Genomineerde jonge filmmakers: ‘In Stadshagen is echt minder te doen voor jongeren dan in Zwolle-Zuid’

Foto van auteur

Van links af Thijmen, Indra, Renske en Lydia.
Foto: Openbaar Onderwijs Zwolle

Lydia, Indra, Thijmen en Renske, leerlingen van het gymnasium Celeanum, zijn met hun film over jongerenvoorzieningen in Stadshagen genomineerd voor de filmwedstrijd van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Er zijn vijf films genomineerd en dit najaar worden de leerlingen verwacht in Den Haag om te horen of ze in de prijzen zijn gevallen. 

In de les aardrijkskunde kregen de leerlingen de opdracht om een maatschappelijk probleem uit de eigen leefomgeving te behandelen. Aangezien de leerlingen wonen in Zwolle-Zuid en Stadshagen lag de focus van hun onderzoek op deze wijken. Ze kozen ervoor om onderzoek te doen naar jongerenvoorzieningen in Stadshagen, ook in vergelijking met Zwolle-Zuid.

Film gaat naar de gemeente
Dit laatste geïnspireerd door de wijkmanager Zwolle-Zuid die een gastles op school had gegeven en ook geïnterviewd wordt in de film. “Het aantal jongeren in Zwolle-Zuid en Stadshagen bleek vergelijkbaar, maar de voorzieningen voor jongeren in deze wijken bleek heel verschillend,” zegt Thijmen. Renske kan dat beamen: “Ik woon in Stadshagen en daar is echt minder te doen voor jongeren dan in Zwolle-Zuid.”

De leerlingen zijn enthousiast over het onderzoek en de film. “We hadden geen idee dat er zoveel jongeren wonen in Stadshagen,” aldus Indra. Op de vraag of de leerlingen nog iets met de film gaan doen, zegt Lydia: “We zijn van plan het filmpje naar de gemeente te sturen. We doen een aantal aanbevelingen, zoals het verbeteren van het Twistvlietpark en meer muziek in de wijk, en wie weet gaat de gemeente er ook echt iets mee doen. Dat zou leuk zijn.” 

Foto 1
Van links af Thijmen, Indra, Renske en Lydia. - Foto: Openbaar Onderwijs Zwolle
Van links af Thijmen, Indra, Renske en Lydia.
Foto: Openbaar Onderwijs Zwolle