Dronten springt bij door 200 asielzoekers op te vangen voor gemeente Kampen

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Om aan de Spreidingswet te voldoen moet de gemeente Kampen 308 asielzoekers opvangen. Om aan die opdracht te voldoen zocht de gemeente contact met Dronten. Zij gaan tweehonderd opvangplekken realiseren voor Kampen. De opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) aan de Cellesbroeksweg waar twintig jonge asielzoekers worden opgevangen krijgt zes extra plekken. De opvang aan de Hilbert van Dijkstraat blijft zoals het nu is en er wordt nog onderzocht of hotel Zalkerbroek gebruikt kan worden voor asielopvang.

Tot 1 februari 2026 vangt Dronten tweehonderd asielzoekers op voor de gemeente Kampen. “Omdat het AZC Dronten aan de gemeentegrens van Kampen ligt, is de afstemming met gemeente Dronten op dit thema heel hecht,” zegt burgemeester Sander de Rouwe. “Deze samenwerking biedt ons de kans om op een evenwichtige, verantwoorde en passende manier aan de opgave te voldoen.”

Het ministerie van Asiel en Migratie heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het tijdelijk beschikbaar stellen van de opvangplekken. Ook de provincies Overijssel en Flevoland zijn akkoord.

De gemeente Kampen onderzoekt nog of hotel Zalkerbroek vanaf volgend najaar opnieuw ingezet kan worden voor de opvang van asielzoekers, mogelijk in combinatie met andere vluchtelingen. Hotel Zalkerbroek is in 2023 al tijdelijk ingezet als opvanglocatie.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)