Afval

Door Dick Algra

We hebben kunnen lezen dat het inzamelen van PMD-afval nu al problemen oplevert.
Foto: Peter Denekamp

“Zwollenaren scheiden hun afval beter dan verwacht” kopte De Stentor afgelopen vrijdag. “Dat is fantastisch,” vindt de gemeente Zwolle bij monde van wethouder Guldemond.

Of de Zwollenaren het sinds de afgelopen weken ook nog zo fantastisch vinden, is nog maar de vraag. Zeker is die vraag te stellen nadat we ook hebben kunnen lezen dat het inzamelen van PMD-afval nu al problemen oplevert. Van dat afval worden zogenoemde granulaatkorrels gemaakt, een grondstof voor nieuw plastic.

Nu blijken die korrels veel te duur te zijn geworden. Goedkoop plastic is over heel de wereld te koop, en de granulaatkorrels hopen zich in een razend tempo onverkocht op. Nog even en dan moeten we het weer bij het restafval doen voor de prijs van € 1,70 per volle vuilniszak.

Het doet me denken aan het ziekenhuis waar ik werkte begin deze eeuw, waar gevraagd werd om wat genoemd werd het medisch glas apart te scheiden. De reden was dat het van een betere kwaliteit zou zijn. Het werd ook keurig een paar maanden door iedereen gedaan.

Totdat een ziekenhuismedewerker, die tijd overhad, uit het raam keek en zag dat het ‘speciale glas’ in dezelfde glas-afval-wagen verdween als het gewone blanco glas. Weg was alle motivatie.

Het vervelende is dat er dan ook op andere terreinen wantrouwen ontstaat. Zo van: Is het allemaal wel zo rooskleurig? De gemeente onderzoekt zelf, naar ik aanneem via de Rova, hoe goed of slecht zaken lopen op dit terrein. ’t Lijkt een beetje op de slager die zijn eigen vlees keurt.

Over Rova gesproken. Een paar jaar geleden werd gevraagd of we als bewoners wat mee wilden werken aan het aanbrengen en verzorgen van het groen in de wijk. Heel ijverig begonnen we eraan in onze buurt. Het werd leuk gevonden en toen kwamen de Rova-medewerkers die alles weghaalden. Zij beschouwden het als onkruid of wildgroei. Dan zoek je het zelf ook maar uit, was de reactie in de buurt.

Als er niet tijdig wordt ingespeeld op de te voorziene problemen die door bovenstaand afvalsysteem kunnen ontstaan, zijn we verder van huis dan ooit, Dan gaat men ook op dit terrein zeggen: “Ze zoeken het zelf maar uit!”

Foto 1
We hebben kunnen lezen dat het inzamelen van PMD-afval nu al problemen oplevert. - Foto: Peter Denekamp
We hebben kunnen lezen dat het inzamelen van PMD-afval nu al problemen oplevert.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)