Zwolle – Op donderdag 22 oktober houdt Gerrit ter Haar in het Historisch Centrum Overijssel een lezing met als titel Oorlog ver van huis. Zwollenaren in Nederlands Indië: 1945-1951. Ter Haar, wiens broer in 1948 omkwam tijdens de politionele acties op Java, vertelt het verhaal van tientallen Zwollenaren die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog naar Indië trokken, vrijwillig of als dienstplichtig militair.
OVW-ers voor vertrek uit Dedemsvaart, op 4 oktober 1945, gemaakt door fotograaf A. Jonker
De Zwollenaren waren vervuld van idealen en vaderlandsliefde en verwachtten in Indië als bevrijders te worden verwelkomd. De realiteit was anders. Zij werden door de plaatselijke bevolking beschouwd als regelrechte vijanden en raakten verzeild in een bittere guerilla-oorlog. Degenen die konden terugkeren, kregen veelal te maken met onverschillige en weinig begripvolle thuisblijvers, ook autoriteiten. Niemand scheen te beseffen met welke trauma’s deze veteranen naar huis waren gekomen. Zo verklaarde burgemeester Strick van Linschoten in augustus 1947, na afloop van de eerste actie doodgemoedereerd: ‘Wat mis is geweest vergeten jullie, daar gaat de spons over en voor jullie geldt: herinner je het mooie, dat jullie in je militaire dienst hebt meegemaakt en vergeet al het andere. In alle omstandigheden hebben jullie je kunnen redden en wat je nu wacht is een kleinigheid vergeleken bij wat geweest is. Wat je nu misschien als onoverkomelijke berg ziet, daar lach je over een jaar over.’
Ter Haar is initiator van WONING, de Werkgroep Nederlands-Indië Nieuw-Guinea 1942-1962, die Indië- veteranen, maar ook Molukkers en Indo’s en anderen, interviewt over hun ervaringen in de Oost. De jaartallen 1942 en 1962 staan voor de Japanse inval in Nederlands-Indië en de Nederlandse actie op Nieuw- Guinea in 1962. WONING heeft onderdak gevonden binnen het Historisch Centrum Overijssel, waar ook de gefilmde interviews worden bewaard. Een deel daarvan is inmiddels te zien via de website www.levendeherinneringen.nl. De bedoeling van WONING is, naast de interviews, ook een boek uit te brengen onder de titel van de lezing: Oorlog ver van huis. Zwollenaren in Nederlands Indië: 1945-1951.
Programma • 20.00 uur introductie Wim Coster, auteur en onderzoeker Historisch Centrum Overijssel • 20.15 uur lezing Gerrit ter Haar, deel I • 21.00 uur pauze koffie/thee • 21.15 t/m 22.00 uur lezing Gerrit ter Haar, deel II Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.
Van Wevelinkhovenstraat. Vrij parkeren.
De lezing is onderdeel van de Historische Avonden, een lezingenreeks over de geschiedenis van Zwolle geïnitieerd door 5 historische organisaties. Voor meer informatie kijk op: www.historischcentrumoverijssel.nl.
Er veel is er niet veranderd sinds Strick van Linschoten.
Er=Erg