Zwolle – De afgelopen dagen is de fractievoorzitter van Swollwacht, Freddy Eikelboom, door ongeruste burgers aangesproken en geattendeerd over kleinvee in het algemeen en paarden in het bijzonder die nog steeds in deze barre weersomstandigheden zonder beschutting loslopen in de weilanden of niet beschikken over een schuilplek.
De bewuste pony…
Een voorbeeld hiervan heeft Eikelboom naar aanleiding van een melding zelf kunnen constateren in het gebied tussen het kamperlijntje en Westenholte (gebied de Tippe). "Hier liepen tot en met gisteren nog steeds drie pony’s (dinsdag twee: red.). Deze paarden lopen (al maanden) in een open weide, zonder bescherming tegen de extreme weersomstandigheden zoals nu het geval is. Eikelboom: "Voor het houden van paarden en pony´s(en wellicht ander vee) zijn hier duidelijke richtlijnen voor, wat is vastgelegd in de Gezondheids – en welzijnswetvoor dieren. Artikel 3, derde lid, van het besluit Welzijn productiedieren bepaalt dat een dier, dat niet in een gebouw wordt gehouden, moet worden beschermd tegen slechte weeromstandigheden. Ten Algemene moeten dieren op grond van artikel 36 en 37 van de GWWD worden beschermd tegen extreme weersomstandigheden."
Geen schuilplek voor de pony…
Deze dieren hebben het beter…
Eikelboom: "U begrijpt, dat wanneer houders
van dieren zich niet houden aan bovengenoemde wetgeving dit dierenleed kan veroorzaken en hiermee in overtreding zijn."
Swollwacht wil het college dan ook met klem verzoeken in actie te komen als ook bij de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Landelijke Inspectiedienst (LID) navraag te doen of de houders van de genoemde paarden in overtreding zijn.
Mocht dit het geval zijn, dan wil Eikelboom het college verzoeken ervoor zorg te dragen dat de eigenaren hierop worden aangesproken, zodat deze dieren bij extreme weersomstandigheden de beschutting krijgen waar zij recht op hebben.
Tot slot is Eikelboom van mening dat de gemeente erop toe moet zien, dat er gedurende deze winterperiode – met deze barre weersomstandigheden- in de stad Zwolle geen sprake is van dierenleed. Tevens verwacht Eikelboom bij constatering van overtredingen van bovengenoemde Wetgeving het college direct actie onderneemt en hierover melding maakt bij zowel de AID en LID.
Naar aanleiding van bovenstaande heeft Eikelboom de volgende vragen voor het college:
Op welke wijze controleert de gemeente, dat kleinvee van particulieren wordt gehouden volgens de voorwaarden die zijn gesteld in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en het besluit Welzijn productiedieren, artikel 3 derde lid?
Hoeveel controles heeft de gemeente uitgevoerd om te controleren of dieren tijdens deze koudeperiode voldoende beschuttingsmogelijkheden hadden?
Zijn deze controles uitgevoerd op eigen initiatief of na het ontvangen van klachten en / of meldingen?
Op basis waarvan wordt besloten om controles uit te voeren?
Hoe vaak is in de afgelopen weken opgetreden tegen eigenaren van dieren, omdat zij tijdens de extreme koudeperiode geen of onvoldoende beschuttingsmogelijkheden hebben geboden aan hun dieren?
Freddy Eikelboom
Fractievoorzitter Swollwacht
wel een kleine kanttekening: bedenk wel dat het dieren zijn en daar gelden andere normen voor dan voor mensen, in de natuur gelden andere regels, b.v. een paard de hele dag in een stal is niet natuurlijk, in de vrije natuur lopen ze 16 km. per dag om hun eten bij elkaar te scharrelen, en als je zo’n vrij dier in de stal zet, begint hij gelijk te vreten aan zijn hok uit verveling en te schuren met zijn staart, wat weer problemen geeft in de zomer, dan kan hij de vliegen niet wegjagen, m.a.w. blijf zo dicht mogelijk bij de natuur, hooguit bijvoederen, en mocht er op de rug een laag rijp of sneeuw zitten, duidt dit alleen maar op een gezond dier, de warmte die hij produceert blijft in hem zelf i.p.v. naar buiten te vervliegen. Overigens, zelf heb ik geen vee, maar als oud keurmeester van de RVV weet ik wel hoe ik de gezondheidstoestand van een dier moet inschatten en beoordelen.
De vraag hier is wat extreem weer is. Zomers met dertig graden zonder schaduw is extreem en dieren mishandeling. Tegen deze sneeuw zijn de meeste dieren heel goed bestand omdat ze hun winterjas dragen.
Dit is goedbedoelde bezorgdheid uit onwetendheid. Wel is het belangrijk dat er genoeg niet bevroren water en goed hooi aanwezig is voor de dieren.
