GL/DG vraagt Zwollenaren het licht uit te doen

Foto van auteur

De fractie GroenLinks/DeGroenen in Zwolle is zeer verheugd dat minister Winsemius positief heeft gereageerd op de oproep van de Tweede Kamer fractie GroenLinks om donderdag de lichten vijf minuten te doven. Daarmee sluit Nederland aan bij deze internationale actie tegen klimaatverandering. 

In antwoord op vragen van GroenLinks laat Winsemius weten de lichten van het ministerie van VROM te doven en zoveel mogelijk te bevorderen dat ook de lichten bij andere overheidsgebouwen en ministeries uitgaan. Onbekend is of de minister daarover al contact heeft opgenomen met de gemeente Zwolle. De gemeente heeft maandag, na vragen van GroenLinks/De Groenen, echter in eerste instantie aangegeven geen mogelijkheid te zien om mee te doen aan de actie. De fractieleden van GroenLinks/DeGroenen zullen zelf op donderdagavond meedoen aan de actie en het licht doven. De fractie vraagt Zwollenaren en bedrijven het zelfde goede voorbeeld te volgen voor een beter klimaat. Een aantal fractieleden verblijft waarschijnlijk in het fractiehuis waar geen lichtknopjes aanwezig zijn en het licht dus niet uit kan.

 Om de schijnwerper te richten op de klimaatcrisis vindt op 1 februari een internationale actie plaats waarbij wordt stilgestaan bij de noodzaak van energiebesparing. Op vele plekken in de wereld wordt positief gereageerd op de internationale actie om donderdagavond 1 februari van 19.55-20.00 uur vijf minuten het licht uit te doen. (http://www.lalliance.fr). Een simpele en ‘zichtbare’ actie die niets kost (integendeel) maar wel aandacht vraag voor de maatregelen die nodig zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis.

De fractie GroenLinks/deGroenen roept alle Zwollenaren op om aan deze actie mee te doen.

Ook de lichten op de Eiffeltoren in Parijs worden donderdag gedurende vijf minuten gedoofd. De directie doet op deze wijze mee aan de campagne om aandacht te vragen voor het milieu.

Het is in Parijs dat op 2 februari het rapport van de VN over klimaatverandering verschijnt.  Deze week zijn deskundigen uit een groot aantal landen in Parijs bijeen om hieraan de laatste hand te leggen.

Inmiddels is iedereen er wel van doordrongen dat het enorme energiegebruik en de daarmee gepaard gaande vervuiling een enorme invloed op ons klimaat hebben. De film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore heeft menigeen de ogen geopend. De belangrijkste gevolgen zijn een stijging van de zeespiegel en klimaatsverruwing, waardoor de extremen in het weer (droogte, regenval, stormen) toenemen of sterker worden. Hierdoor wordt de kans op overstromingen, schade en slachtoffers steeds groter. Daarnaast speelt de vraag of de natuur wel in staat is zich zo snel aan te passen aan klimaatveranderingen. Of ecosystemen niet zo verstoord raken dat het een onomkeerbaar proces is.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “GL/DG vraagt Zwollenaren het licht uit te doen”

 1. Ook al vind ik het idee prima, volgens mij is overal afgeraden om mee te doen ivm de piekspanning nadien. Als ineens iedereen het licht weer aandoet. beter kun je altijd bewust zijn van TEveel en daar je bij aanpassen…..nietwaar?

 2. Natuur is 96% verantwoordelijk voor de broeikasgassen. Ikzelf heb mijn twijfels of de mens wel ?©cht zo’n groot aandeel heeft als in De film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore wordt beweert. Aandeel denk ik wel, maar in hoeverre de mens ook verantwoordelijk is voor klimaatverandering? Wat is nou 100 jaar klimatologisch gezien?

 3. Uit de Stentor:

  Licht in Zwolle gaat donderdag niet uit
  door ADRI VAN DRIELEN

  ZWOLLE – Sympathiek en leuk bedacht, maar ingewikkeld en onuitvoerbaar. Wethouder Gerard van Dooremolen was snel klaar met een motie, waarmee GroenLinks/De Groenen gisteravond wilde bereiken dat donderdagavond het licht in gemeentelijke gebouwen vijf minuten uitgaat.
  Raadslid Anneke Nusselder wilde dat Zwolle inhaakt op een internationale actie.

  Het gaat dan om de actie die vooraf gaat aan een vrijdag door de VN te presenteren rapport over verontrustende klimaatveranderingen.

  Rekensommetje

  De bedoeling van Nusselder was om donderdagavond om 19.55 uur, als bijdrage aan het bewustwordingsproces, de verlichting in en bij gemeentelijke panden vijf minuten te doven.

  De ludieke actie zou in haar beleving geld opleveren.

  Maar Van Dooremolen had een heel ander rekensommetje gemaakt. Als overal medewerkers moeten opdraven, kost dat enkele duizenden euroâ????s.

  ChristenUnie-raadslid Bram Alkema wist vanuit zijn professie te melden dat, als iedereen meedoet, het licht vanwege de optredende instabiliteit in het elektriciteitsnet wel eens langer uit zou kunnen gaan.

  Met dat argument erbij stond GroenLinks/De Groenen helemaal alleen, werd de motie weggestemd en restte Anneke Nusselder alleen nog de oproep richting burgers om dan zelf maar in te haken.

  Als goedmakertje had wethouder Van Dooremolen nog wel een mededeling voor de raad: De gemeente is overgegaan tot het gaan verbruiken van duurzaam opgewekte energieâ????.

 4. Ik denk dat het feit dat ik dagelijks mijn kids op de huid zit om het licht achter zich uit te doen meer zoden aan de dijk zet dan die 5 minuutjes. Dus deze aktie laat ik even aan mij voorbij gaan.

 5. @ Chris: Tjong jonge dat is nu echt geen onderwerp van dicussie, die 96% !! Film zelf wel gezien? Lijkt er niet op. Het gaat om het EVENWICHT !! Vroeger was het misschien 97%, nu dus minder omdat de mens e.e.a. aan het opstoken is en de mens dus relatief meer invloed heeft. Snappie?? Er is niet veel nodig om een in evenwicht zijnde balans te verstoren. En wordt beweer[d/u] is niet met een t.

Reacties zijn gesloten.