(Ver)trektijd

|   Laatste wijziging

Zwolle – U zult het al wel regelmatig hebben gadegeslagen dit prachtige spektakel wat hoog boven onze hoofden in deze tijd van het jaar regelmatig plaatsvindt; de ganzentrek. De ganzen besluiten inééns de trekvlucht uit te voeren, in de herfst bijvoorbeeld aangezet door plotseling invallende winterkou.

 ap_weblogzwolle_13dec09-1.jpg
Brandganzen

Eenmaal van start wordt de vlucht zonder onderbreking uitgevoerd, bij daglicht zowel als in het nachtelijk duister, met een snelheid om respect voor te hebben: ca. 80 km/u. Zo kan het zijn dat de troep brandganzen die we juist zien aankomen twee dagen tevoren nog moest vertrekken uit Nova Zembla. Ganzen zijn marathonvliegers, vele uren zonder onderbreking door het verbranden van hun vetreserve. (info: internet)

ap_weblogzwolle_13dec09-2.jpg
Brandganzen op snelheid

Ank Pot  www.bunnymom.web-log.nl

Update:

Voor alle duidelijkheid: de ganzen vertrekken niet uit Nederland maar komen hier juist naar toe, ze vertrekken uit koudere delen van de wereld naar hier om te fourageren. Zie volgende tekst:

Het is de tijd van de ganzentrek in Nederland. Ieder najaar vliegen er grote groepen ganzen vanuit het poolgebied naar ons land om hier te overwinteren. Nederland is een belangrijke bestemming voor ze: overdag is er voldoende voedsel te vinden in de graslanden en ‘s-nachts bieden meren en rivieren een veilige slaapplaats. Honderdduizenden ganzen vliegen vanaf november het land in vanuit hun broedgebieden in Noord-Rusland. Meer dan vierduizend kilometer leggen de vogels af, vaak in de zo typische V-formaties en vergezeld van een luid gegak. Door dicht bij elkaar te vliegen profiteren ze van de opstijgende wervelingen van de voorganger. Dat bespaart maar liefst de helft van de benodigde energie. Door geregeld van positie te wisselen, worden de krachtsinspanningen over de groep verdeeld. De V-formatie biedt u de gelegenheid de vogeltrek op een mooie manier waar te nemen. Vanwege hun enorme aantallen en hun zichtbaarheid staan ganzen voor veel mensen symbool voor de vogeltrek. Er overwinteren 1,5 miljoen ganzen in Nederland. U kunt ze dus niet missen. De brandgans bijvoorbeeld broedt in arctisch Rusland, Spitsbergen en Groenland. Na hun lange reis komen ze vanaf begin november aan in ons land. Het overig deel van de populatie overwintert in Duitsland, Schotland of Ierland. Nederland is bij uitstek een land om ganzen te kijken. De vele wetlands zijn van internationale waarde voor vogels. Ze genieten Europese bescherming doordat ze aangewezen zijn onder de Europese Vogelrichtlijn. Voor deze trekvogels zijn ze van onschatbare waarde en voor ons de perfecte plek om de vogeltrek te ervaren. Op de site van staatsbosbeheer kunt u zien waar u ganzen kunt kijken.

Bron: Staatsbosbeheer  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “(Ver)trektijd”

  1. Dat de ganzen nu verder trekken heeft natuurlijk ook te maken dat ze anders op 1e of 2e kerstdag ergens in nederland op een schaal worden geserveerd tijdens het kerstdiner:'(

  2. Het wegtrekken van ganzen heeft niets met plotselinge strenge vorst te maken. Ganzen trekken uit hun zomergebied weg omdat er geen voedsel meer is of omdat bv. gras niet meer bereikbaar is door een laag sneeuw. Overigens is de dagelijks waar te nemen trek (oa. grauwe gans) van graslanden rond Zwolle naar het Zwartemeer gewoon een ochten/avond trek. Bij veel sneeuw trekken de ganzen zuidelijker. Komen ze dan in bv. Frankrijk aan dan zijn ze het haasje (woordspeling). Ze worden dan massaal afgeschoten. In ons land zijn er beperkingen voor het jagen van deze prachtige beesten. Ganzen vliegen in V vorm de V van vorst zeggen we dan in NL.

  3. Hoor van boeren rond Steenwijk dat ze last van ganzen hebben. Dat er teveel zouden zijn…dat blijkt hier niet uit. Wel deze treffende zin

    De vele wetlands zijn van internationale waarde voor vogels.

    .

  4. Boeren klagen vooral om vergoedingen binnen te hengelen. Onderzoeken toen verschillende effecten aan: 1: koeien blijven uit de buurt van ganzepoep (maar er lopen nog nauwelijk koeien in de wei) 2. graslanden die afgegraasd zijn door ganzen hebben in het voorjaar een eerdere en betere opbrengst. Dit laatste wordt natuurlijk door de boeren bestreden. In veel gevallen krijgen zij al subsidie voor het niet verjagen van ganzen. De uitgangsstelling van Staatsbosbeheer dat ganzen niet uit nederland vertrekken maar juist immigranten zijn klopt. Maar bij sneeuwval worden ze afgesloten van hun voedsel en trekken ze massaal zuidelijker. Mooi van ganzen is dat ze een taakverdeling toepassen. Ga maar eens op de fiets de mastenbroekerpolder in en sla een groep grazende ganzen gade. Dan zie je er een aantal waken (kop omhoog). De meesten kunnen dan rustig gaan eten.

Reacties zijn gesloten.