Christian D. (41) uit Enschede is maandag door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Vorig jaar zomer knalde hij met zijn bestelbus op de A28 bij Zwolle achter op een personenauto waar een gezin uit Nijmegen in zat. Een vrouw raakte zwaargewond en moest maandenlang revalideren. Om te voorkomen dat de Enschedeër werkeloos raakt, mag hij zijn rijbewijs behouden. Dit op voorwaarde dat hij de komende twee jaar niet opnieuw in de fout gaat.
Een dagje naar de dierentuin veranderde vorig jaar zomer in een nachtmerrie voor het Nijmeegse gezin. Op de terugweg naar huis werden ze op de A28 bij Zwolle plotseling aangereden door D. De auto met het gezin begon te slingeren, raakte in de slip, botste tegen een grote vrachtwagencombinatie op de rechter rijstrook, caramboleerde met de vangrail in de middenberm en schoot weer door de snelweg op.
Moeder raakte zwaargewond
Justitie verweet de Twentenaar dat hij op maandag 19 juni vorig jaar onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Volgens de politie reed de Twentenaar 130 kilometer per uur, terwijl 100 de maximale snelheid is. D. verklaarde dat hij een blikje drinken van het dashboard pakte en het daarna in een fractie van een seconde misging.
De moeder van het gezin die op de bijrijdersstoel zat raakte zwaargewond. In de rechtbank vertelde ze twee weken geleden dat ze nog steeds last heeft van de gevolgen van het ongeval. “Opeens kreeg ik glas in mijn mond, doemde een vrachtwagen op, een erg angstige ervaring,” zei de vrouw. “Daarna kwam er rook uit de auto. Huilend en in blinde paniek wilde ik de auto uit maar ik kreeg de deur niet open. Een andere man trok het portier open en haalde mij eruit.”
In het ziekenhuis constateerden artsen dat ze meerdere ribben had gebroken en daardoor een klaplong had opgelopen. Ook was er een tand afgebroken. Ze lag vier dagen in het Isala ziekenhuis in Zwolle en werd daarna overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Ook daar moest de vrouw nog vier dagen blijven. Vier maanden revalideren volgde voor ze weer kon werken.
Onvoorzichtig en onoplettend rijden
“Niet meer mijn eigen werk,” vertelde de vrouw. “Ik ben bang om auto te rijden en vooral op de snelweg. Ik heb een andere baan waar ik op de fiets heen kan gaan.” Christian D. hoorde het relaas van de Nijmeegse huilend aan. Hij zat trillend in het verdachtenbankje en stamelde: “Het doet me veel.”
“Van roekeloos rijgedrag was geen sprake,” concludeerde het Openbaar Ministerie. “Het gaat hier om de lichtste variant van schuld, het onvoorzichtig en onoplettend rijden.” Het OM eiste een taakstraf van 120 uur en een rijontzegging van 6 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.”
Jesse Sahebdien, de advocaat van D., verzocht de rechters om het rijbewijs van zijn cliënt niet af te pakken. “Hij werkt als servicemonteur in de Benelux. Als hij zijn rijbevoegdheid verliest, zal hij zijn baan kwijtraken.” Om het te onderbouwen overlegde Sahebdien twee werkgeversverklaringen waar de voor D. onheilspellende boodschap in stond.
De rechtbank veroordeelde de Enschedeër tot een werkstraf van 120 uur. Daarbij werd een geheel voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar opgelegd met een proeftijd van 2 jaar.