Het doet me deugd dat de eerste twee reacties goede zijn.
Mensen bazelen zo snel.
“Oh nee, fikkie vindt zijn jasje heerlijk, het is zoooo koud nu!” Terwijl de bewuste terrier in zijn bewegingsruimte wordt beperkt en vol wordt gestopt met “snoepgoed”. (ja, ik een taartje bij de koffie, hij ook iets, anders issie so sielug)
En dan vinden ze zich dierenvrienden!
Waar hun karbonade vandaan komt -zo voordelig bij de kiloknaller!- zal ze worst wezen. Dat die kippenpoot eigenlijk een kuikenbout is van het “ras” plofkip, de kip die letterlijk doodgroeit…. maar nee, zij zijn dierenvrienden.
“Ach, op zo’n veulentje ga je toch niet rijden/ voor de kar zetten?”
Nee, dat is een shetlander, een klein maar oersterk ponyras. Een dat toevallig goed tegen kou kan, zoals hierboven te zien is. Ik ben wel eens een vreemde wei in gegaan om het water te breken, dan doe je wat nuttigs.
Weet je waar je medelijden mee moet hebben? Het huidige melkvee dat zonder bescherming in de volle zon staat op een bloedhete dag. Uberhaupt gaat de gemiddelde koe tegenwoordig nog maar 4,5 jaar mee tegenover de dik twintig jaar die een koe vroeger werd.
De hele boerensector (minus de biologische boeren) ZIEK wordt je ervan. Maar ja, het meerendeel daarvan gebeurt achter gesloten deuren en ach kijk dat lieve kleine ponytje nou…. >:(
er zit duidelijk geen boerenbloed in je plien,in mij wel ,ik weet wel beter
Goed dat er in ieder geval aandacht aan besteed wordt, Freddy!
Vertel Bonny.
Misschien moeten ze http://www.paardnatuurlijk.nl eens doorspitten. Daar wordt duidelijk uitgelegd waarom een paard het in de winter niet koud heeft.
We draaien lichtelijk door in dit land wat betreft het houden van dieren.
Klopt Sandra: behalve wanneer het geld kost, de intensieve veehouderij wordt immers nooit aangepakt. Zodat het vlees duurder zou worden. Hypocriet? Zeg het maar.
De gemeente moet nu gaan controleren? Dezelfde gemeente die geen vergunningen afgeeft voor het bouwen van schuilmogelijkheden in de wei?
Dieren kunnen veel hebben qua wintertemperaturen, een schuilplek is daarvoor wel noodzakelijk, waar de dieren uit de wind kunnen staan. Wilde dieren staan met dit weer ook niet 24/7 op een open vlakte.
Kan de schuilplek in de zomer ook gebruikt worden als het 30 graden is en de zon volop schijnt, daar hebben de dieren in ieder geval meer last van dan van dit vriesweer.
Het is natuurlijk erg moeilijk om met iets zinnigs te komen zo vlak voor de verkiezingen. Stoppen die nonsens.
zodra een dier van begin van de winter/herfst buiten loopt is het voor het dier geen probleem nu buiten te lopen .
een schuilstal word door de dieren zelf amper gebruikt omdat ze liever buiten staan.
verschrikkelijk erg hoe overtrokken en naief mensen kunnen zijn die er zelf in de praktijk niet mee te maken krijgen.
het is leuk bedacht in theorie en er zullen vast mensen mee aan het werk gaan maar het is de grootste onzin.
Door te zorgen voor voldoende fris (dat zal wel lukken met dit weer) drinkwater en voldoende eten kan zeker een shetlander (het bijna oudste (oer)paardenras) zich lekker warm houden. Zich warm houden kost immers energie en die haalt hij uit zijn voedsel. Bovendien ben ik bij deze pony geweest en hij ziet er zeker niet slecht uit (staat bijna altijd met zijn oortjes naar voren). Er zijn paarden (maar eigenlijk dieren in het algemeen) die er veel slechter aan toe zijn dan deze. Wat dacht je van nu 24/7 op stal, omdat er in de wei sneeuw ligt. Wel ben ik net als Esther van mening dat er een schuilplek(je) moet zijn tegen de wind en de zon.
Daarbij, het zijn bij mijn weten geen exotische dieren die alleen in warme streken voorkomen.
Lama’s leven van nature in streken waar het nog heel wat kouder kan zijn dan het hier momenteel is.
Schapen zijn nou ook niet echt in een dun zomerjasje als het goed is.
Zelfs een website van Dierenbescherming Bodegraven geeft al aan dat de dieren doorgaans goed tegen kou kunnen.
