Nieuw gemeentelijk monument aan Thorbeckegracht

Foto van auteur

Zwolle – Zwolle heeft er een nieuw gemeentelijk monument bij. Burgemeester en wethouders hebben besloten het pand met adres Thorbeckegracht 39 op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Daarop staan inmiddels ruim driehonderd objecten van cultuurhistorisch belang. Het merendeel van de panden op de lijst hebben een functie als woonhuis.

De laatste aanwinst op de gemeentelijke monumentenlijst betreft een pand waarvan het cultuurhistorisch belang ligt in de oorspronkelijke functie als pakhuis, op een locatie die nauw verbonden is met de handel en scheepvaart. Het pand heeft ook een stedenbouwkundig belang: de historische, ruimtelijke relatie met het water van de Thorbeckegracht en de aangrenzende voormalige loswal. Het gebouw is bovendien architectonisch van belang als voorbeeld van een aan het einde van de negentiende eeuw gemoderniseerd traditioneel pakhuis. Stadsherstel Zwolle heeft het pand met behoud en versterking van de monumentale waarde gerestaureerd. Voorafgaand aan het collegebesluit heeft de monumentencommissie geadviseerd het pand op te nemen in de gemeentelijke monumentenlijst.  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Nieuw gemeentelijk monument aan Thorbeckegracht”

  1. En waarom kon dit nou niet gebeuren met de beide rode Tijlpanden aan de Melkmarkt? die stammen notabene nog uit de 15e eeuw??.. dit noem ik nou willekeur van de gemeente Zwolle, Tja de projectonwikkelaar heeft belang bij de sloop van die middeleeuwse panden en en rammelde met de geldbuidel he?

Reacties zijn gesloten.