Leerlingen TSG gaan op maatschappelijke stage

Foto van auteur

Een verwenweek voor ouderen in een woonzorgflat, powerpointinstructies geven aan de leerlingen van een basisschool of paardrijden met gehandicapten. De 75 leerlingen uit 3 VMBO-Theoretische Leerweg van de Thorbecke Scholengemeenschap (TSG) in Zwolle zijn deze week op maatschappelijke stage.

Maandag startten de leerlingen op school met een informatieve bijeenkomst over vrijwilligerswerk en maakten ze een keuze uit de vele stageadressen. Daarna gaan de scholieren dinsdag, woensdag en donderdag aan de slag. Vrijdag sluit 3TL de week af met een debatspektakel.

Eind vorig jaar is de maatschappelijke stage van TSG nog tweede geworden bij de Overijsselse Onderwijsprijs. Alle leerlingen uit de bovenbouw van de Theoretische Leerweg, HAVO en VWO gaan vrijwilligerswerk doen. De TSG vindt het namelijk van groot belang dat leerlingen ook buiten de school leren. En dat ze ervaring opdoen in hoe het is om voor een ander iets te doen zonder dat ze betaald krijgen.

De leerlingen uit 3 Theoretische Leerweg doen het vrijwilligerswerk in één week en kunnen kiezen uit vele ‘werkgevers’. Het aanbod van stageplaatsen varieert van poffertjes bakken in een verzorgingshuis tot het begeleiden van donoren op de Bloedbank tot wilgen knotten in Dalfsen.