Zwolle – Op donderdag 12 november vertelt Jan van de Wetering over zijn vermakelijke zoektocht naar ‘de echte Zwollenaar’. In de Zwolse canon gaf hij de ‘Blauwvingers’ een eigen plaats in de Zwolse geschiedenis. Hij vroeg zich af in hoeverre de aard van de inwoners heeft bijdragen tot de identiteit en het imago van zijn geboortestad. In de lezing over de echte Zwollenaar gaat hij daar dieper op in.
Het tumult dat prinses Maxima veroorzaakte met haar vaststelling dat de echte Nederlander niet bestaat, doet verwachten dat ook het antwoord op de vraag of er zoiets bestaat als ‘een echte Zwollenaar’ niet eenvoudig is. Is bijvoorbeeld iemand uit Stadshagen of Zwolle-Zuid een Blauwvinger of niet? En speelt het taalgebruik nog een rol? Wie spreekt en verstaat nog het Zwolse dialect? Misschien nog lastiger te beantwoorden is de vraag waarin de Zwollenaar zich onderscheidt; niet alleen in vergelijking met westerlingen maar ook met de inwoners van nabijgelegen plaatsen als Deventer en Kampen.
Wat vinden bezoekers van onze stad?
Interessant is hoe bezoekers onze stad beoordelen. Van de Wetering citeert in dat verband uit negentiendeeeuwse verslagen. Bezoekers uit die tijd doen interessante waarnemingen en trekken daaruit al dan niet juiste conclusies. De voorkeur van de heren van de Grote Sociëteit voor het drinken van water roept bijvoorbeeld een beeld op van zuinigheid.
Muziek van Aanplak Harrie
Na afloop van de lezing speelt de Zwolse band Aanplak Harrie enkele op Zwolle geïnspireerde liedjes. Eén van de nummers is Burgemeester Mooiweer, een lied over de bij oudere Zwollenaren bekende volksfiguur Billy Dijkslag, die tijdens optochten in burgemeesterskostuum voor de muziek uitliep.
Willem Kloos in Zwolle
De beroemde dichter Willem Kloos (één van de zogenoemde Tachtigers) bracht met een vriend eens een toeristisch bezoek aan Zwolle. Na een dag slenteren door de stad werden ze door een agent aangehouden. Zonder enige aanleiding werden de heren meegenomen naar het politiebureau. Daar voltrok zich volgens Kloos het volgende gesprek: ‘Agent: ‘Waarom komt u hier?’ – Ik. ‘Voor mijn pleizier’. Hij. ‘Ik begrijp niet dat men in Zwol voor zijn pleizier komt’. Stilte. Hij ‘Drijft u handel ergens in’? Ik. ‘Neen’. Hij ‘Is u geen agent in sterken drank?’ Neen, ik heb u gezegd, dat ik hier voor mijn pleizier kom’. Hij: Dat kan niet, dat gebeurt hier nooit in Zwol.”
Programma
• 20.00 uur welkomstwoord Bert de Vries, directeur Historisch Centrum Overijssel
• 20.15 uur lezing Jan van de Wetering
• 21.00 uur pauze koffie/thee
• 21.15 t/m 22.00 uur muziek van Aanplak Harrie en Deelname is gratis.
Aanmelden is niet nodig.
Van Wevelinkhovenstraat. Vrij parkeren.
Historische Avonden Deze lezing is onderdeel van de Historische Avonden, een lezingenreeks over de geschiedenis van Zwolle geïnitieerd door 5 historische organisaties.
Kijk voor meer informatie op: www.historischcentrumoverijssel.nl.
Ik moet even zeggen dat voor jaren geleden met het 700 jarige bestaan van de stad Zwolle er ook al een onderzoek is geweest .Daar konden toen mensen zich opgeven die werkelijk echte Zwollenaar waren .Die personen die toen na onderzoek ook daadwerkelijk echte Zwollenaar waren zijn toen nog bij de burgemeester ontvangen.dat waren mensen die hier geboren en getogen waren tot in het diepst van hun stamboom en spraken en verstonden ook echt zwols.