Nog veel vragen rondom liquidatiepoging bij Sky High: ‘Wie is vrouw met rode schoenen?’

De vrouw met rode schoenen staat 20 minuten na de liquidatiepoging naast de ambulance.
Foto: Peter Denekamp

De politie heeft donderdag voor de tweede keer huiswerk gekregen van de rechtbank. Ze moeten alles uit de kast halen om een vrouw met rode schoenen te vinden. De onbekende vrouw zat vorig jaar in coffeeshop Sky High aan de Van Karnebeekstraat. Kort voor onderwereldfiguur Jaemy P. naast Sky High werd neergeschoten, was de schutter dicht bij haar. De politie kon de vrouw niet vinden en volgens het OM is er geen noodzaak toe. 1Zwolle ontdekte dat de vrouw met de rode schoenen twintig minuten na de schietpartij naast de ambulance stond op het moment dat de zwaargewonde P. in de ambulance wordt geschoven.

Op camerabeelden die tijdens een eerdere regiezitting werden getoond in de rechtbank was te zien dat de vrouw op rode schoenen op zaterdag 16 september ’s avonds bij Sky High naar binnenloopt. Ze loopt naar twee mannen die nabij de trap aan de bar zitten. Een man staat voor haar op en zij gaat op zijn kruk zitten naast de andere man.

Vrouw met rode schoenen
Een halve minuut later loopt de schutter de coffeeshop binnen. Hij loopt langs de bar naar achteren en stoot met zijn rechter elleboog even de man aan die naast de vrouw met rode schoenen zit. Beiden kijken naar de schutter en die loopt nog iets verder langs een paar lege barkrukken. Hij draait zich weer om terwijl hij oogcontact lijkt te hebben met de vrouw met rode schoenen en de man die naast haar zit. De schutter loopt dan door naar buiten. De man die naast de vrouw met rode schoenen zit kijkt hem na.

Niet veel later vuurt de schutter buiten op straat driemaal op Jaemy P. Die vlucht zwaargewond de coffeeshop binnen. Op hetzelfde tijdstip legt een beveiligingscamera vast dat de vrouw met rode schoenen bij haar barkruk staat en dat de man die naast haar zat naar de bloedende P. loopt. Zo’n twee minuten later krijgt de politie de melding binnen over een schietpartij.

Als ze ter plekke komen, is de voordeur van de coffeeshop afgesloten en het rolluik voor het raam al naar beneden. Binnen treffen ze onder meer het zwaargewonde slachtoffer aan en de man die naast de vrouw met rode schoenen zat. Of de vrouw nog binnen was bij aankomst van de agenten is onduidelijk.

1Zwolle ontdekte op eigen fotomateriaal dat een politievrouw ongeveer een kwartier na de schietpartij een afzetlint spant over de Van Karnebeekstraat bij de coffeeshop. Een ambulance arriveert bij het lint en ambulancemedewerkers ontfermen zich in Sky High over Jaemy P. Binnen vijf minuten ligt P. al op de brancard en wordt in de ambulance geschoven. Het wordt allemaal gadegeslagen door de onbekende vrouw met rode schoenen, die met haar telefoon in de hand naast de ambulance staat. Wanneer de ambulance enkele minuten later met spoed naar het Isala vertrekt, is de vrouw niet meer te zien op beelden van 1Zwolle.

Ryance M. meldt zich bij de politie
Nadat de ambulance weggereden is, staat de officier van dienst van de politie de aanwezige pers te woord. Hij laat weten dat er een verdachte in beeld is, maar nog niet is aangehouden. Dat gebeurt de volgende dag. Ryance M. weet dat zijn naam rondgaat en meldt zich vrijwillig op het politiebureau in Zwolle.

