Helblauwe meteoor zichtbaar boven Zwolle

|   Laatste wijziging

Zwolle – Weblog Zwolle kreeg dinsdagavond verschillende meldingen van een supersnelle helblauwe lichtbundel dat zich richting het noorden uitstrekte en uiteenspatte. Tegen 19.00 uur werd de meteoor boven Zwolle waargenomen.

Sterrenkundigen melden, na telefoontjes bij het KNMI, inmiddels dat het om een meteoor zou gaan. Ook elders in Oost Nederland is het lichtspoor waargenomen. Er was een flits te zien en een knal te horen. Sommigen zagen de meteoor uiteenspatten. Het is niet waarschijnlijk dat er op de grond brokstukken terechtgekomen zijn. Een meteoor is een lichtspoor aan de hemel, dat ontstaat als er een brokstuk uit de ruimte op 100 km hoogte met grote snelheid in de atmosfeer komt. Het verschijnsel komt ongeveer twee keer per jaar voor.

De meteoroïde wordt door de atmosfeer afgeremd. Door de enorme wrijvingskrachten die hierbij ontstaan wordt het deeltje uiteengerukt tot losse moleculen en “verdampt” het als het ware volledig. Bij lichamen groter dan het gemiddelde atmosferische vrije pad (10 cm tot verscheidene meters) wordt dit zichtbare licht veroorzaakt door de hitte als gevolg van ram pressure, en niet door wrijving, zoals meestal aangenomen wordt. De wrijvingskrachten doen bovendien ook de omringende lucht oplichten, zoals een elektrische stroom het gas in een buislamp. Er is dus een ionisatie van de omliggende luchtkolom. Het lichtspoor begint te ontstaan en wekt soms de illusie van een ster, die zich plotseling snel verplaatst. Een meteoor staat daarom ook wel bekend als een vallende ster, maar heeft niets met een ster te maken.

Een deeltje ter grootte van een erwt geeft al een bijzonder heldere lichtstreep. Een zeer helder lichtspoor (helderder dan de planeet Venus) wordt ook wel een vuurbol of bolide genoemd.

Meteoroïden vallen 24 uur per dag de atmosfeer binnen, maar de lichteffecten zijn (behalve in zeer uitzonderlijke gevallen) alleen ’s nachts te zien, en met het blote oog alleen als het heel donker is.

Meteoren kunnen afzonderlijk komen, maar ook in zwermen of sterrenregens, bijvoorbeeld de Leoniden of Perseïden.

Soms is een meteoroïde zo groot dat het niet volledig in de atmosfeer verdampt. Er valt dan een gedeelte (eventueel in stukken) op Aarde. Dit wordt dan een meteoriet genoemd. Dit gebeurt echter zeer zelden. De brokstukken van zulke meteoroïden zijn zeer waardevol voor het astronomisch onderzoek naar het ontstaan van ons zonnestelsel.

Het zien van een vallende ster is volgens de folklore aanleiding tot het doen van een wens.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Meteoor

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “Helblauwe meteoor zichtbaar boven Zwolle”

  1. Ik kwam om 19.00 uur bij de Boni weg en heb dat ook waargenomen. Ik ben me rot geschrokken en heb ongeveer 15 minuten plat gelegen in de Begoniastaat. :o:o:D

  2. Vind het toch wel grappig, er staan duizenden telescopen op de hemel gericht maar dit hebben ze toch niet voorspelt. (of ik heb het niet meegekregen)

  3. meteoor
    ik stapte gisteravond bij mij achter het huis uit de schuur en zei tegen mezelf….krijg nou wat! eerst ik zag veel verder een vliegtuig vliegen en dacht aan een raket ofzo.. ik kon het schouwspel zo’n minuut volgen tot hij uit elkaar spatte, toen past had ik zoiets van dat het een meteoor was.. leuk om mee te maken!!

  4. ik was bij de Milligerlaan in Stadshagen op weg naar huis op de fiets.
    Prachtig spectakel! Joekel van een lichtbol (1/3 van de maan schat ik) met een lange fel witte staart. 5 a 6 seconden trok hij langs de hemel, brak toen in 3 stukken die gelig werden en heel snel uitdoofden.
    Nog nooit zo’n grote meteor gezien! Indrukwekkend en erg bijzonder om mee te maken!
    Ik wist gelijk wat het was. De space shuttle die in de atmosfeer verbrandde jaren geleden gaf beetje zelfde effecten in de lucht.
    Als ik dit met telelens had kunnen fotograferen… was in heel NL beroemd bekend geworden ermee, haha. Maarja, dit gaat zo snel, zelfs al had ik een camera bij me, voor dat je die gereed hebt is de meteor alweer verdwenen.

  5. 28 juni ‘19 kwam hij in Assel over ons heen de meteoriet tijd 21:32 uur. Niet veel later zag je hem doven wat we toe zagen was enkel nog wat zwarte wolkjes.

Reacties zijn gesloten.