Peter Bloemink (44) is op beestachtige wijze vermoord. Dat werd dinsdag duidelijk in de Zwolse rechtbank op een eerste tussentijdse zitting. Volgens justitie waren het niet alleen kogels die een abrupt einde maakten aan het leven van Bloemink. Na het lossen van de fatale kogelregen zou de van moord verdachte Özgür M. (42) bij de stervende Bloemink in de auto zijn gestapt en stak hij meerdere malen met een mes in op het hoofd en lichaam van de vader van twee kinderen.
Özgür M. verscheen vandaag niet in de rechtbank. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaten Kamil Karakaya en Michael Ruperti. Het Openbaar Ministerie is nog volop bezig met het onderzoek. De officier van justitie verwacht dat het uitgebreide forensische en digitale onderzoek nog zeker drie maanden vergt. Ook sluit hij niet uit dat justitie in een later stadium de rechtbank zal verzoeken om M. ter observatie te laten opnemen in het Pieter Baan Centrum.
Het politieonderzoek wordt uitgevoerd door de politie uit Ede. Dit omdat meerdere Zwolse agenten Peter Bloemink kennen of met hem hebben samengewerkt. Dat liet advocaat Karakaya in de rechtbank weten. Ook gaf hij aan dat zijn cliënt meewerkt aan het onderzoek en zich niet zal verzetten tegen observatie in het PBC. Özgür M. blijft voorlopig achter de tralies zitten. De volgende tussentijdse zitting staat op de agenda voor eind augustus.
Zes kogels door de voorruit
Op woensdag 6 maart reed Bloemink rond 16.45 uur in zijn SUV de parkeerplaats van de Aldi aan de Rijnlaan af. Op dat moment kwam Özgür M. op hoge snelheid aanrijden in zijn dure Mercedes-Benz. Hij ramde zijn auto vol in de linker zijkant van de auto van de beveiligingsbaas, die daardoor klem kwam te staan tegen een mast van het luchtalarm. M., die volgens het OM al langere tijd een vuurwapen bij zich droeg, stapte uit en schoot zes kogels door de voorruit van de SUV.
M. liep daarna om de auto van Bloemink heen en opende het portier aan de passagierszijde. Hij ging in de auto zitten en stak met een mes vele malen in op het hoofd en lichaam van de beveiligingsbaas. Volgens meerdere ooggetuigen liep M. tot hun verbazing erg kalm weg. Hij werd korte tijd later door een arrestatieteam aangehouden in zijn woning aan de Welle in Aa-landen. Ondertussen bezweek Peter Bloemink, achter het stuur van zijn auto, aan zijn verwondingen.
Enkele weken voor de fatale schietpartij bij de Aldi verschenen Bloemink en M. bij de politierechter. M. werd door de rechter schuldig bevonden aan mishandeling van Bloemink op maandag 3 juli 2023. Bij de verkeerslichten op de Rijnlaan stompte M. de beveiligingsbaas in het gezicht en beukte met zijn knie in op het lichaam van Bloemink. Özgür M. vertelde de rechter dat hij al langere tijd in onmin leeft met Bloemink.
Ruzie tussen de zonen
Het begon volgens M. met een ruzie van zijn zoon met de zoon van de beveiligingsbaas. Het conflict escaleerde en Peter Bloemink zou samen met beveiligers van zijn bedrijf M. lastigvallen en laten achtervolgen. Vorig jaar maart ontplofte zwaar vuurwerk bij de woning van M. aan de Welle.
“Ik word al heel lang gestalkt en achtervolgd door hem en zijn personeel,” zei M. met stelligheid in de rechtbank. Een politieman die opgeroepen was als getuige verklaarde onder ede goed op de hoogte te zijn van de beschuldigingen.
Hij gaf aan dat de politie het heeft onderzocht, maar geen bewijs heeft gevonden van strafbare feiten. De agent vertelde dat de gemeente en politie volop bezig zijn met bemiddeling om de angel uit het conflict te halen, maar dat het moeizaam gaat. Op de vraag van de politierechter of de politieman een concrete oplossing zag om een einde te maken aan de ruzie, antwoordde hij ontkennend.
Geen bewijs van stalking gevonden
Bij Özgür M. wilde het er niet in dat de politie geen bewijs van stalking kon vinden. Ook dacht hij zeker te weten dat de beveiligingsbaas achter de aanslag op zijn huis en gezin zat. “De politie en gemeente zijn vriendjes van hem,” stelde M. gepikeerd vast. “Het is vriendjespolitiek, samenzwering en belangenverstrengeling. Alles over hem vegen ze onder het tapijt. De politie heeft nooit echt gezocht.”
De politierechter veroordeelde M. tot een onvoorwaardelijke taakstraf van 25 uur. In een poging om M. ervan te weerhouden opnieuw Bloemink te belagen, legde hij hem ook een voorwaardelijke taakstraf op van 75 uur met een proeftijd van 3 jaar. “Een flinke stok achter de deur,” aldus de politierechter. “Dan weet u wat u boven het hoofd hangt als u de komende jaren opnieuw in aanraking komt met de politie.”