Postbode

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

De vader van mijn lief was postbode van beroep. Hij woonde in Balkbrug en had het zogenoemde buitengebied als werkterrein. Daar bezorgde hij zes dagen per week en op maandag tot en met vrijdag zelfs tweemaal per dag. En dat in weer en wind. Hij deed het vast niet voor een appel en een ei. 

In Zwolle kwam de postbode ook zo vaak langs in het bekende donkerblauwe pak met pet. Ze hadden ook lichtgroene kleding voor de zomer alsmede een grote cape tegen de regen die ook de tas met post kon drooghouden. Ze hadden het postkantoor aan de Nieuwe Markt en in de wijk diverse postagentschappen.

’t Was trouwens een beëdigde functie, dit vanwege het briefgeheim en de daaraan gekoppelde taken, zoals het contant bezorgen van de AOW. Soms liep of fietste de man met heel veel geld in de tas.

Dat er nu veel minder post rond te brengen is, daarvan zijn we zelf de oorzaak. We kunnen internet er natuurlijk de schuld van geven, maar dat is te gemakkelijk.

Gevolg: Van de postbezorging is die op de maandag afgeschaft. Dat was toen tegen de verplichting in de Postwet, vandaar dat die wet in 2009 is aangepast.

Samengevat houdt die wet in dat:

er verspreid over het land openbare brievenbussen staan en postservicepunten zijn;

het postbedrijf de openbare brievenbussen 5 dagen per week leegt;

het postbedrijf 5 dagen per week post bezorgt (voor rouwpost en medische post is dat 6 dagen);

gemiddeld minimaal 95% van de brieven de volgende dag wordt bezorgd.

Dat legen van die brievenbussen, dat geloven we met ons allen wel. Maar dat de post voor 95 procent vijf dagen per week wordt bezorgd? Dat gelooft zelfs PostNL zelf niet. Ik lees tenminste in de papieren Stentor wat de woordvoerster zelf zegt: “Onze postbezorgers doen heel erg hun best om in alle wijken twee à drie keer per week te bezorgen.”

Denk ik te simpel als ik zeg dat als het wettelijk verplicht is iets te doen, dat het dan niet minder mag. Dan moet er, desnoods, iets geregeld worden met de rijksoverheid. Een vorstelijk salaris, bijvoorbeeld. En tel er alstublieft gemaakte onkosten bij als die van fiets en telefoon.

‘k Zou de postzegels van de directie wel eens willen zien, als ze deze column lezen. Maar ja, dat zal vast niet het geval zijn.

Foto 1
Postbode - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)