Dick zien veraaltien: Lente

Door Dick Algra

Op 21 maart begon de lente. Dan was het een traditie dat we, bij het verlaten van de school, onze jassen uittrokken.
Foto: Dick Algra

Van 1954 tot 1960 was ik, zoals dat toen nog heette, leerling van een lagere school. Daarvoor zat ik twee jaar op de kleuterschool, die op de zolder van hetzelfde gebouw gevestigd was. We liepen naar school, een kleine kilometer, per dag meestal tweemaal heen en tweemaal terug, op woensdag en zaterdag hoefde dat maar eenmaal.

Als je dat uitrekent, dat heb ik dus gedaan, kom je op ruim vijfduizend keer die kilometer lopen. En of het nu regende, mooi weer was, bloedheet of dat het vroor, we liepen.

Op 21 maart begon de lente. Dan was het een traditie dat we, mijn tweelingzus en ik, bij het verlaten van de school, onze jassen uittrokken. Dat moest toch kunnen op die dag. In mijn herinnering kon dat bijna elk jaar dan ook wel. Een heel enkel keertje trokken we onze jassen toch maar weer aan, want de maartse buien…

Officieel begint dit jaar de lente trouwens op 20 maart. Dat heeft dan weer te maken met dat een jaar eigenlijk 6 uur langer duurt, vandaar eens in de vier jaar een schrikkeldag. Meteorologisch begint de lente op 1 maart en dat al sinds 1780. Ik moet bekennen dat ik dat nooit geweten heb. Ik meende dat die datumverandering nog maar een kleine twee decennia bestaat. Weer wat geleerd dus.

Ik moest die laatste twee decennia wel vaak denken aan die lagere school traditie. Omdat we, als we de traditie in ere hadden gehouden, op 1 maart heel vaak vanwege de kou onze jassen zouden hebben aangehouden.

Eerlijk gezegd, vind ik de data 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december meer bij de start van het seizoen horen dan die nieuwere data. Dat heeft dan te maken met de kortste en de langste dag. De aloude zonnewende-momenten.

Na 21 december bekruipt mij een positief gevoel, bij mij bekend als: Lekker, de dagen gaan weer langer worden, we gaan weer richting zomer. Voor de mensen die van ‘kerstsfeer en/of gezellig de lampjes aan’ houden, geldt vermoedelijk het omgekeerde. Bij die meteorologische data heb ik meer het scheurkalenderblaadje-gevoel.

Hoewel, daar staan soms prachtige wijsheden op, zoals deze: “Als je weer eens een slechte dag hebt, bedenk dan: het is slechts een slechte dag, niet een slecht leven.”

Foto 1
Op 21 maart begon de lente. Dan was het een traditie dat we, bij het verlaten van de school, onze jassen uittrokken. - Foto: Dick Algra
Op 21 maart begon de lente. Dan was het een traditie dat we, bij het verlaten van de school, onze jassen uittrokken.
Foto: Dick Algra

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)