Stormschade

Door Dick Algra

Pas tegen tien voor zeven werden de mensen van de straat gestuurd, toen de eerste bomen al gevallen waren.
Foto: Hugo Janssen

Afgelopen zaterdag waren we bij vrienden toen ‘het slechte weer’ losbarstte. We keken vanuit hun flat – vanaf de elfde verdieping – uit op Holtenbroek 1, de Holtenbroekerbrug en zo richting de Veluwe. We hadden het letterlijk zien aankomen. Donkere wolken vanuit het zuiden en een steeds harder wordende wind. Het meest fascinerende was wel dat het water uit het Zwarte Water als het ware de lucht in werd gezogen. Je zag het geheel van noordwest naar zuidoost trekken.

Van 18.30 uur tot ongeveer 21.00 uur, zo las ik, werd de brandweer te hulp geroepen bij, ik noem maar even: De Kleine A, Mirteweg, Meerminnenplein, Kroesenallee, Vechterweerdhof, Hollewandsweg, Schuttevaerkade, Luttekestraat en Boterdiep. Kortom, zo goed als in heel Zwolle was het raak.

Dat was ook te verwachten, want er werd door het KNMI voor onze omgeving code geel, ja zelfs code oranje, als waarschuwing gegeven. Maar ja, er is ook een Stratenfestival en Pride gaande en wat doen we dan?

Pas tegen 18.50 uur werden de mensen van de straat gestuurd, toen de eerste bomen al gevallen waren. Eerlijk gezegd vind ik zelf al die waarschuwingen vaak overdreven maar eigenlijk moet er wel helderheid over zijn.

Trekken we ons er wat van aan of niet. Vaak niet. Ik zag foto’s voorbijkomen waarin men in de binnenstad, in de regen nog heftig aan het feestvieren was. We bellen echter wel de hulpdiensten als het ons te dichtbij komt. Zondagmorgen werd de brandweer zelfs gebeld voor afgewaaide takken op een leeg parkeerterrein aan de Grote Voort.

Ik heb veel bewondering voor de mensen van de hulpdiensten die, soms met gevaar voor eigen lijf, ons dan te hulp schieten. Kijk bijvoorbeeld naar de beelden van de schade op de A28 bij Spier. Dan is het fijn dat het zo goed geregeld is in ons landje.

Maar we mogen niet van de overheid verwachten dat ze álles voor ons regelen. Diezelfde overheid ook niet de schuld geven van zaken die ons tegenzitten maar die we zelf hadden kunnen voorkomen.

’t Zal niet gebeuren, ’t zal ook wel niet mogen ook, maar we zouden raar opkijken als we bij stormschade de brandweer zouden vragen om te komen, en we kregen al antwoord: “Nee, dat doen we niet, je was toch gewaarschuwd?”

Foto 1
Pas tegen tien voor zeven werden de mensen van de straat gestuurd, toen de eerste bomen al gevallen waren. - Foto: Hugo Janssen
Pas tegen tien voor zeven werden de mensen van de straat gestuurd, toen de eerste bomen al gevallen waren.
Foto: Hugo Janssen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)