Drie nieuwe insectenhotels gebouwd door Zwolse scholieren

Foto van auteur

Onthulling van insectenhotel bij het Deltion College.
Foto: Gemeente Zwolle

Drie gloednieuwe insectenhotels staan in Zwolle. Ze zijn ontworpen en gebouwd door basisschoolleerlingen van de Geert Groteschool, OBS de Toonladder en studenten van de opleiding Meubel & Houttechniek van het Deltion College.

Afgelopen week onthulde wethouder Arjan Spaans een van de insectenhotels bij het Deltion College. Ook bij Isala staan twee nieuwe insectenhotels. Arjan Spaans: “Het is fantastisch dat de jonge generatie van Zwolle zich inzet voor meer biodiversiteit in de stad.”

Het idee voor het bouwen van de insectenhotels komt van het Deltion College en de gemeente Zwolle. De insectenhotels moeten meer insecten aantrekken, waaronder insecten die de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn.

Insecten zijn er in Nederland steeds minder, terwijl ze juist belangrijk zijn voor de biodiversiteit, ook in de stad. Natuur en Milieu Overijssel haakte aan bij het initiatief. Zij zijn met Isala de tuin rondom het ziekenhuis meer biodivers aan het maken.

De Zwolse leerlingen bouwden vlindervormige insectenhotels. Studenten van de opleiding Meubel & Houttechniek van het Deltion College zetten de vlinder in elkaar.

“Heel gaaf om met zoveel partijen dit interessante project te realiseren en hier de komende generaties in mee te nemen!” vertelt Gerwin Vonder, vakdocent bij het Deltion College. “Voor het geraamte van het hotel is er Zwols essenhout van de firma Binthout gebruikt en ROVA heeft een groot deel van de vulling geleverd.”

Daarna was het aan de leerlingen van de Geert Groteschool en OBS de Toonladder om de vlinders te vullen. Insectenhotelexpert Peter Plaatsman begeleidde dit. Deze les maakt deel uit van het programma Natuur- en Milieueducatie (NME) van de gemeente Zwolle.

Docent Kika Meijers: “De leerlingen vonden het interessant om te ontdekken hoe een insectenhotel werkt. Ze wisten niet dat bijen een ‘bijenbroodje’ bij hun eitjes leggen. Dat is een soort balletje van nectar en stuifmeel. Hier eten de bijenlarven van als ze uit hun ei komen.”

Foto 1
Onthulling van insectenhotel bij het Deltion College. - Foto: Gemeente Zwolle
Onthulling van insectenhotel bij het Deltion College.
Foto: Gemeente Zwolle