. De groei in de eurozone blijft achter t.o.v. China en de VS. Tussen 2010 en 2014 voorziet het IMF een wereldwijde groei Van 4%. Dat is lager dan de groei in 2007!

    Het lijkt erop dat onze generatie ook een lost generation is zoals die vaker in de wereldgeschiedenis zijn voorgekomen. Over het algemeen is dat wel weer gunstig voor onze kinderen omdat die het dan vaak weer wat beter hebben. Al heb ik ook daar een hard hoofd in gelet op de global shift.

  29. De onzin van het afschaffen van de hypotheekrente-aftrek
    @carola

    De uitkomst van de discussie over de hypotheekrente-aftrek gaat ook gevolgen hebben voor de woningbouwproductie en de doorstroming op de woningmarkt in Zwolle. En dan met name voor starters die net een woning hebben gekocht danwel nog een woning willen kopen.

    De hypotheekrente-aftrek afschaffen vanuit het oogpunt van bezuinigingen is niet het meest effectief.De kosten voor die hypotheekrente-aftrek zijn voor de overheid in het totaal namelijk LAGER dan het bedrag dat wordt uitgegeven aan huurtoeslag.

    En is er hier iemand die beweert dat als je de huurtoeslag gaat afschaffen dan de huurprijs van huurwoningen omlaag zou gaan?

    EN de hypotheekrente-aftrek afschaffen EN de huursubsidie. Iedereen die ook maar even logisch nadenkt zou kunnen bedenken dat, dat alleen maar een gigantische chaos in de markt zou veroorzaken. En dan met name aan de onderkant van de markt. Met als gevolg dat grote aantal bewoners (zowel huizenbezitters als mensen in een voor hen te dure huurwoning) op zoek zouden MOETEN gaan naar een goedkoper alternatief.

    En iedereen met enig economisch inzicht kan dan wel raden wat er gebeurt met de (huur)prijzen van die zgd. goedkopere woningen. Die gaat dan (logisch) heus niet dalen.

    Ok, even logisch nadenken dan. We schaffen per 01.01.2009 de hypotheekrente-aftrek af:
    – Mensen die nu nog nét hun koopwoning kunnen betalen kunnen dat straks niet meer. Worden dus financieel gedwongen om hun huis te verkopen en op zoek te gaan naar een goedkopere woningen.
    – De kopers voor hún woning zijn echter NIET de mensen die nu van een huurwoning naar een koopwoning willen maar juist de mensen BOVEN hun, die van een duurdere koopwoning naar een goedkopere koopwoning moeten. Ook weer vanwege het wegvallen van een aftrekpost.
    – (Jonge) mensen die nu eindelijk op zoek waren naar hun eerste koopwoning omdat ze eindelijk genoeg gespaard hebben of voldoende zijn gaan verdienen kunnen hun plannen weer intrekken, een koopwoning is voor hen gewoon te duur geworden. Ergo, ze blijven zitten in hun (misschien wel te kleine) (huur)woning. Moeten de kinderen maar weer pappa en mamma in de bedstee?

    Het enige resultaat van een dergelijke afschaffing is nóg meer druk aan de onderkant van de huizenmarkt.
    En méér vraag in een marktsegment zorgt ALTIJD voor hogere prijzen.

  30. Wat dan wel met de hypotheekrente-aftrek?
    @carola

    Verder ter info, het IMF heeft al meerdere malen de Nederlandse hypotheek-situatie bekeken en kwam daarbij in 2006 tot de volgende conclusie:

    ⤽Ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek wordt naar andere rapporten verwezen, waaruit onder andere blijkt dat het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek een sterke prikkel is voor huiseigenaren om af te lossen op hun hypotheek en voor nieuwkomers op de woningmarkt om minder fiscaal gedreven te lenen.
    HET IMF TREK IN TWIJFEL OF HET AFSCHAFFEN VAN DE HYPOTHEEKRENTE-AFTREK ERVOOR ZORGT DAT HUIZEN EERDER BEREIKBAAR WORDEN VOOR MET NAME DE LAGE INKOMENSGROEPEN.⤝

    Het IMF analyseert drie mogelijke opties om de hypotheekrenteaftrek te beperken:

    1. Geheel afschaffen van de hypotheekrenteaftrek
    Als de hypotheekrente geheel wordt afgeschaft, zullen de huizenprijzen voor zowel voor de lage, midden als hoge inkomens dalen. Als er economisch gezien sprake is van een lichte recessie, zijn de gevolgen in jaar 1:
    * 9,2% voor lage inkomens
    * 12,4% voor middeninkomens
    * 20% voor de hoge inkomens als er economisch gezien sprake is van een lichte recessie.

