Stadsbouwmeester

Door Dick Algra

Even dacht ik nog dat Sjoerd-Jan Feenstra, de grote baas van een aantal McDonald's-zaken in Zwolle e.o., een bijbaan had aangenomen.
Foto: Peter Denekamp

De eerste stadsbouwmeester van Zwolle is benoemd. Even dacht ik nog dat Sjoerd-Jan Feenstra, de grote baas van een aantal McDonald’s-zaken in Zwolle e.o., een bijbaan had aangenomen. Maar nee, dit is de eenvoudige tak van de Feenstra’s, gewoon Sjoerd dus.

Deze Sjoerd heeft de opdracht te waken over de identiteit van Zwolle. Hij is opgeleid in Groningen, dat zal wel goed zitten, hij woont in de Randstad en komt uit Haarlem, zo was te lezen.

Nog even een kort citaat van een artikel daarover in De Stentor:

“Hij is door de gemeente voor drie jaar aangesteld, omdat Zwolle voor een schaalsprong staat. Het is een politieke keuze geweest nieuwe huizen vooral in de al bebouwde stad te laten verrijzen, zonder dat Zwolle onherkenbaar verandert. Het is aan de Haarlemmer om te waken over de verbinding tussen concrete projecten en ambities van de overheid.” Einde citaat.

Daarvoor schijnt duidelijkerwijs geen enkele Zwolse deskundige geschikt genoeg.

Ongetwijfeld heeft hij van zijn opdrachtgever, de gemeente Zwolle, te horen gekregen hoe die gemeente zelf graag wil bouwen. Dat is dan niet makkelijk te veranderen. We zien dat aan de nieuwbouw aan de Scholtensteeg, waarvan buurman ‘s-Heerenbroek (gemeente Kampen) vroeg daar niet te gaan bouwen. Want dat paste niet bij het karakter van het dorp. Toch zet de gemeente Zwolle ijzerenheinig door.

Ooit hadden we architect Theo G. Verlaan in Zwolle, die zijn werkzaamheden begon op een slaapkamer in de P.C. Hooftstraat en die wondermooie staaltjes van bouwkunst in Zwolle heeft afgeleverd. Zo’n Zwollenaar, met eigen kennis van de historie en herinneringen aan intussen afgebroken bouwwerken, zal er vast en zeker zijn.

Een man met een eigen visie op Zwolle en niet eentje met een visie opgebouwd uit aangedragen argumenten. Tenminste, daar ben ik nu bang voor. Hoewel ik een hele kleine troost lijk te hebben.

Sjoerd heeft een, naar ik vermoed, Friese achternaam en zijn opleiding gehad, zoals gezegd, in Groningen. Twee provincies met de nodige koppigheid. Als hij daarvan iets in het bloed heeft zitten, is er nog hoop.

Laten we hopen en bidden dat er niet meer van die ontstellend lelijke hoogbouw komt. Daarvan is er u al te veel.

Foto 1
Even dacht ik nog dat Sjoerd-Jan Feenstra, de grote baas van een aantal McDonald's-zaken in Zwolle e.o., een bijbaan had aangenomen.  - Foto: Peter Denekamp
Even dacht ik nog dat Sjoerd-Jan Feenstra, de grote baas van een aantal McDonald's-zaken in Zwolle e.o., een bijbaan had aangenomen.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)