Vijf maanden lang zat Mohamed R. (21) in het gevang, nagenoeg een tiende deel van zijn volwassen leven. Volgens politie en justitie pleegde de jonge Zwollenaar in maart een aanslag op het leven van een man die hem enkele uren eerder in elkaar zou hebben geslagen. Een van de ernstigste misdrijven waar een lange celstraf op staat. Twee weken geleden boog de rechtbank zich over het bewijs. De rechters besloten na een nachtje slapen dat R. direct vrij moest worden gelaten. Dinsdag volgde de uitspraak van de rechtbank: Mohamed R. maakte zich schuldig aan mishandeling. En dat komt hem op vier weken in het gevang te staan. Een rechtvaardige uitspraak met een onrechtvaardig resultaat, volgens Esther Blok, de advocaat van R.
“Mijn cliënt is net als ik heel tevreden met de afloop, maar het is natuurlijk ontzettend zuur dat hij nu vier maanden te veel heeft gezeten,” zegt de strafpleiter uit Rotterdam, die regelmatig optreedt in geruchtmakende megazaken, waaronder de McDonald’s moorden. Blok was van meet af aan verbaasd toen ze het onderzoekdossier onder ogen kreeg. In juni, tijdens een eerste tussentijdse zitting, hield ze de rechters al voor dat de zaak volgens haar vrij simpel was.
Toegetakeld door drie mannen
Op dinsdag 13 maart werd Mohamed R. rond 9.30 uur flink toegetakeld door drie mannen op het Roer. Zo’n twee uur later reed R. in een auto en zag zijn belagers in een witte Volkswagen Caddy rijden op de Waallaan. Het conflict zette zich voort op de weg met als gevolg dat de bestelauto crashte in de achtertuin van een woning. Daar ontstond een handgemeen.
“Mijn cliënt is die ochtend eerst in elkaar geslagen en vervolgens door dezelfde mannen van de weg af gereden,” concludeerde Blok. Daarna stapte haar cliënt uit met een schroevendraaier in zijn hand. Hij kwam in gevecht met een van zijn belagers en die werd op zijn enkel geraakt met het stuk gereedschap. “Het wondje kon met één hechting worden gehecht,” aldus Blok. Van een poging tot doodslag of dat R. zijn slachtoffer zwaar lichamelijk letsel probeerde toe te brengen, was volgens Blok geen enkele sprake.
Niets anders dan eenvoudige mishandeling
Ze verzocht de rechtbank om R. vrij te laten, maar die vond op dat moment de verdenking van poging tot doodslag te zwaar. Gaandeweg herhaalde de advocaat haar verzoek, zonder resultaat. De dag nadat de zaak inhoudelijk behandeld werd in de rechtszaal, waren de drie rechters ervan overtuigd dat de verdenking van justitie en politie ruimschoots te zwaar was.
Voor de advocaat was het sindsdien afwachten tot de rechters hun oordeel velden of het om een zware mishandeling of een eenvoudige mishandeling ging. De rechtbank sloot zich gisteren aan bij de conclusie die Blok maanden geleden tijdens de eerste zogeheten pro-formazitting trok, eenvoudige mishandeling en niets anders dan dat.
“Een rechtvaardige uitspraak met een onrechtvaardig resultaat,” zegt Esther Blok. “Mijn cliënt heeft nu vier maanden te lang in voorarrest gezeten.”