    2. Maximaal hypotheekbedrag waarover renteaftrek mogelijk is
    Wordt er ingegrepen door een maximum hypotheekbedrag vast te stellen van ?? 141.000, dan dalen de huizenprijzen in jaar 1 bij een gelijktijdige lichte recessie met:
    * 3% voor de lage inkomens
    * 3% voor de middeninkomens
    * 8,4% voor de hoge inkomens.

    3. Verlaging belastingpercentage waartegen renteaftrek mogelijk is.
    Daalt het percentage waarover renteaftrek mogelijk is naar 30%, dan daalt de huizenprijs (onder dezelfde economische omstandigheden als hiervoor vermeld) met:
    * 3% voor de lage inkomens
    * 5,2% voor de midden inkomens
    * 7,5% voor de hoge inkomens.

    In Engeland is in de laatste 30 jaar de aftrekbaarheid van de hypotheekrente geleidelijk afgeschaft. En wat is het resultaat geweest? Een gemiddeld huis in Engeland koste in 1974 111000 Pond,
    in de periode 1995-1998 was dit: 73500 Pond. Dus ZEVEN KEER zo hoog.

    Conclusie (van het IMF, niet van mij):
    THE PHASING OUT OF THE TAX DEDUCTIBILITY OF MORTGAGE INTEREST PAYMENTS APPEARED TO HAVE A LIMITED IMPACT ON HOUSE PRICES IN THE UNITED KINGDOM. En dat hebben we het wel even over een periode van 25 jaar!!

    Het enige wat in Nederland het economisch risico verminderd is het aftoppen van de maximale hypotheekrenteaftrek. Maar of dit nou inderdaad veel effect heeft op de huizenprijzen in de lagere sector (tot 3 ton Euro) valt te betwijfelen.

  31. Kennis PvdA van werking woningmarkt
    @carola

    Tenslotte pleit de PvdA al enige tijd voor een ingreep in de hypotheekrenteaftrek en benadrukt daarbij dat de vooral de hogere inkomens nu profiteren van deze regeling. Rijkere Nederlanders vallen immers in een hoogste belastingtarief van 52%. Van elke euro die ze aan rente op hun hypotheek betalen, wordt 52 cent door de overheid gesponsord. Bij minder welvarenden is dat voordeel slechts 42 cent per euro.

    Die redenering gaat niet op, blijkt uit recent onderzoek van ABP-economen. De verklaring is dat mensen in de lagere inkomensklassen relatief veel meer aan hun hypotheek kwijt zijn dan welgestelden. Een huiseigenaar met een inkomen beneden modaal (minder dan 30.000 euro) is iets meer dan 40% van zijn inkomen kwijt aan hypotheekrente, gezinnen met drie keer modaal (meer dan 90.000 euro) ruim 15%. Het voordeel van de aftrek voor de lagere inkomens tikt dus veel harder door.

    En dit is slechts één van de redenen waarom ik mij heb afgekeerd van de PvdA.

  32. Beetje sneu dat je me iets laat verduidelijken om vervolgens te zeggen: “niet on-topic”. Zal je humor wel zijn? Ach, laat ook maar vrouwen moet je niet willen begrijpen, hun humor helemaal niet. Vrouwen zou je kunnen leren beleven.

    Oeps on-topic….Afwachten wat de gemeente morgen te bieden heeft. Denk en verwacht dat als je met z’n 2-en werkt en geen hoge eisen hebt, geen grote schulden, spaarzaam bla bla….dat je uitstekend in onze mooie stad kunt kopen. We lezen wel van mensen die er geweest zijn….

