Het viel horecaondernemer Emi Stikkelman van Café Koos op dat haar personeel vaak met elkaar bevriend raakte terwijl ze amper andere vrienden van de medewerkers zag. Het intrigeerde haar en bij navraag bleek dat de jongeren het lastig en spannend vonden om nieuwe vriendschappen aan te gaan.
“Corona en de maatregelen hebben er bij hen flink ingehakt,” zegt Stikkelman. Jongvolwassenen die normaal gesproken relaties en vriendschappen ontwikkelden in kroegen, bij verenigingen, op hogescholen en universiteiten zaten lange tijd eenzaam op een zolderkamertje. Iemand de hand schudden, een knuffel of een joviaal schouderklopje geven ging in de ban. Digitaal contact met andere mensen werd de norm.
Gratis deelnemen aan activiteiten
“Je ziet nu jonge mensen die echt op zoek zijn naar dat menselijke en sociale contact,” zegt Stikkelman. Het is volgens de ondernemer niet zo simpel als het lijkt. “Sommige jongeren zijn naar Zwolle verhuisd om te studeren en kennen er letterlijk niemand. Bij anderen is het dat ze gewoon niet goed weten hoe ze een fijn sociaal netwerk opbouwen,” vervolgt Stikkelman. “Daarnaast zijn er simpelweg mensen bij wie hun vrienden in een andere levensfase zitten. Dan is het niet altijd gemakkelijk meer om de aansluiting te vinden.”
Stikkelman bedacht daarom de Koos Kommunity, een initiatief dat mensen tussen de 18 en 35 jaar uit Zwolle met elkaar in contact brengt. Wie denkt dat het een slimme formule is van een geslepen horecabaas die de omzet van haar café wil opkrikken komt bedrogen uit. “Deelname is gratis,” licht Stikkelman toe. “Op maandagen organiseren we soms activiteiten in Café Koos en dan kan iedereen zelf eten en drinken meenemen.”
Via een gespreksgroep op Whatsapp weten de deelnemers welke activiteiten op het programma staan en kunnen ze met elkaar afspreken. Dat gebeurde dan ook in het weekend voor het eerste evenement van de Kommunity. “Op maandag hadden we een avondje in het park georganiseerd, maar veel groepsleden spraken al af om in het weekend met elkaar kennis te maken.”
Brug slaan tussen mensen
Op de eerste avond van de Koos Kommunity in het Ter Pelkwijkpark zat de sfeer er dan ook goed in. “Er kwamen veel mensen opdagen en het bleef tot laat in de avond gezellig,” vertelt Stikkelman. “Dat was afgelopen week niet anders tijdens een filmavond en het aantal aanmeldingen voor een avondje knutselen loopt al flink op.”
Stikkelman is blij dat ze op deze manier een brug kan slaan tussen mensen. “Ook bij mensen die wat ouder zijn is er de behoefte voor iets soortgelijks,” aldus Stikkelman. “We gaan kijken of er een behoefte is aan een Koos Kommunity voor 35-plussers.”
Jongeren tussen de 18 en 35 jaar kunnen zich gratis aanmelden door een e-mail te sturen naar Café Koos. Ook 35-plussers die oren hebben naar vaker leuke dingen ondernemen en het vergroten van hun sociale netwerk in Zwolle kunnen mailen.