Als groene doener ben ik, Ellen, een van de vier klimaatburgemeesters van Zwolle. Een klimaatburgemeester? Ja, dat is een landelijk initiatief waarbij duurzame burgers anderen kunnen inspireren. Waarom ik me hiervoor inzet? Niet omdat ik mezelf beschouw als een groene superheld, maar omdat ik graag Zwollenaren wil inspireren en wil laten zien dat klimaatbewust leven ook heel fijn kan zijn. Vaak wordt de nadruk gelegd op dingen die je niet meer mag, zoals niet vliegen en geen vlees eten. Ik wil juist benadrukken dat er ook heel veel mooie kanten aan zitten.
Hoe word je klimaatburgemeester? Voor mij begon het allemaal met de verontrustende berichten over smeltende ijskappen en de dramatische teruggang van de biodiversiteit. Misschien herinner je je nog die vieze autoruit bezaaid met geplette insecten in de zomers van vroeger. En nu? Helemaal niets meer. Zoals jij misschien ook hebt ervaren, werd ik er soms moedeloos van.
Toch werd de drang om zelf iets te doen steeds sterker. Ik begon met kleine stappen: het verduurzamen van mijn huis en de tuin aantrekkelijker maken voor insecten en vogels. Ik ben allesbehalve een ervaren tuinier, maar het bleek verrassend simpel: onkruid bestaat niet, beestjes zijn dol op ongemaaid gras en spitten is uit den boze, want daar houden wormen niet van. Een aanrader dus voor de luie tuinier!
Om samen met anderen aan de slag te gaan, werd ik actief bij 50 Tinten Groen Assendorp. Daar leerde ik de kracht van ‘onderop’ kennen door samenwerkende bewoners die elkaar stimuleren en inspireren. Van tegelwippen tot tochtstrippen bij de buren aanbrengen, van deelauto’s tot samen de straat vergroenen. Hoe mooi zou het zijn om heel Zwolle aan te steken met dit ‘vergroeningsvirus’?
Samen met drie andere enthousiaste klimaatburgemeesters zet ik me in voor een duurzamere toekomst van Zwolle. Wij willen inspireren, verbinden en aansporen om met z’n allen kleine, groene stapjes te zetten, grote mogen trouwens ook! Zo kunnen we samen een behoorlijk verschil maken.
Ik stel je graag voor aan mijn collega-klimaatburgemeesters:
Koos Wijbenga is een ondernemer met ‘groen’ bloed. Als een van de initiatiefnemers van het Energie- en Klimaat Collectief Marslanden (EKCM) zet hij zich in om bedrijven aan te moedigen om te verduurzamen. Dankzij deze nieuwe en enthousiaste samenwerking zal het bedrijventerrein Marslanden een nieuw, groen imago krijgen.
Maartje van den Berg, een echte klimaatoptimist, is toegewijd aan het versnellen van de klimaattransitie. Haar passie ligt in het vinden van innovatieve en creatieve manieren om onze samenleving groen en circulair te maken. We hebben immers maar één aarde!
Ahmet Akseki, een betrokken en milieubewuste Zwollenaar, hecht veel waarde aan goede buurt- en wijkcontacten. Hij streeft naar een inclusieve aanpak van duurzaamheid op wijkniveau, zoals het gebruik van aardwarmte voor verwarming. Voor Ahmet is het belangrijk dat iedereen mee kan en wil doen.
We staan hier niet als onbereikbare klimaatburgemeesters, maar als buren, vrienden, collega’s die geloven dat we samen een positieve impact kunnen hebben op de toekomst. Laten we samen ontdekken hoe we Zwolle en de wereld groener en toekomstbestendig kunnen maken.
Als klimaatburgemeesters schrijven we een tweewekelijkse column op 1Zwolle over wat ons bezighoudt.
Door: Ellen van Oost