Via Snapchat kocht Jeffrey de B. (24) uit Nieuwegein een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk. In zijn ouderlijk huis kon hij het niet opslaan, dus stapte hij met de explosieve lading, die volgens justitie gelijkstond aan 8 kilo springstof, in de trein naar Zwolle. Daar verstopte hij het eerst in een beschermde woonvorm in Kamperpoort en verplaatste het later naar een beschermde woongroep in Westenholte. Vrijdag moest hij zich in Zwolle verantwoorden bij de rechter.
In de laatste maand van 2022 bestelde De B. viscolont bij een bedrijf in Limburg. De politie in het zuiden des lands legde de hand op de klantenlijst en kreeg in beeld wie de lonten hadden gekocht. “Doorgaans wijst het bestellen van dergelijke lonten ook op de aanwezigheid van illegaal vuurwerk,” lichtte de officier van justitie toe.
De B. rook lont
Het Limburgse vuurwerkbedrijf waarschuwde haar klanten via de mail dat ze een bezoekje van de sterke arm konden verwachten. De B., die voor zijn bestelling het adres van zijn vriendin in een beschermde woonvorm in Kamperpoort gebruikte, rook lont. Hij verstopte het vuurwerk bij een vriend die beschermd woont in Westenholte.
Niet veel later viel de politie binnen bij de vriendin van De B. Vuurwerk werd er niet meer gevonden, maar wel twee lanceerbuizen voor shells. De jonge vrouw klapte uit de school en vertelde dat het vuurwerk in Westenholte lag. Daar troffen agenten 16 mortierbommen, 13 Dumdum 5G flashbangers, 6 Dumdum 30 bangers, 12 Cobra 6 flashbangers en 13 stuks van het viscolont aan.
In de rechtbank gaf De B. toe dat een deel van het vuurwerk van hem was. “Ik was geobsedeerd door vuurwerk, maar sinds dit voorval niet meer.” De rechter wees hem op de grote risico’s van zijn illegale vuurwerkopslagplaatsen in Zwolle. “Het is massa-explosief, zodra er eentje gaat, dan gaat direct alles,” aldus de politierechter. “Dat met de kracht van 8 kilo springstof, dan is de explosie enorm!”
Verplichte gedragstherapie
“Die gevolgen had ik niet verwacht,” antwoordde De B. “Het was een domme keuze.” De officier van justitie was het daar volmondig mee eens. Zij nam het De B. kwalijk dat hij in de trein naar Zwolle stapte met zijn vuurwerkvoorraad en deze tot twee keer toe in een woning verstopte waar meerdere mensen wonen. Het OM eiste een taakstraf van 120 uur, waarvan een derde voorwaardelijk. Daarnaast vroeg de officier de rechter om als bijzondere voorwaarde op te nemen dat De B. verplichte gedragstherapie krijgt via de reclassering.
“Dit was een flinke hoeveelheid vuurwerk en was echt gevaarlijk,” concludeerde de rechter. Hij veroordeelde De B. geheel conform de eis van het Openbaar Ministerie.