  33. Tjonge ElRey je hebt er een hele studie van gemaakt!

    @ Dick. Je schrijft: als je met z’n 2-en werkt en geen hoge eisen hebt, geen grote schulden, spaarzaam bla bla….dat je uitstekend in onze mooie stad kunt kopen.
    Daarmee geeft je toch zelf ook aan dat je aan heel wat eisen moet voldoen wil je hier een huis kunnen kopen?
    En als je nou eens vrijgezel bent of kinderen hebt en daardoor niet met z’n 2-en kan/wil werken?
    Wat je ‘hoge eisen’ noemt is natuurlijk relatief. Vergeleken met woningen in krottenwijken in ontwikkelingslanden is een sloopflat in Holtenbroek natuurlijk nog steeds een villa.
    Maar voor Nederlandse begrippen vind ik het wel ‘begrijpelijk’ dat een jong stel met kinderen graag een huis met 3 slaapkamers en een tuintje wil hebben. Maar als je niet met z’n 2-en fulltime werkt en maar een heel gewoon salarisje hebt valt het in Zwolle echt niet mee zo’n huis te krijgen.
    Ik ken verschillende mensen met 1,5 salaris op HBO/universitair niveau, die in Zwolle in een tussenwoning wonen. -> Nee Dick, daar hoeven we geen medelijden mee te hebben, maar als mensen met hoge salarissen in een tussenwoning wonen waar moet Jan de Arbeider dan wonen?
    Ik heb in mijn omgeving verschillende jonge stellen de stad zien verlaten. Niet omdat ze Zwolle niet meer leuk vonden (in tegendeel zelfs), maar omdat ze hier te weinig huis voor hun geld konden krijgen. Dat vind ik erg jammer!

  34. Hoi Carola, bedoel niet “aan eisen voldoen” bedoel “als je samen een gezonde fin.sit. hebt”.

    Zullen we dit thema

    En als je nou eens vrijgezel bent of kinderen hebt en daardoor niet met z’n 2-en kan/wil werken?

    volgende week oppakken met belangrijke aspecten als: netto kosten van een geschikt pand. Met de huidige hyp.rente. Met gemeentegarantie. welke uitgangspositie (fin.sit. incl event. winsten en erfenissen), het netto gezinsinkomen; vanzelfsprekend incl toeslagen, spaarzaamheidsgraad/spenderingsgraad?

    Klopt: geen hoge wooneisen is natuurlijk relatief. Heb je er geen voorstelling bij? Heb vanmorgen een voorbeeld gegeven van mijn collega uit Vledder. Die accepteert dat ie nog ff moet doorsparen maar wilde ook een bovengenoemde regeling.

    Omdat hier niemand over zichzelf praat zal ik dat ook niet doen….Het was wel een mooi voorbeeld. Alle Zwolse voorbeelden die ik aanhaal zijn te makkelijk herleidbaar uh. Jij bent ook rond de 40?…. Je hebt in een gunstige tijd kunnen kopen? Als jij het dat over een kind hebt die een huis wil in Zwolle….kun je dan niet wat lenen? Kop van de hypotheek af neem ik aan? Laat eigenlijk maar het wordt te persoonlijk denk ik. Bovendien zijn hier mensen voor!!!

    Zou echt iedereen die wat wil op dit gebied dit willen aanbevelen

    Zwolse Wooninfodag zaterdag 3 oktober worden alle lopende woningbouwprojecten in Zwolle gepresenteerd. Ook is er meer informatie over de Zwolse maatregelen en wordt het kortingsarrangement voor potentiële huizenkopers geïntroduceerd. De Wooninfodag vindt plaats op het Grote Kerkplein. Burgemeester Meijer opent de dag om 10.00 uur.

    Hoe subjectief is “te weinig huis voor je geld krijgen” waar ben je tevreden mee? je woont in de stad…ik weet wel een groot vrijstaand huis in een wijk met heeeeeeel veel tuin, die binnenkort vrij komt…..maar ja grote-tuinwensen blijft lastig in een stad.

    Jammer dat sommigen bovenstaande uitnodiging bijvoorbaat al afschieten. En nee, ik heb er geen enkel belang bij.

Reacties zijn gesloten.