GGD IJsselland bezorgd over social media gebruik en rookgedrag jongeren

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

GGD IJsselland signaleert een alarmerende toename van het aantal jongeren dat rookt of vapet (e-sigaret rookt) in de regio. Ook is er een toename van problematisch gebruik van social media. Dat blijkt uit de dinsdag verschenen Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een landelijk onderzoek uitgevoerd door alle GGD’s. Uit de uitkomsten voor regio IJsselland blijkt ook dat het aantal jongeren dat beweegt en sport hoger ligt dan het landelijk gemiddelde.

“In IJsselland neemt ongezond gedrag onder jongeren toe. We gaan daarin mee met het landelijke gemiddelde,” zegt Astrid Schulting, directeur publieke gezondheid bij GGD IJsselland. “Vooral het aantal jongeren dat rookt, vapet en drinkt, neemt schrikbarend toe. We gaan als GGD graag in gesprek met gemeenten, partnerorganisaties en scholen, om samen nog meer in te zetten op preventie.”

Alarmerend is de toename van het aandeel jongeren dat vapet. In 2019 vapete 4 procent van de jongeren wekelijks, in 2023 is dat 13 procent. Jongeren roken ook meer sigaretten of shag: van 3 procent in 2019 naar 8 procent in 2023.

Huiswerk afraffelen door social media
Het risico op problematisch gebruik van social media neemt eveneens toe. Inmiddels loopt 12 procent van de jongeren risico op problematisch gebruik van social media, in 2019 was dat nog 7 procent. Deze jongeren geven onder andere aan dat zij social media gebruiken als zij zich rot voelen, dat ze slaap tekortkomen door social media gebruik of hun huiswerk afraffelen door het gebruik van social media.

In de regio IJsselland fietst of loopt 89 procent van de jongeren elke dag naar school of stage. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 82 procent. Van alle jongeren in de regio beweegt 47 procent vijf dagen of meer per week minstens een uur. Daarnaast sport 74 procent wekelijks bij een club, vereniging of sportschool.

Bij de vorige meting, tijdens corona in 2021, voelden minder jongeren zich gelukkig (77 procent). Bij deze meting is het percentage jongeren dat zich gelukkig voelt weer iets gestegen (79 procent). Het is nog niet op het niveau in 2019 van vóór corona, toen was het 85 procent.

Vergeleken met de periode voor corona ervaren jongeren meer stress. De belangrijkste oorzaak daarvan is school of huiswerk: 30 procent. Ook krijgen jongeren vaak stress door de combinatie van alles wat ze moeten doen (28 procent). In onze regio ervaren minder jongeren stress dan landelijk: 44 tegen 50 procent.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)