Zwolse horeca en winkels gaan zaterdag open, burgemeester toont begrip

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Vrijdag kondigt het kabinet nieuwe coronamaatregelen af die zaterdag ingaan. Hierop vooruitlopend hebben Zwolse ondernemers in de horeca en winkels aangekondigd dat ze zaterdag opengaan van 12.00 uur tot 20.00 uur.

Het college van B & W van Zwolle toont begrip voor deze actie. In een schriftelijke verklaring die burgemeester Snijders donderdagmiddag heeft gegeven reageert hij op de aankondiging van Zwolse ondernemers om zaterdag open te gaan. Hij erkent dat na bijna twee jaar van coronamaatregelen het draagvlak voor de maatregelen afneemt. “De nood is zo hoog is dat zij een signaal willen geven aan de samenleving en het kabinet.”

In de verklaring zegt burgemeester Snijders verder: “Het draagvlak voor de lockdown neemt snel af, ook in onze stad en wij begrijpen dat ondernemers met hun actie een signaal willen geven. Dat doen we trouwens ook als gemeentebestuur: via een brief van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, roepen wij samen met andere gemeenten vandaag het kabinet dringend op om meer oog te hebben voor de economische gevolgen van de maatregelen en om meer duidelijkheid en perspectief te geven aan al die hardwerkende ondernemers, die met pijn in het hart de deuren dicht moeten houden, terwijl zij niets liever doen dan gasten ontvangen, ook al is dat met beperkingen en steeds weer andere spelregels.”

Snijders weet nog niet precies wat het kabinet vrijdag gaat besluiten. Hij hoopt op perspectief voor iedereen die getroffen is door de maatregelen: “Als gemeentebestuur van Zwolle hebben wij begrip voor de actie van de ondernemers. Aan de andere kant blijven wij ook verantwoordelijk voor de naleving van de coronamaatregelen en roepen eenieder op daarin zelf verantwoordelijkheid te nemen.”

Hij roept winkels en horeca-ondernemers op om tijdens een eventuele actie de basismaatregelen in acht te blijven nemen om verspreiding van het virus te voorkomen: voldoende afstand nemen, drukte vermijden en een mondkapje dragen.

“Ik ga ervan uit dat de actie eenmalig is en alleen bij de zaterdag blijft. Ik reken erop dat iedereen zich vanaf zondag weer aan de regels houdt zoals die dan zullen gelden, aldus burgemeester Peter Snijders.

Meerdere horecazaken hebben inmiddels al via social media laten weten zaterdag open te gaan. Zo openen onder meer Las Rosas, De Tagrijn, Bloopers, Shotto en De Kuiperij hun deuren. Willem Sipkema, de schipper van de Pannenkoekschip schreef op Instagram dat zaterdag iedereen welkom aan boord is.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Zwolse horeca en winkels gaan zaterdag open, burgemeester toont begrip”

 1. Graag zoveel mogelijk namen van winkels die open gaan hier plaatsen aub. Filmpjes erbij is helemaal top. Graag de mensen die aankopen doen op zaterdag in de winkels filmen. Graag van voren zodat we hun gezicht kunnen zien. Naderhand kennen we met deze een “goed gesprek” aangaan, waarom ze alle regels aan hun laars lappen. Als er niet gehandhaafd wordt, kunnen wij dat natuurlijk ook zelf doen. Geen probleem lijkt mij. Alvast bedankt!

 2. Fijne vent ben je Dumpert, je mag als overheid de middenstand en Horeca dus wel de nek omdraaien omdat de overheid de zorg zo heeft uitgekleed en de IC capaciteit zo laag is dat dit soort draconische maatregelen over blijven.

  Het is een protest, dat is in dit land nog steeds toegestaan zonder dat de NSB iedereen gaat filmen.

 3. Het is nou eenmaal onze Burgerplicht (staat ook in onze grondwet omschreven) om mede burgers die de wet overtreden aan te spreken of aan te pakken. Kijk dat zij de wet overtreden is hun keuze maar dat wil toch niet zeggen dat ik dat ook moet doen?

 4. Zeg Dumpert, er is nog wel een verschil tussen iemand aanspreken op een vermeend misdrijf en een oproep te plaatsen om iedere vermeende overtreder zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen en achteraf “een goed gesprek” aan te gaan. Ik vind het in ieder geval niet kunnen en waartoe jij oproept is zeer zeker NIET onze burgerplicht.

 5. Leveren we dan ook even de steun in? Algemeen bekend dat een groot deel van de Zwolse horeca zich totaal niet aan de maatregelen heeft gehouden. Het overvolle Swolsch Café voorop. Zonde voor de ondernemers die zich netjes aan de maatregelen proberen te houden.

 6. Slappe burgemeesters hebben we…
  net als het vuurwerkverbod nul handhaving.

  Wat een zwakke maatschappij leef ik toch in vol met langzame mensen die geen regels kunnen volgen

Reacties zijn gesloten.