Misschien moet men zich eens buigen over het feit dat er nog steeds geen schuilstallen gebouwd mogen worden zonder eerst een rits aan vergunningen te moeten aanvragen. Wanneer men het beste met zijn paard of pony voor heeft door een schuilstal te bouwen of een container te plaatsen komt de gemeente doodleuk vertellen dat je deze weer mag verwijderen wanneer je geen vergunning hebt. Hoe kan men dan verwachten dat je paarden en pony’s op plekken zoals op bovenstaande foto’s een goede beschutting kan bieden met dit weer?
Mee eens. Welke hond heeft het beste leven? Dat is de hond op de boerderij die nooit binnenkomt en lekker een stukje weiland voor zichzelf heeft en ‘s-nachts in de schuur slaapt. En die hebben het nu echt niet koud hoor, die hebben namelijk voor deze periode een wintervacht ontwikkeld.
Ik hoorde vanochtend in het nieuws dat men in Nederland met uitgedroogde poezen zit.
Het schijnt dat poezen geen sneeuw eten en al het water is bevroren hierdoor kunnen poezen niet drinken en drogen ze uit
uitgedroogde poezen,moet er niet aan denken,het is inderdaad zo dat honden die op de boerderijen het nooit echt koud hebben zijn ook altijd in beweging,maar worden natuurlijk wel goed verzorgd,op tijd eten en drinken
Ja, waardeloos. Wat doe je dan met een huisdier als je er toch niet voor zorgt? Hoeveel mensen kopen er wel geen hond en willen er eigenlijk na een jaar wel weer van af. “ik moet elke keer vroeg opstaan, met vakantie is het ook altijd zo lastig, ik moet wel elke dag stofzuigen etc. etc.” Denk na, het is geen jas die je na een paar keer dragen weer weg doet.
Hier ook 2 shetlanders en een andalusier thuis staan. Gaan gewoon ’s ochtends naar buiten en gaan voor t donker weer naar binnen. Lekker zonder deken, ze maken hun eigen vacht wel.
Hebben een prachtige schuilstal staan, maar gebruik maken er van nu? Echt niet. Sneeuw is veel leuker, grasjes zoeken, ravotten en erin rollen. Dat doen ze met sneeuw! Ze gaan er alleen in staan als er een hele felle zon schijnt..
Even wat anders, wat DIEREN IN DE WINTER betreft.
Vanmiddag op de dijk, lagen een heleboel Meerkoeten bij elkaar. Een mevrouw liet haar hond los en ging verder fietsen. Niet kijkend waar haar hond bleef. Desbetreffende hond bijt in een korte tijd 6 meerkoeten dood en eentje had wat meer geluk, die werd halverwege los gelaten. De dieren waren erg zwak, dus echt weg vliegen konden ze niet. Dus hij bleef maar doorgaan, ben toen het weiland ingerend. En heb hem net niet bij zijn lurven kunnen pakken, maar hij ging er wel vandoor. Op zoek naar zijn baasje, die een eind verderop stond en zei dat hij dat nog nooit eerder had gedaan. Nou ik zal je zeggen, zo zag het er niet uit.
Ik zou zeggen: Mensen hou rekening met de dieren in de natuur, die hebben het niet gemakkelijk nu!!!
Als honden 1 keer bloed ruiken doen ze het toch vaker,wij hebben een keer een hond uit het asiel gehaald die de volgende dag een schaap dood beet van de buren,die moest direkt weer terug,want dat verhaal deden ze ons
Een kleine schuilplek voor de pony is toch niet teveel gevraagd? Buiten dat, het beestje staat er moederziel alleen.
Wij hadden pas een puppie gekocht. Zo lief!! Maar het hondje vloog steeds naar de vijver in de buurt. Hij bleef maar gaan. Veel te gevaarlijk en te glad nu. Aparte hond! Helaas het dier ook terug moeten doen.
Dat heb ik ook gezegd tegen het baasje, dus ik neem aan dat ze hem in het vervolg aangelijnd houd.
Ingezonden:
Beste mijnheer Eikelenboom,
Het is erg leuk om uw reactie te lezen t.a.v. de kou op het ogenblik en de schuilfaciliteiten. Wat vind u ervan dat in de aanliggende gemeente Dalfsen dwars ligt over een schuilhut voor hobbydieren ,omdat dit niet in het bestemmingsplan past. Wijzelf hebben schapen en pony’s en vinden dat in elke weersomstandigheid een dier moet kunnen schuilen. Wij hebben gekozen voor de beste plek met windrichting en al op ons weiland maar dit is een doorn in het oog van deze gemeente.Zij vinden dat onze dieren maar gewoon op het weiland moeten staan. Als u tips of suggesties heeft horen wij dit graag !! Wij zijn namelijk in een bezwaarschrift procedure terecht gekomen die zijn weerga niet kent.