Hij ontkent betrokken te zijn bij de schietpartij. Zijn naam is genoemd door een getuige en op beschikbare camerabeelden is te zien dat die spreekt met andere getuigen, voor de aankomst van de politie. Jaemy P. had zelf geen flauw idee wie hem had neergeschoten. Een agent die hem in de coffeeshop eerste hulp verleende vroeg of hij wist wie geschoten had. Hij benoemde toen alleen de ‘Turkenoorlog’.

P. is een bekende van justitie en politie. Hij maakte deel uit van de drugsbende van de Afghaanse broers Idris en Abas M. In 2019 bestuurde hij de auto van waaruit een bestelwagen op de Bachlaan onder vuur werd genomen. In de bestelwagen zat een man die behoorde tot een rivaliserende Turkse drugsbende. De liquidatiepoging mislukte omdat het vuurwapen van de schutter haperde. P. legde later belastende verklaringen af bij de politie. Mede daardoor verdwenen de gebroeders M. voor vele jaren achter de tralies.

Geen Turken maar Ryance M.
Later stelt Jaemy P. zijn verklaring bij en beweert dat Ryance M. de man is die op hem schoot. Eerder dit jaar las Esther Vroegh, de advocaat van Ryance M., al een citaat voor uit het proces-verbaal van de politie. “Dus als ik het goed begrijp is de enige reden dat jij de naam van M. noemt, dat omstanders zijn naam genoemd hebben vanuit de coffeeshop?” vraagt een agent aan hem. P. antwoordt bevestigend.

“Uit het dossier rijst een beeld van een man die nogal wat vijanden heeft gemaakt, mensen die nog wat af te rekenen hadden met hem. Letterlijk af te rekenen, want vele schulden en onbetaalde rekeningen,” concludeerde Vroegh dan ook.

De politie kan Jaemy P. niet om opheldering vragen. Ondanks dat Ryance M. al ruim 10 maanden achter slot en grendel zit, is P. ondergedoken. Hij wil niet meer met de politie praten. Zijn advocate liet weten dat haar cliënt zich niet veilig voelt en hij geen contact meer wil met de politie. Ook kreeg de raadsvrouw geen toestemming van P. om zijn telefoonnummer aan de politie te verstrekken.

Incassoklusje bij M.
Tien dagen voor de schietpartij stond Jaemy P. voor de woning van M. voor een incassoklusje. Op videobeelden is te zien dat M. naar buiten rent met een voorwerp dat op een vuurwapen lijkt. M. zegt daar zelf over dat het geen vuurwapen is maar een moersleutel. Volgens de politie is de incasso van 18.000 euro het motief voor de aanslag op P.

“De verdenking dat M. de schutter zou zijn geweest, ingegeven door wraakzuchtige gevoelens over de zo gestelde incassopraktijk, is gebaseerd op aannames,” zegt Vroegh. “Forensisch-technisch is er niets herleidbaar tot een wapen, laat staan dat dit door mijn cliënt gebruikt zou zijn. Geen kleding, geen wapen, geen kruitsporen, geen besmet voertuig, vluchtauto, geen concrete, objectieve, getuigenverklaringen.”

Verbazing bij advocate
Het verbaast de raadsvrouw dan ook dat de recherche geen andere scenario’s heeft onderzocht. En daar heeft ze inmiddels tot tweemaal toe gelijk in gekregen van de rechtbank. In april werd de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen M. afgebroken. Volgens de rechters waren er te veel vragen waar antwoorden op moesten komen. Het Openbaar Ministerie kreeg huiswerk mee. Zo moest worden uitgezocht wie de man was die werd aangestoten door de schutter in de coffeeshop.

Donderdag werd duidelijk dat de politie hem heeft kunnen achterhalen en heeft verhoord. De man weet echter niet wie de vrouw met rode schoenen is die naast hem zat. Dat is dan ook een van de nieuwe opdrachten die de rechtbank donderdag gaf aan het OM.

