Pro-Palestijnse demonstranten gaan morgen in station Zwolle zitten

Foto van auteur

Een eerdere pro-Palestinademonstratie in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Een pro-Palestijnse actiegroep houdt donderdag een landelijke actiedag met zogeheten ‘sit-ins’ in meerdere treinstations. De twee grootste knooppunten voor het treinverkeer in Nederland, Utrecht en Zwolle, staan op het lijstje van de actievoerders.

De actiegroep organiseerde vorige week al enkele zitdemonstraties in stations. In Utrecht gingen de demonstranten voor de OV-poortjes aan de centrumzijde van het station zitten. In de hoofdstad gebeurde hetzelfde.

Vierde pro-Palestinademonstratie
“Het is niet de bedoeling om overlast te veroorzaken maar een statement te maken,” zei een actievoerder op Amsterdam-Centraal tegen de NOS. “De afgelopen weken hebben we grote demonstraties gezien in verschillende steden. We zijn weinig in de media gekomen en daarom voelen we de noodzaak om ook op dit soort plaatsen onze stem te laten horen.”

De demonstranten eisen dat Nederland oproept tot een staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang tot Gaza. Bij de eerdere zitdemonstraties in andere steden was de omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ veelvuldig te horen. De organisatie beroept zich op een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam dat de leus niet strafbaar is.

Het protest dat morgen om 18.00 uur in het Zwolse station wordt gehouden, is de vierde pro-Palestinademonstratie in Zwolle. In tegenstelling tot de eerdere protesten heeft de organisatie geen melding gedaan bij de gemeente Zwolle.

“We hebben nog geen kennisgeving ontvangen, dus we komen graag in contact met de organisatoren,” meldt Marlijn van der Sar, woordvoerder van de gemeente Zwolle. Een demonstratie moet 96 uur van tevoren worden aangemeld bij de burgemeester. De burgemeester kan echter een demonstratie niet beëindigen of verbieden, omdat er geen melding is gedaan. 

Hinder voor reizigers
De NS kan de demonstratie niet verbieden of voorkomen. “Het station is geen geschikte locatie voor demonstraties. Het maakt daarbij niet uit voor welk doel de demonstratie is,” zegt Oscar van Elferen, woordvoerder van de NS. “Een grote groep demonstranten zorgt voor hinder voor onze reizigers en brengt de doorstroom in het station mogelijk in gevaar. Demonstraties kunnen leiden tot onveilige situaties en een onveilig gevoel bij reizigers en collega’s.”

ProRail en NS houden de situatie op de stations scherp in de gaten en staan in nauw contact met de burgemeesters, politie en openbaar ministerie. “We vragen het bevoegd gezag scherp te zijn op de veiligheid van reizigers, collega’s en erop toe te zien dat er geen strafbare uitingen getoond worden of leuzen gebruikt worden,” zegt Van Elferen.

De actiegroep wil morgen tijdens de landelijke actiedag om 18.00 uur gelijktijdig zitdemonstraties in houden in de stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Zwolle, Breda en Eindhoven.

Foto 1
Een eerdere pro-Palestinademonstratie in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Een eerdere pro-Palestinademonstratie in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp