Burgemeester

Door Dick Algra

Eigenlijk moet een burgemeester een schaap met vijf poten zijn. Ben je dat, dan kan ik me goed voorstellen dat je, als je solliciteert, goed uitzoekt waar dat is.
Foto: Peter Denekamp

Een veel bekeken serie op televisie, tussen 1955 en 1975, was Swiebertje, met Bromsnor en Saartje. Daarnaast was er nog de burgemeester, eigenlijk een wereldvreemde figuur. Een man die alle dagen in jacquet gekleed was, altijd zijn ambtsketting om had, buiten een hoge hoed droeg en klaarblijkelijk ook ongetrouwd was, anders was er geen Saartje geweest.

Wat hij deed was, gezien de eerbied waar hij mee benaderd werd en de wijsheid die hem werd toegedicht, heel belangrijk. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren hem ooit aan het werk te hebben gezien. Hoe anders blijkt dat tegenwoordig te zijn. Ik las een aardig artikel over de burgemeester van Dalfsen. Elders las ik daarentegen, dat zeker in Overijssel, er geen animo is voor het burgemeestersambt van wat grotere steden.

Voor die rol in Almelo waren ‘maar’ zeven kandidaten, geloof ik. Of dat weinig is, daar kan ik niet over oordelen. In mijn koffietijd waren we blij met zeven sollicitanten. ‘t Gaat hier toch ook maar om één vacature. Ik las ook dat het salaris voor een burgemeester voor een stad, zo groot als Almelo, slechts 11.000 euro per maand is. “Want je moet er wel op rekenen dat je 24/7 aanstaat,” is het daarbij gehoorde argument.

Is het te begrijpen? Gemeentes worden, zeker vanuit Den Haag, met veel taken opgezadeld. Denk aan de opvang van asielzoekers, de ggz-problematiek en niet te vergeten de opgelegde bezuinigingen. Zeker de burgemeesters van de grotere steden hebben er een aantal gemeentegrensoverstijgende taken bij gekregen. Denk alleen maar eens aan de rol inzake veiligheid. Zwolle is ook zo’n grotere gemeente.

Eigenlijk moet je een schaap met vijf poten zijn, dat moge duidelijk zijn. Ben je dat, zij het in overdrachtelijke zin, dan kan ik me goed voorstellen dat je, als je solliciteert, goed uitzoekt waar dat is. ’t Deed me denken aan onderstaand gedichtje getiteld Toponymisch, in 2015 geschreven door Inge Boulonois. (Toponiem is trouwens een synoniem voor plaatsnaam).

Met sommige krijg je geen hechte band.
Wie immers woont er graag in Duistervoorde
of Helmond, Baalhoek, Vreeswijk, Dodewaard?
Zelfs Goor en Rectum zijn bestaande oorden,
ze klinken net als Ransdorp erg ontaard.
Ook Vuilpan, Moordrecht, Diefdijk, Dorregeest
zijn toch geen plaatsnamen voor huis en haard,
laat staan voor een ontspannen megafeest!
Geef mij maar Blijham, nee Nieuw-Lekkerland
of Biervliet. Maar het liefst nog Hoogeloon.
Wat is het jammer dat ik daar niet woon!

Inge Boulonois
Foto 1
Eigenlijk moet een burgemeester een schaap met vijf poten zijn. Ben je dat, dan kan ik me goed voorstellen dat je, als je solliciteert, goed uitzoekt waar dat is. - Foto: Peter Denekamp
Eigenlijk moet een burgemeester een schaap met vijf poten zijn. Ben je dat, dan kan ik me goed voorstellen dat je, als je solliciteert, goed uitzoekt waar dat is.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)