Dick zien veraaltien: Rood

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

"Mooi rood is niet lelijk!" Dat werd mij vroeger voorgehouden als er een meisje met rood haar voorbijkwam.
Foto: Peter Denekamp

“Mooi rood is niet lelijk!” Dat werd mij vroeger voorgehouden als er een meisje met rood haar voorbijkwam. Wellicht daardoor heb ik in mijn hbs-tijd een bepaalde rode tint saai gevonden. Dat kwam dan weer door een klasgenote met rood haar op die school, die ik verschrikkelijk saai vond.

Zo, weer een trauma van me afgeschreven. Ik wil er maar mee zeggen dat het een kwestie van smaak en omstandigheden is, en eigenlijk wil ik het hebben over de spoorbrug over de IJssel, die officieel de Hanzeboog heet.

In juni 2011 is die brug, bij de meesten bekend als ‘de rode spoorbrug’, opgeleverd als vervanging van, natuurlijk, de oude spoorbrug die er sinds 1864 iets noordelijker heeft gelegen. Met uitzondering van 1940 tot 1946, want de Duitse bezetter blies ook deze brug op. Kortom, zo’n 140 jaar ratelden er treinen over de IJssel.

De nieuwe brug is ontworpen door het architectenbureau van Wim Quist. Nu weet ik niet of zij voor de rode kleur hebben gekozen of dat die door de opdrachtgevers is bepaald. En ja, het zag er de eerste weken prachtig rood uit.

Maar afgezien van de graffiti die er al snel op verscheen, is het net als bij sommige rode auto’s, wel zo dat als de lak niet wordt onderhouden, de rode kleur valer en doffer wordt. Dan wel meer richting paars, dan wel roze gaat veranderen. Dan geldt, denk ik: Lelijk rood blijft lelijk!

Mijn kleurvoorkeur gaat uit naar dezelfde kleurencombinatie als die van de autobrug over de IJssel, de boogbrug tussen de Spoolderbergweg en de Zuiderzeestraatweg. De twee tinten groen passen, denk ik, heel goed bij de overgang van de zuidrand van Zwolle naar de noordkant van de Veluwe. Daarbij heeft de tijd wel aangetoond dat die autobrug kleurvaster is dan de Hanzeboog.

Maar misschien is een andere kleur rood minder gevoelig voor verandering door de tijd. Dieper rood zou wellicht kunnen. Hoewel, dan lopen we wel weer het gevaar dat de brug in plaats van de Hanzeboog, de bietenbrug wordt genoemd. Dat zou leuk kunnen zijn maar ook jammer. Ik laat me namelijk vertellen dat ‘de bietenbrug opgaan’ de betekenis heeft van fout gaan ofwel verkeerd aflopen.

Dus toch maar groen?

Foto 1
"Mooi rood is niet lelijk!" Dat werd mij vroeger voorgehouden als er een meisje met rood haar voorbijkwam. - Foto: Peter Denekamp
"Mooi rood is niet lelijk!" Dat werd mij vroeger voorgehouden als er een meisje met rood haar voorbijkwam.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)