Nachtbraken

Door Dick Algra

Het onderzoek lijkt zich te focussen op het een jaar geleden geopende Eritrese restaurant Zemen.
Foto: Peter Denekamp

Zowel op 1Zwolle als bij De Stentor werd zaterdag melding gemaakt van een geweldsincident bij een horecabedrijf. Nadat er rond 6.15 uur een melding binnenkwam van dat gebeuren, hield de politie twaalf mensen aan in en rondom een pand aan de Jufferenwal, onder wie twee gewonden. Welk pand dit is, maakte de politie niet bekend, maar het onderzoek lijkt zich te focussen op het een jaar geleden geopende Eritrese restaurant Zemen.

Ik moet zeggen dat het me deugd deed hoe de buurt reageerde. Om nog even bij de berichtgeving in De Stentor te blijven: Een buurman zei: “Het zijn eigenlijk hele chille buren.” Er heerste dan ook geen angst bij andere horecazaken, wel verbazing. Volgens die buurman zitten er voornamelijk veel mensen van Eritrese afkomst bij het restaurant, maar niet uitsluitend: “Ik zie ook andere culturen, het is echt wel een mix die daar komt.”

Met andere woorden, er kan nu niet even gemakkelijk naar alleen maar de Eritreeërs gewezen worden. Ik zeg dat omdat in deze tijd heel snel schuldigen, vooral met buitenlandse komaf, worden aangewezen. Dat heeft vaak de nodige gevolgen. Daarvoor hoeven we maar naar Engeland te kijken, waar rellen ontstonden na het foutief aanwijzen van een zogenaamde buitenlander als dader van een ernstige steekpartij.

Niet dat ik me niet ongerust maak, integendeel. Decennialang ben ik opgegroeid in deze stad waar, laat ik het voorzichtig formuleren, buitensporig geweld eigenlijk ongekend was. Dat was iets van de grote steden in het westen van ons land. Maar nu zijn er, ook in ons Zwolle, steekpartijen en worden er moorden gepleegd. We mogen dat niet gewoon gaan vinden.

Wat we schijnbaar wel gewoon zijn gaan vinden, waar geen verbazing meer over ontstaat, is het tijdstip waarop het geweld uitbarstte. Kwart over zes ’s morgens. Naar ik mag aannemen was het voor de betrokkenen in hun beleving vast niet in de vroege ochtend, maar een wel heel erg late avond.

Misschien ligt daar een deel van het probleem. We weten allemaal dat als de drank in de man is, de wijsheid in de kan zit. Wellicht is handhaving van een verplichte sluitingstijd toch wel een goede zaak.

Want hoe zeggen ze het ook alweer: “Als je het nuchter bekijkt, is het zo opgelost!”

Foto 1
Het onderzoek lijkt zich te focussen op het een jaar geleden geopende Eritrese restaurant Zemen.  - Foto: Peter Denekamp
Het onderzoek lijkt zich te focussen op het een jaar geleden geopende Eritrese restaurant Zemen.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)