Brandweer

Door Dick Algra

We moeten er samen voor zorgen dat bij de brandweer het heilig vuur blijft branden.
Foto: Peter Denekamp

Er moet meer geld naar de brandweer, zo meldt de Veiligheidsregio IJsselland. Hogere opleidingskosten en roosterproblemen zijn daar de reden voor. De hogere opleidingskosten komen vooral door de regel dat medewerkers met twintig dienstjaren niet meer mee mogen op uitruk. Die moeten worden omgeschoold en nieuwe mensen opgeleid.

Dat alleen gaat 250.000 euro kosten. Of de spuitgasten het er zelf allemaal mee eens zijn, waag ik te betwijfelen, maar het zal vast een politiek besluit zijn geweest. Resteert volgens mij maar één mogelijkheid: meer geld.

Dan de roosters. Steden breiden uit, rijafstanden voor de uitrukkende wagens zijn langer, kosten meer tijd dan is voorgeschreven. Ook de vrijwilligers die met spoed naar de kazerne komen, wonen steeds verder weg. De oplossing is meer vrijwilligers die blijven slapen in de kazerne. En natuurlijk kost ook dat geld.

Ik heb jaren samengewerkt met een collega die vrijwilliger was bij de brandweer en heb daardoor van dichtbij meegekregen wat daar allemaal voor komt kijken. Bijscholing na bijscholing, oefeningen in het omgaan met extreme hitte, steeds meer aangepaste blustechnieken doordat er veel meer met elektriciteit en chemicaliën wordt gewerkt et cetera. Om adequaat te kunnen handelen wordt er ook nog verplicht veel gesport. Kortom, ’t is veel meer dan een hobby.

Daarnaast was mijn collega duiker bij de brandweer, een wel heel andere tak van sport, die voor de vrijwilliger zeker niet zonder risico is. Hetgeen trouwens voor het werk van alle hulpverlenende instanties geldt.

We vinden het volstrekt normaal dat de brandweer indien nodig heel snel bij ons op de stoep staat. Dan denken we niet aan de kosten die ermee zijn gemoeid. Dan denken we alleen aan ons eigen bezit en veiligheid. Er zou alleen daarom al geen enkele politieke partij mogen zijn die op de hulpverlening zou willen beknibbelen. Het tegenovergestelde zou het geval moeten zijn.

Als ik bijna gelijktijdig lees hoe slecht het gesteld is met de organisatie van een aantal clubs in het betaalde voetbal en weet hoeveel geld er door gemeentes in die sector gesubsidieerd wordt, is een rekensom vast niet moeilijk. Als je ook nog laat uitrekenen wat alleen de veiligheid rond voetbal ons als Nederlanders kost, weet ik wel waar de prioriteiten horen te liggen.

We moeten er samen voor zorgen dat bij de hulpverlening en zeker bij de brandweer het heilig vuur blijft branden!

Foto 1
We moeten er samen voor zorgen dat bij de brandweer het heilig vuur blijft branden. - Foto: Peter Denekamp
We moeten er samen voor zorgen dat bij de brandweer het heilig vuur blijft branden.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)