Helft vermeende bende uit Groningen vrijgesproken na overval veilinghuis in Zwolle

|   Laatste wijziging

Veilinghuis de Voorstraat op 14 november 2023, rechts de ingeslagen ruit.
Foto: Peter Denekamp

De rechtbank in Zwolle heeft dinsdag twee mannen uit Groningen en een Schiedammer veroordeeld voor hun aandeel in de brute overval op Veilinghuis de Voorstraat. Drie andere verdachten werden vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijs was om tot een veroordeling te komen. Onder hen een vrouw uit Groningen die vijf dagen eerder beviel. Samen met haar vriend nam ze de zuigeling en haar oudere kind mee naar Zwolle en raakte ongewild betrokken bij de overval. Volgens justitie werd de baby bewust gebruikt als dekmantel. Het OM nam het haar en haar vriend zeer kwalijk dat ze jonge kinderen mee op pad namen. “Alsof het hier ging om een normaal familie-uitje,” aldus de officier van justitie.

Op dinsdagmiddag 14 november vorig jaar werd met een moker de ruit ingeslagen van het veilingbedrijf. Een man griste dure sieraden uit een vitrine terwijl beide eigenaren in de zaak waren. De eigenaresse stormde naar buiten en sloeg met een krukje in op de bestuurder van een scooter. De andere inbreker gaf haar een duw waardoor ze ten val kwam. De eigenaar rende naar buiten met de moker en gooide deze tegen de rug van de snelkraker, die toen al achterop de wegrijdende scooter zat.

De scooter reed naar Park Eekhout en daar stonden een rode Seat en een blauwe Citroën te wachten. Een van de inbrekers gooide iets in de Seat, maar kon niet instappen omdat op de achterbank een kindje en een pasgeboren baby zaten. De inbrekers stapten daarna in de blauwe vluchtauto. Het werd allemaal gadegeslagen door een agent in zijn vrije tijd. Die waarschuwde zijn collega’s en na een klopjacht werd de blauwe auto klemgereden op de N50 bij Kampen-Zuid. In de auto zaten Luciano C. (26) en Shurendy V. (45), beiden afkomstig uit Groningen, Ruangelo B. (25) uit Schiedam en Richentley C. (31) uit Delfzijl.

Twee andere verdachten, Juëndro S. (27) en Patricia ‘Patty’ van G. (26), beiden afkomstig uit Groningen, werden later aangehouden.

  1. Juëndro S. (27): De geboren Zwollenaar, die inmiddels in Groningen woont, werd vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij reed op woensdag 1 november 2023 met zijn rode Seat door de Voorstraat. Zijn bijrijder, Luciano C., stapte uit voor het veilinghuis, bekeek de etalages en voelde even aan de voordeur. Op de dag van de overval reed hij samen met zijn vriendin Patty naar Zwolle en stopte bij de Gamma. Patty kocht daar een moker. Kort na de overval stond hij te wachten in Park Eekhout. Nadat de twee overvallers afstapten, overgoot hij de scooter met een vloeistof uit een witte fles. De overvallers gooiden een blauwe tas in de Seat en renden naar de Citroën. Juëndro stapte daarna in de Seat met Patty achter het stuur. Op de achterbank zaten zijn jonge stiefkind en de vijf dagen oude baby van het stel.

“In de blauwe tas zaten zwarte dozen,” zei S. twee weken geleden tijdens de inhoudelijk behandeling van de strafzaak. “Die heb ik langs de weg ergens weggegooid. Ik was in paniek en mijn vriendin was heel erg boos omdat we de kinderen bij ons hadden.” Hij voegde eraan toe dat zijn vriendin negens mee te maken had.

De politie deed kort na de overval huiszoeking bij de moeder van S. in Zwolle. Daar werd een witte fles met terpentine gevonden. De dag na de overval reed S. samen met zijn vriendin vanuit Groningen naar Zwolle. Ze stopten even bij de woning van zijn zus in Stadshagen en reden door naar een juwelier in Utrecht. “Hij heeft de buit bij zijn zus gelaten en de volgende dag opgehaald om in Utrecht te verpanden,” was de conclusie van het Openbaar Ministerie. “Niet waar,” stelde S. Bewijs voor het verpanden is er niet, ook heeft justitie geen idee waar de buit is gebleven.

