Veluwse dominee trotseert overmacht aan pro-Palestijnse demonstranten in Zwolle

Zwijgzaam staat dominee Marten Visser met de Israëlische vlag in de reizigerstunnel tijdens het pro-Palestijnse protest.
Foto: Peter Denekamp

Zwijgzaam staat dominee Marten Visser uit Wezep maandagavond met een Israëlische vlag in de reizigerstunnel onder het Zwolse treinstation, als zo’n vijftig pro-Palestijnse demonstranten beginnen met hun protest. Om de nek van de dominee hangen de portretten van een Israëlische baby en een 18-jarig meisje die op 7 oktober exact een jaar geleden werden ontvoerd door Hamas, een groep die op de terreurlijst van de Europese Unie staat.

Het stille protest van de actiegroep wordt doorbroken door een nepbericht van de stationsomroeper. Uit een meegebrachte luidspreker schalt de bekende NS-gong gevolgd door een kunstmatige stem die niet te onderscheiden is van de reguliere boodschappen die hoorbaar zijn op de stations. De boodschap is ditmaal dat de ellende voor de Palestijnen niet een jaar geleden begonnen is en het volk al decennialang gebukt gaat onder het juk van Israël.

Beladen dag
Het stille protest verandert daarna in een luidruchtiger protest. “From the river to the sea, Palestine will be free,” scanderen de betogers. “Van Hamas!” roept Visser erachteraan. De geestelijke krijgt steun uit onverwachtse hoek. Een oudere vrouw zint het niet dat de actievoerders uitgerekend op die beladen dag protesteren. Zij wil haar eigen visie delen met de pro-Palestijnse demonstranten.

Dat wordt niet op prijs gesteld en een van de actievoerders doet haar beklag bij een politieman die een oogje in het zeil houdt. De diender vertelt de klaagster dat de dame in kwestie het recht heeft op haar eigen mening en het haar vrijstaat om iedereen aan te spreken. De pro-Palestijnse betoogster houdt voet bij stuk en zegt dat ze het als erg onprettig ervaart. De agent gaat het gesprek aan met de oudere dame en die verlaat kort daarna het station.

Stevige discussie
Even wordt het grimmig als de demonstratie in het verkeerde keelgat schiet bij een treinreiziger. Met een gitaar op zijn rug schreeuwt de man vanachter de ov-poortjes naar de betogers: “Schaam je!” Enkele actievoerders vliegen op hem af en van beide kanten van het stalen poortje gaat het er stevig aan toe. Politieagenten grijpen in en brengen de tegendemonstrant tot bedaren.

Als de boze man onder politiebegeleiding het station verlaat, negeert hij de pro-Palestijnse actievoerders die nog steeds op de grond zitten. Zijn duim gaat omhoog als hij de Veluwse predikant met de Israëlische vlag passeert. Niet veel later komt een man met een kinderwagen het station binnen. Hij loopt richting de zittende actievoerders en trakteert ze herhaaldelijk op zijn opgestoken middelvinger. Hij verdwijnt snel met zijn jonge kind door de poortjes om de trein te halen.

Kleine tegendemonstratie
Visser krijgt dan onverwachts bijval van een asielzoekster uit Ter Apel. De vrouw is gevlucht uit Iran en vraagt de geestelijke of hij ook een foto van een ontvoerde Israëliër voor haar heeft. “Israel must destroy them,” zegt de vrouw over Hamas. Ze gaat naast Visser staan om hem te steunen bij zijn tegendemonstratie.

De dominee uit Wezep laat weten dat hij het net als de pro-Palestijnse demonstranten vreselijk vindt dat er sinds 7 oktober vorig jaar meer dan veertigduizend Gazanen om het leven zijn gekomen. Echter verwijt hij het Israël niet. “Ze zijn geofferd op het door Hamas gebouwde altaar voor de dood,” aldus Visser.

Foto's 5
Zwijgzaam staat dominee Marten Visser met de Israëlische vlag in de reizigerstunnel tijdens het pro-Palestijnse protest. - Foto: Peter Denekamp
Zwijgzaam staat dominee Marten Visser met de Israëlische vlag in de reizigerstunnel tijdens het pro-Palestijnse protest.
Foto: Peter Denekamp
De emoties lopen even hoog op bij de ov-poortjes. - Foto: Peter Denekamp
De emoties lopen even hoog op bij de ov-poortjes.
Foto: Peter Denekamp
De pro-Palestijnse demonstranten zitten op de grond in de reizigerstunnel van station Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
De pro-Palestijnse demonstranten zitten op de grond in de reizigerstunnel van station Zwolle.
Foto: Peter Denekamp
Veluwse dominee trotseert overmacht aan pro-Palestijnse demonstranten in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Veluwse dominee trotseert overmacht aan pro-Palestijnse demonstranten in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)