Met vriendelijke groet,
A.v.Scheijndel
Zoals wel vaker blaast Swollwacht weer eens te snel van de Peperbus 8)
de pony op de foto is een shetlander
als we even nagaan waar deze paardjes oorspronkelijk vandaan komen, dan weten we dat deze paardjes voorkomen op de Shetlandeilanden waar het het grootste gedeelte van het jaar koud en bar weer is. Die pony’s zijn er op gebouwd en maken ruim van tevoren al een dikke wintervacht die tegen sneeuw en regen bestendig is. Op de shetlandeilanden is immers ook weinig beschutting, veel open vlaktes en geen stalletjes o.i.d. hoor!
De mijne staan al 18 jaar ’s winters op een dijk en ik zou ze geen lol doen om ze binnen te zetten, paarden hòren buiten te leven, zonder deken of enige andere poeha ( daarmee wil ik niet zeggen dat je oudere en zwakkere dieren die nauwelijks een wintervacht aanmaken geen deken mag geven 😉 )
In de andere wei hebben ze wel een stalletje, maar zelfs met een flinke hagelbui lopen ze er liever aan voorbij.
Wat wil ik hiermee zeggen? Dat het voor mensen die de betreffende paarden NIET kennen, ook moeilijk kunnen beoordelen of het dier schade lijdt. Het ene paard is het andere niet en hopelijk weet een eigenaar wel wat zijn paardje nodig heeft.
Ik maak me meer zorgen als ik ’s zomers een paard in de brandende zon zie lopen zonder enige beschutting. Dat is schadelijker hoor!
een beetje kou, wind, regen en sneeuw kan een paard wel hebben.
zolang ze maar genoeg te eten en te drinken hebben!
@suuz @IngridV
Hebben een prachtige schuilstal staan, maar gebruik maken er van nu? Echt niet. Sneeuw is veel leuker, grasjes zoeken, ravotten en erin rollen. Dat doen ze met sneeuw! Ze gaan er alleen in staan als er een hele felle zon schijnt..[/i][/i]
jullie hebben natuurlijk gelijk! Zo te horen zijn jullie ervaringsdeskundigen met verstand van zaken. Goed om een tegen-geluid te horen tegen deze klaagzang.
Waarom niet gelijk de Veluwe overkappen bij deze koude….al die zielige hertjes…
Ik sluit me helemaal aan bij Ingridv. Shetlanders zijn deze omstandigheden gewoon. Een paard krijgt het warm als het eet. Zijn organen geven dan namelijk warmte af aan het lichaam. Eten en drinken is dus belangrijk.
Een schuilstal in de winter kan maar is voor een Shetlander niet noodzakelijk. Wel tegen de felle zon!
Vaak heeft een paard in de winter ook al voldoende aan een muur die hem uit de wind houdt. Zo’n “muur” kan je zonder vergunning ook wel maken als je creatief bent.
Een stapel stro met wat planken erover lijkt als snel op een schuilstal maar dat is het niet. Een vergunning is dan ook niet aan de orde.
Ik weet een lovend streven voor de Swollwacht, namelijk het mogelijk maken van het bouwen van schuilstallen in weilanden.
Dieren zijn geen mensen, hun temperatuurs comfort zone ligt in vele gevallen heel anders dan de onze.
Verder ben ik eens met vele van de bovenstaande reacties.
Een paard dat gewend is buiten te staan, heeft doorgaans een prachtige dikke vacht in de winter. Deze isoleert indien het dier gezond is voortreffelijk. Uiteraard moet er wel gezorgd worden voor voldoende voer, zodat het dier kan eten en zich zo warm kan houden.
En er moet uiteraard water beschikbaar zijn.
Ik ben in het bezit van een Fjorden paard, een van origine Noors ras.
Ook deze paardjes zijn met dit weer in hun element.
Zolang de pony HOOI heeft is het geen probleem, maar dus wel onbeperkt HOOI
Waarom staat deze pony alleen? Een paard hoort niet in zijn uppie te staan, dat is pas zielig. Paarden gaan in een groepje staan om elkaar te beschermen tegen kou en wind.
Hitte zonder schaduw en de bijbehorende steekdazen, dát is zielig.
Over onze paarden die 24/7 buitenlopen en voldoende hooi en water krijgen hoeft niemand zich zorgen te maken. Ik ben af en toe wel even stinkend jaloers op hun lekker dikke warme wintervacht als ik weer eens buiten loop te rillen. Dieren die een warme kachel gewend zijn en geen wintervacht hebben kun je maar beter even binnenhouden lijkt mij. Onze Dwergkonijnen 10jr oud en 2 katten doen het hun hele leven ook al prima buiten.
Hier een foto van één van onze paarden. De wintervacht is zo dik dat de sneeuw gewoon op zijn rug blijft liggen en niet smelt. Op de achtergrond onze voorraad hooi:
Reacties zijn gesloten.