Vakantie

Door Dick Algra

Wat ik vooral jammer én verontrustend vind, is dat het aantal vliegvakanties toeneemt.
Foto: Peter Denekamp

Traditiegetrouw worden in deze tijd van het jaar veel vakantieplannen gesmeed. Hoewel, misschien was dat vroeger meer zo, omdat men bijna uitsluitend tijdens de ‘grote schoolvakantie’ ervantussen ging. Een enkeling deed iets aan skiën, nog zeldzamer was het dat men ’s winters de warmte opzocht in een ver land.

Nu gaat men het hele jaar door weekjes of weekenden weg. Vaak onder het mom van “We zij er zo aan toe!” Of dat altijd waar is, vraag ik me af. ’t Is misschien ook wel een vorm van luxe luieren.

Wat ik vooral jammer én verontrustend vind, is dat het aantal vliegvakanties toeneemt. Zo las ik dat 2023 op dat gebied alweer een topjaar is geweest. Blijkbaar hebben we niets geleerd van het effect dat minder verkeer, in welke vorm dan ook, had tijdens de coronapandemie. Niet alleen minder drukte, maar ook minder CO2-uitstoot etc.

Om dan nog maar te zwijgen van de economische consequenties van vakantie in eigen land. Er zijn toch prachtige plekken om vakantie te houden. Limburg, Drenthe, de Achterhoek, om maar eens een paar te noemen. En echt, vakantie in Nederland bestaat niet alleen uit vertoeven in een attractiepark, of in Zandvoort of Scheveningen. Hoewel, voor de liefhebber daarvan is dat natuurlijk top!

En wat te denken van vakanties gewoon met het eigen huis als thuisbasis. Stap op de fiets, in de auto of neem de kuierlatten, kijk goed om je heen en ontdek hoe mooi vaak je eigen regio is.

Ik vermoed dat het voor veel mensen de kennis van en over eigen land doet vergroten. Vlak bij huis leer je soms de onverwachtste dingen. Zo bezochten wij, mijn vrouw en ik, ooit een kasteel in de regio. De gids die ons er rondleidde en ons de schilderijen met daarop de ‘kasteelfamilie’ liet zien, vroeg ons het volgende:

“Weet u waarom de mensen vroeger nooit lachten op schilderijen, zeg maar de ‘foto’s’ van vroeger?” En ja, dat viel ons toen ineens op. “Dat was,” zo werd ons verteld, “omdat de mensen zulke slechte gebitten hadden! ’t Was niet om aan te zien.” Zoiets vergeet je nooit weer.

En echt waar, de Zwolse stadsgidsen bijvoorbeeld, weten ook heel veel leuks over onze stad en zijn inwoners te vertellen. Vast ook wel waar de betere tandartsen te vinden zijn.

Foto 1
Wat ik vooral jammer én verontrustend vind, is dat het aantal vliegvakanties toeneemt.  - Foto: Peter Denekamp
Wat ik vooral jammer én verontrustend vind, is dat het aantal vliegvakanties toeneemt.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)