De verbazing wordt bij de advocate nog groter als ze amper een uur na de tussentijdse zitting wordt geconfronteerd door 1Zwolle met de foto waarop de vrouw met rode schoenen te zien is bij de ambulance waar Jaemy P. net in is geschoven. De foto werd daags na de schietpartij gepubliceerd. “Kennelijk neemt de recherche de opdracht van de rechtbank zo serieus dat ze zelfs geen openbare bronnen raadplegen die aantonen dat de vrouw met rode schoenen niet is afgeschrikt door de schoten op straat,” zegt Vroegh.

“De politie heeft haar kennelijk niet het pand zien verlaten, althans die beelden zitten nog steeds niet in het dossier,” vervolgt Vroegh. “Evenmin staat erin waarom deze dame zich pal naast de ambulance mocht bevinden, was zij een relatie van het slachtoffer?”

Ruzie tussen Antillianen
“Laat helder zijn, er is geen enkele connectie tussen mijn cliënt, de Zwolse drugsoorlog en het slachtoffer,” onderstreept Vroegh. “Eén getuige roept de naam van Ryance M. en vervolgens is dit een eigen leven gaan leiden. Volstrekt onacceptabel als bewijs!” De raadsvrouw is dan ook tevreden met de beslissingen van de rechters: “Het siert de rechtbank dat zij het onderzoek tot twee keer toe heropend hebben om de waarheid te achterhalen.”

Uit het eerste aanvullende onderzoek is al komen vast te staan dat meerdere getuigen kort voor de schietpartij een ruzie zagen tussen een groepje Antillianen bij Sky High.

Onbekende witte Audi
Dan is er ook nog een witte Audi die promiment in beeld komt op het moment dat de schutter probeert Jaemy te liquideren. Volgens de officier van justitie is er niets om te veronderstellen dat de auto relevant kan zijn voor het onderzoek. De rechtbank wil dat de recherche de auto toch gaat traceren. Als het niet lukt, moeten de agenten aan de rechters laten weten welke inspanningen ze hebben geleverd om de bestuurder te vinden.

Uit camerabeelden blijkt dat de schutter met zijn rug naar de zijgevel van Sky High staat. Tegenover hem, aan de andere kant van het ongeveer tien meter brede steegje, staat Jaemy P. met een vrouw te praten. De witte Audi rijdt langzaam van de parkeerplaats af. De schutter loopt dan voor de Audi langs terwijl P. op hem afloopt. Dan rent P. achter de auto langs terwijl de schutter hem op de hielen zit. Beiden rennen richting de voordeur van Sky High. De Audi rijdt dan op hoge snelheid weg.

Man op een fiets
Verder is er nog een onbekende man op een fiets. Kort voor de schietpartij staat hij voor Sky High op de stoep. In de coffeeshop zit Jaemy P. met een vrouw. Zij loopt naar buiten en kijkt naar de fietser. Gevolgd door Jaemy P. gaat ze naar de overkant van de steeg en blijft daar staan. Niet veel later komt de schutter aanlopen vanuit de richting van de Enkstraat. De schutter maakt contact met de fietser.

De schutter gaat daarna even naar binnen bij Sky High, geeft het elleboogstootje tegen de man aan de bar die naast de vrouw met rode schoenen zit. Wanneer de schutter weer buiten is, heeft hij opnieuw contact met de fietser. Als de schutter voor de witte Audi langsloopt staat de fietser nog steeds voor Sky High. Daar staat hij ook als de wegvluchtende Jaemy met de schutter achter zich aan naar binnen wil rennen bij Sky High. Al die tijd is de fietser bezig met zijn telefoon. Kort nadat P. in de coffeeshop is, loopt hij met de fiets aan zijn hand richting binnenstad.

Foto's 2
De vrouw met rode schoenen. - Foto: Peter Denekamp
De vrouw met rode schoenen.
Foto: Peter Denekamp
De vrouw met rode schoenen staat 20 minuten na de liquidatiepoging naast de ambulance. - Foto: Peter Denekamp
De vrouw met rode schoenen staat 20 minuten na de liquidatiepoging naast de ambulance.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)