Isala kleurt zondag rood: ‘Belangrijk dat meer aandacht komt voor hart- en vaatziekten bij vrouwen’

Isala ziekenhuis in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Zondag kleurt het Isala ziekenhuis rood voor Dress Red Day. In het kader van Wereldhartdag kleuren door het hele land bijna zestig gebouwen rood. De Hartstichting vraagt dan aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Het Zwolse ziekenhuis was direct enthousiast om mee te doen aan de actie: “Vanuit Isala Hartcentrum willen we graag meedoen met deze actie,” zegt een woordvoerder van het Isala ziekenhuis. “We dragen Dress Red Day een warm hart toe. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.”

Het meest voorkomende symptoom bij hartproblemen is pijn of een knellend of drukkend gevoel op de borst, zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar er zijn ook hartklachten die vaker voorkomen bij vrouwen, zoals pijn in de kaak, nek of rug. Deze klachten worden vaak niet aan hartproblemen gekoppeld, waardoor vrouwen te laat medische hulp kunnen krijgen. Ook zijn er specifieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten die alleen voor vrouwen gelden, zoals de overgang en zwangerschapsvergiftiging. Aandacht voor en onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen zijn daarom hard nodig.

“Vroeger werd vooral gekeken naar mannen bij het onderzoeken en behandelen van hart- en vaatziekten,” zegt Hans Snijder, directeur bij de Hartstichting. “Onze strategie heeft niet voor niets als titel ‘Oog voor de verschillen’. Daarmee leggen we nadruk op de winst die te behalen is door te kijken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen,” aldus Snijder. “Het is van levensbelang dat er aandacht komt voor het herkennen van bepaalde klachten die nog vooral bij vrouwen voorkomen.”

Naast de roodgekleurde gebouwen kleden vele Nederlanders zich deze dag in het rood om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dit deelden ze voorgaande jaren massaal op sociale media en de Hartstichting verwacht ook dit jaar veel berichten en foto’s.

Foto 1
Isala ziekenhuis in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Isala ziekenhuis in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)