Justitie eiste tegen S. een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

  1. Luciano C. (26) : De Groninger kreeg vandaag te horen dat hij 3 jaar, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, achter de tralies moet. Luciano was op woensdag 1 november de verkenner die bij Juëndro S. in de auto zat en voelde aan de voordeur van het Zwolse veilinghuis. Op de dag van de overval stuurde hij een appje naar zijn mededaders: “Iedereen wakker?” Bij de overval bestuurde hij de scooter. Tijdens de inhoudelijke behandeling ontkende C. de verkenner en de bestuurder van de scooter te zijn geweest.

“Ik ben met een ‘snorder’ naar Zwolle gereden om daar een partij sieraden op de pof te kopen om dan door te verkopen,” verklaarde C. “Ik wist wel dat ze het niet op zo’n mooie manier zouden verkrijgen.”

Het Openbaar Ministerie eiste tegen C. een gevangenis van 36 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.

  1. Ruangelo B. (25): De Schiedammer werd vandaag veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor de overval in Zwolle en een inbraak in Kampen. Hij sloeg de ruit van het veilinghuis in en griste de vitrine leeg. Op de moker werd het DNA van B. aangetroffen. Na zijn aanhouding zaten zijn kleren en schoenen onder de glassplinters. De forensische recherche stelde vast dat het glas een match was met dat van het veilinghuis.

Op 18 februari 2021 werden twee mannen, beiden verkleed als werklui, gezien in de Wortmanstraat in Kampen. Bij een woning in de straat bleek een gat in het raam te zitten. Inbrekers doorzochten het huis en gingen ervandoor met een kluis van 60 kilogram. Agenten ontdekten een bloedspoor en onderzoekers stelden vast dat het bloed afkomstig was van B.

Justitie eiste een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen B.

  1. Patricia ‘Patty’ van G. (26): De Groningse werd vandaag vrijgesproken. De vriendin van Juëndro S. kocht de moker bij de Gamma in Zwolle op de dag van de overval. Ook bestuurde ze de rode Seat na de overval waar de vermoedelijk buit in lag. De vijf dagen eerder bevallen Patty had haar baby en haar oudere kind bij zich tijdens de overval.

Een dag later reed ze samen met haar vriend terug naar Zwolle en vervolgens naar Utrecht. Justitie vermoedt dat ze daar de buit hebben verpand bij een juwelier. Bewijs daarvoor is er niet.

Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen Van G. De rechtbank oordeelde dat het onvoldoende aannemelijk is geworden dat ze op de hoogte was van de overval. Ook haar vriend Juëndro S. verklaarde in de rechtbank dat ze nergens van afwist.

  1. Shurendy V. (45): De Groninger werd vandaag vrijgesproken. Hij haalde op de dag van de overval in de ochtend Richentley C. op in Delfzijl met zijn gehuurde blauwe Citroën C1. Tegen de middag parkeerden ze bij de Hornbach in de Zwolle. Daarna reden ze naar de Parkstraat en na de overval stapten de overvallers, Ruangelo B. en Luciano C. bij hem in de auto. Ze sloegen op de vlucht. Niet veel later reed de politie de vluchtauto klem op de N50 bij Kampen-Zuid. Shurendy V. zat achter het stuur, de twee overvallers op de achterbank.

Justitie eiste tegen V. 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde dat niet bewezen is dat V. van de overval afwist. In februari verklaarde hij in de rechtbank geen chatcontact met de vandaag veroordeelde overvallers te hebben gehad. De steigerbouwer zou samen met Richentley C. gevraagd zijn om op de dag van de overval twee mannen op te pikken in Zwolle. Volgens hen geen ongebruikelijk verzoek in hun beroepsgroep.

  1. Richentley C (31): De man uit Delfzijl werd vandaag vrijgesproken. Op de dag van de overval werd hij door Shurendy V. opgehaald bij zijn woning. Tegen de middag parkeerden ze de blauwe Citroën C1 bij de Hornbach in de Zwolle. Daarna reden ze naar de Parkstraat en na de overval stapten de overvallers, Ruangelo B. en Luciano C. ook in de auto. Ze sloegen op de vlucht. Niet veel later reed de politie de vluchtauto klem op de N50 bij Kampen-Zuid. Richtenly C. zat op de bijrijdersstoel, de twee overvallers op de achterbank.

Het OM eiste tegen C. 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde niet bewezen dat C. wist van de overval. In februari verklaarde steigerbouwer Shurendy V. in de rechtbank dat hij samen met Richentley C. gevraagd was om op de dag van de overval twee mannen op te pikken in Zwolle.

Foto 1
Veilinghuis de Voorstraat op 14 november 2023, rechts de ingeslagen ruit. - Foto: Peter Denekamp
Veilinghuis de Voorstraat op 14 november 2023, rechts de ingeslagen ruit.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)