Reizen

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

En natuurlijk kropen we op de terugreis naar school onder de banken.
Foto: Peter Denekamp

De schoolvakanties zijn nu in geheel Nederland van kracht. Dat mocht al blijken door de extra verkeersdrukte in het afgelopen weekend. Daar kwam ook nog eens een wereldwijde computerstoring bij, waardoor bijvoorbeeld op Schiphol heel wat vluchten werden afgelast, dan wel vertraagd.

De schoolreisjes van de basisscholen zijn ook voorbij. Om maar niet te spreken van de ‘schoolreizen plus’ van veel scholen uit het vervolgonderwijs. Wie weet, zijn er mensen die daar net zo over denken als ik.

Het moet steeds leuker, steeds bijzonderder. Mij bekruipt wel eens het gevoel dat het Meander College de Meander Bigband speciaal in het leven heeft geroepen, vooral om als school maar bijzonder te zijn. Ook op het gebied van reizen, ze vliegen ermee de wereld rond. En ja, natuurlijk, zo’n orkest heeft ook andere, goede kanten.

Mijn eerste schoolreisje, toen nog op de kleuterschool, ging lopend naar de ‘kindertjes-weilanden’, daar waar nu het Isala ziekenhuis staat.

Op de ‘lagere school’ gingen we voornamelijk naar de hunebedden in Drenthe, de dierentuin in Emmen, de Julianatoren in Apeldoorn of we kregen een speurtocht aangeboden in de bossen op de Veluwe.

De dag (eentje, meer is het nooit geweest) eindigde bijna altijd met een bezoekje aan speeltuin Madrid. En natuurlijk kropen we op de terugreis naar school onder de banken en onze ouders speelden dat aloude spel ook toen al mee en deden of men vergeten was ons in de bus te laten stappen.

Toch was het in die tijd voor velen een hoogtepunt van het schooljaar, zo niet het hele jaar, want buiten een eventuele vakantie met de ouders, hooguit een of twee weken, gingen we zelden van huis.

Wat je niet kent, dat mis je ook niet, is een goede theorie daarover, dus we misten een tweede of derde vakantie niet. Met wintersportvakantie gaan, laat staan met een cruise rond Noorwegen, kwam bij de meeste mensen niet eens op. Dat was hun denkwereld niet.

Nu wel, want de tijden zijn veranderd. Maar met zo’n grote computerstoring als vorige week vrijdag ontdekken we hoezeer we afhankelijk zijn geworden van dat rekenwonder. De computer heeft het ons op veel gebieden gemakkelijker gemaakt. Want er kan nu veel meer dan vijftig jaar geleden, maar of we er ook recht op hebben?

Het belangrijkste is toch wel de vraag of we er ook gelukkiger door zijn geworden.

Foto 1
En natuurlijk kropen we op de terugreis naar school onder de banken. - Foto: Peter Denekamp
En natuurlijk kropen we op de terugreis naar school onder de banken.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)