VIDEO: Man (31) neergeschoten in Aa-landen, Zwollenaar (22) opgepakt en ‘AK-47’ aangetroffen

|   Laatste wijziging

Een man is aangehouden op de Eemlaan.
Foto: Hugo Janssen

De politie is vrijdag massaal uitgerukt naar sportpark Het Hoge Laar nadat er kort na middernacht een melding binnenkwam over een schietpartij. Daarbij is met grote zekerheid geschoten met een automatisch wapen. Een 31-jarige man uit Apeldoorn raakte gewond op de Luttekeweg. Op de Eemlaan is een Zwollenaar (22) aangehouden. Dat bevestigt politiewoordvoerder Amber Maathuis.

Ooggetuigen zagen rond 0.15 uur een ambulance met zwaailicht en sirene op hoge snelheid wegrijden vanaf het sportpark richting het Isala ziekenhuis. Het Hoge Laar is door de politie afgezet vanwege het opsporingsonderzoek. Bestuurders van scooters in de omgeving werden door agenten aan de kant gezet en gecontroleerd op hun identiteit.

Bezaaid met kogelhulzen
De schoten zijn vermoedelijk gelost nabij de kantine van FC Ulu Spor aan de Luttekeweg. Agenten plaatsten daar tientallen omgekeerde plastic bekertjes op het terras. Waarschijnlijk ligt het er bezaaid met kogelhulzen. Met een automatisch wapen zoals een Kalasjnikov (AK) kan een magazijn met dertig patronen in 3 seconden worden leeggeschoten.

Anderhalf uur later werd een 22-jarige man uit Zwolle door de politie aangehouden op de hoek van de Eemlaan en de Scheldelaan. Om zijn handen werden zakken gedaan, een standaardprocedure om sporen van kruitresten die achterblijven na het afvuren van een vuurwapen veilig te stellen. De verdachte is geboeid afgevoerd naar het politiebureau.

Zo’n honderd meter verderop zette de politie de omgeving af rond een geparkeerde grijze Volkswagen Golf op de Arne. Op de achterbank van het voertuig werd een automatisch vuurwapen aangetroffen. Het lijkt te gaan om een AK-47. Het wapen en de auto zijn in beslag genomen.

Witte auto
In de omgeving van de Middelweg zocht de politie een witte middenklasse auto met witte kentekenplaten. De auto zou daar met hoge snelheid gereden hebben. Bij de zoekactie werd de hulp van burgers ingeschakeld via Burgernet.

Op meerdere plaatsen in de stad werden witte auto’s staande gehouden en gecontroleerd door de politie. Op de Assendorperstraat nam de politie een witte personenauto in beslag. Het voertuig is afgesleept door een bergingsbedrijf. De reden van de inbeslagname is onbekend.

Onrustig in Zwolle-Noord
Op berichtenplatform X schreven meerdere mensen enkele minuten voor middernacht dat ze schoten hoorden in Aa-landen. Ook in Holtenbroek, Dieze en Stadshagen zou het zijn gehoord. Enkelen beschreven het als mitrailleurvuur.

Op social media circuleren deurbelvideo’s gemaakt in Aa-landen. Daarop is te horen dat een automatisch vuurwapen enkele seconden wordt afgevuurd, gevolgd door een langer salvo. Het lijkt overeen te komen met het grote aantal kogelhulzen bij voetbalvereniging Ulu Spor en het door de politie aangetroffen wapen in een auto op de Arne.

Zwolse drugsoorlog
Het was de afgelopen nachten onrustig in het noorden van Zwolle. In de nacht van maandag op dinsdag gingen een auto en een scooter in vlammen op aan de Von Weberhof. Donderdag woedde in de vroege ochtend brand in drie auto’s op de Zijpe. In de daarop volgende nacht werd een auto in brand gestoken in de Smetanastraat. In deze straat was vannacht na de schietpartij wederom politie aanwezig.

Jaren geleden werden Holtenbroek en Stadshagen geteisterd door een reeks autobranden en liquidatiepogingen. Een drugsbende onder leiding van de Afghaanse broers Idris en Abas M. kreeg het aan de stok met een rivaliserende Turkse groep van Emin Y. en Emin Z. In 2019 opende Abas M. met een automatisch wapen het vuur op Emin Y. op de Bachlaan.

Y. werd geraakt in zijn schouder en overleefde de moordaanslag omdat het wapen van Abas M. weigerde. Die loste de schoten vanuit een auto. Achter het stuur zat Jaemy P. Hij werd bijna een jaar geleden voor de deur van coffeeshop Sky High aan de Van Karnebeekstraat neergeschoten.

Een agent die als eerste bij de zwaargewonde P. arriveerde vroeg of hij wist wie er op hem had geschoten. Jaemy P. verwees toen naar de ‘Turkenoorlog’. Het is niet duidelijk of de incidenten van afgelopen week te maken hebben met de Zwolse drugsoorlog die zo’n vijf jaar geleden de stad deed opschrikken.

Video 1
Video: Man neergeschoten met automatisch wapen in Zwolle door Ruben Meinten
Foto's 6
Het sportpark is hermetisch afgezet. - Foto: Hugo Janssen
Het sportpark is hermetisch afgezet.
Foto: Hugo Janssen
Tientallen omgekeerde plastic bekertjes dekken vermoedelijk kogelhulzen af op het terras van FC Ulu Spor. - Foto: Hugo Janssen
Tientallen omgekeerde plastic bekertjes dekken vermoedelijk kogelhulzen af op het terras van FC Ulu Spor.
Foto: Hugo Janssen
VIDEO: Man (31) neergeschoten in Aa-landen, Zwollenaar (22) opgepakt en ‘AK-47’ aangetroffen - Foto: Ruben Meinten
Foto: Ruben Meinten
Een witte auto is in beslag genomen op de Assendorperstraat. - Foto: Peter Denekamp
Een witte auto is in beslag genomen op de Assendorperstraat.
Foto: Peter Denekamp
Een man is aangehouden op de Eemlaan. - Foto: Hugo Janssen
Een man is aangehouden op de Eemlaan.
Foto: Hugo Janssen
Agenten halen het automatische vuurwapen uit de auto op de Arne. - Foto: Hugo Janssen
Agenten halen het automatische vuurwapen uit de auto op de Arne.
Foto: Hugo Janssen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)