Stelende asielzoekers opgepakt dankzij appgroep winkeliers Diezerstraat en politie Zwolle

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Hicham M. (33) en Hassan H. (30), beiden afkomstig uit Marokko, kwamen eind vorig jaar naar Nederland. Volgens eigen zeggen waren ze op zoek naar een beter leven. Binnen anderhalve maand reisden ze vanuit Ter Apel naar Zwolle en daar eindigden ze in een politiecel, na een reeks winkeldiefstallen in de Diezerstraat. Ze liepen tegen de lamp dankzij een Whatsappgroep van winkeliers die de overlast spuugzat zijn. “Het lijkt wel op een soort strooptocht,” concludeerde de politierechter. “Het is zelfs zo ver gekomen dat winkeliers een app beginnen en de politie eraan deelneemt.”

Vorig jaar, op vrijdag 8 december, ziet een medewerkster van Kruidvat twee mannen bij een schap met geurtjes staan. Een van de mannen stopt wat in zijn jas terwijl de andere hem afschermt voor het spiedende oog van een beveiligingscamera. De medewerkster maakt met haar mobiel een foto van het duo en deelt deze in een whatsappgroep. De twee mannen uit Ter Apel kiezen het hazenpad en op het moment dat ze het Kruidvat verlaten gaat het alarm van de detectiepoortjes bij de voordeur af.

Zonnebrillen en kinderkleding
Door het appje worden niet alleen andere winkeliers gewaarschuwd, ook de politie leest mee. Een agent snelt naar de winkelstraat en ziet beide mannen naar binnen gaan bij Bershka. Hij volgt ze en treft daar Hicham M. en Hassan H. aan met een prijzige jas waar een flinke scheur in zit. Niet veel later raapt een medewerkster van de modezaak een beveiligingslabel van de grond.

Op camerabeelden is te zien dat het tweetal de jas pakt. Terwijl een van hen het alarmlabel van de jas trekt, schermt de ander hem weer af. De politie houdt beide mannen aan en dan ontdekken ze dat Hicham M. zonnebrillen, een kinderbroek en een kinderjas bij zich heeft. Aan alle artikelen zitten prijskaartjes van de Hema. Na onderzoek bij de Hema wordt duidelijk dat de spullen ontbreken uit de voorraad en niet zijn afgerekend. Camerabeelden worden bekeken, maar het wordt niet duidelijk wie de goederen heeft gestolen.

Op het politiepolitiebureau ontkennen beide heren dat ze iets hebben gestolen. Wel laten ze weten ruim een maand in het asielzoekerscentrum in Ter Apel te zitten. Ze vertellen de agenten dat ze op zoek zijn naar een beter leven en willen werken. Hicham M. verklaart dat de gescheurde jas van hem was. Over de Hema-artikelen zegt hij dat hij de spullen heeft gekocht van een vriend. “Ik dacht dat ik het wel kon verkopen aan iemand in het AZC,” aldus M.

Strooptocht door de stad
“Ik geloof dat niet! Ze gaan de winkels op een rijtje af in de Diezerstraat terwijl ze hier niets te zoeken hebben,” zegt de officier van justitie. “Ze zeggen op zoek te zijn naar een beter leven en daar hoort dit niet bij!” De officier concludeert dat de winkeldiefstal bij de Hema niet te bewijzen is. Ze is er wel van overtuigd dat M. had kunnen weten dat het om gestolen goederen ging. Ze vraagt de rechter om Hicham M. naast de twee winkeldiefstallen te veroordelen voor heling. Het OM eist tegen beide mannen een gevangenisstraf van 3 weken, waarvan 18 dagen voorwaardelijk.

“Het lijkt inderdaad wel een soort strooptocht,” concludeert de rechter als ze begint aan haar vonnis. Van een strooptocht is sprake als er minstens drie winkeldiefstallen op dezelfde dag worden gepleegd. Het geldt dan ook als strafverzwarend. De rechter is het eens met justitie dat er onvoldoende bewijs is voor de diefstal bij de Hema. De twee andere diefstallen zijn volgens haar wel bewezen, evenals de heling begaan door Hicham M.

De rechter volgt de eis van het OM en veroordeelt beide mannen tot een gevangenisstraf van 3 weken, waarvan 18 dagen voorwaardelijk. “Een forse waarschuwing en als ze het weer doen moeten ze de gevangenis in,” aldus de rechter. Of de mannen werkelijk de gevangenis in gaan, is maar de vraag. Ze waren niet aanwezig in de rechtszaal en hun huidige verblijfplaats is onbekend.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)