Waarom moest Danny Nijland (38) dood? Dat is de vraag waarop zijn nabestaanden vermoedelijk nooit antwoord zullen krijgen. Donderdag doorbrak moordverdachte Aboes G. (55) voor het eerst het stilzwijgen. Veel had hij echter niet te vertellen. Dat spreken zilver is en zwijgen goud werd in de Zwolse rechtszaal weer eens bevestigd. Doordat Aboes G. elf maanden niets wilde verklaren, restte het OM niets anders dan vrijspraak te vragen voor moord. Volgens justitie valt alleen doodslag te bewijzen. Na afloop van de urenlange behandeling van de strafzaak zijn er meer vragen dan antwoorden.
“Ik heb gezwegen omdat ik dacht dat ik toch wel als dader werd gezien,” zegt Aboes G. tegen de rechters. Hij vat kort samen dat hij op donderdag 21 december vorig jaar in zijn auto door Zwolle reed. “Iedereen in Zwolle weet dat ik de hele dag in de auto zit,” aldus G. Rond 15.00 uur reed hij volgens eigen zeggen over de Palestrinalaan en zag Nijland fietsen.
“Ik heb hem gemaand om even te komen. Ik had hem al lang niet meer gezien,” vervolgt Aboes G. “Hij gaf me een hand en we hebben gepraat. Het was heel gemoedelijk. Daarna heb ik hem een hand gegeven en gezegd: ‘doe rustig aan jongen’. Ik ben in mijn auto gestapt, muziekje aangezet en weggereden.”
Camerabeelden bij Glenn Miller flat
Zijn relaas wordt deels bevestigd door camerabeelden die de politie veiligstelde bij flatgebouw Glenn Miller en het winkelcentrum op het Bachplein. Daarop is te zien dat Nijland, die net 20 euro van zijn moeder had gekregen, om 14.49 uur op zijn fiets stapt. De Zwollenaar gaat boodschappen doen bij Jumbo. Via de Beethovenlaan fietst hij met een volle boodschappentas terug naar huis.
Aboes G. rijdt op dat moment met zijn auto over de Lassuslaan naar de Palestrinalaan. Daar rijdt hij een rondje over de parkeerplaats van de Glenn Millerflat. Hij slaat dan rechtsaf en gaat de Palestrinalaan weer op. Als hij Nijland in zijn achteruitkijkspiegel ziet, keert hij terug naar de flat.
Op de beelden is te zien dat Nijland voor de portiek van de flat staat en een paar keer achterom kijkt naar de grijze Citroën C4. Te zien is dat de bestuurder hem wenkt. Nijland zet dan in de hal bij de liften zijn fiets op de standaard en laat de boodschappentas staan. Hij loopt naar buiten en verdwijnt uit het zicht van de camera.
Een taxibusje parkeert voor de portiek en niet veel later loopt Nijland weer de hal in. Hij pakt zijn boodschappentas en gaat terug naar buiten. Om 15.08.43 uur registreert de camera het keiharde geluid van vier pistoolschoten. Negen seconden later, om 15.08.52 uur, rijdt de grijze Citroën rustig weg. Op de beelden is een glimp van het kenteken zichtbaar.
Flatspringer
Zeven minuten later, om 15.15 uur, rinkelt de telefoon in de 112-alarmcentrale. Iemand geeft door dat een man van de flat is gesprongen. Politieagenten gaan een kijkje nemen en ontdekken vrijwel direct dat Nijland, die naast de portiek ligt, geen flatspringer is maar het slachtoffer van een schietpartij. De dienders beginnen direct met reanimeren en de hartmassage wordt voortgezet in de ambulance, die met spoed naar het Isala ziekenhuis scheurt.
Daar openen artsen de borstkas van Nijland en zien dat een kogel dwars door zijn hart is gegaan. De conclusie wordt getrokken dat verder medisch handelen zinloos is en Nijland wordt dood verklaard.
Aanhouding Aboes G.
De politie heeft ondertussen niet stilgezeten. Met het deel van het kenteken van de Citroën dat zichtbaar was op de camerabeelden wordt ontdekt dat het maar om een handjevol auto’s kan gaan. Ze kunnen stuk voor stuk worden afgestreept, behalve het kenteken dat op naam staat van Aboes G. Een klopjacht wordt in gang gezet en om 20.15 uur slaat een arrestatieteam G. in de boeien bij een tankstation langs de A2 in Maarssen.
De handen van Aboes G. worden met papieren zakken beschermd. Een jas die op de achterbank ligt wordt veiliggesteld. Agenten vinden geen vuurwapen en ook de telefoon van G. is spoorloos. Wat ze wel vinden, is een 9 millimeter patroon tussen de voorstoelen.
Veel belastend bewijs
Forensisch onderzoekers ontdekken schietresten op de handen en jas van Aboes G. Het bewijst alleen dat G. recent met een vuurwapen heeft geschoten of heel dichtbij heeft gestaan toen iemand anders schoot. De patroon die in de auto van Aboes lag, is van het type 9×19 Parabellum. En dat zijn ook de hulzen die bij de flat in Holtenbroek werden gevonden. Van precies hetzelfde type zijn de kogels die door het hart, de arm, schouder en bil van Nijland gingen.
Ook concluderen de onderzoekers dat alle kogels op Nijland zijn afgevoerd met een Beretta 92, een semiautomatisch pistool. De krassporen die het magazijn en het vuurwapen tijdens het doorladen achterlieten, zijn identiek aan de krassen die op de verdwaalde patroon in de auto van G. werd gevonden.
Beretta en Lina
Op de Facebookpagina van een vrouw die zich Lina noemt ontdekten rechercheurs twee foto’s van een Beretta 92. Wie de vrouw is weet de politie niet, wel dat Lina niet haar echte naam is. Wat de speurders ook zeker weten is dat de mysterieuze Lina dezelfde vrouw is die kort voor de schietpartij vijf keer tevergeefs naar G. belde.
Aboes G. neemt de telefoon pas op als hij van de parkeerplaats bij de Glenn Millerflat wegrijdt. Ze spreekt dan zeven minuten met hem. Niet veel later bezoekt Lina Crimesite en De Stentor en zoekt op internet naar nieuws uit Zwolle. Daarna volgt opnieuw een telefoongesprek tussen beiden, ditmaal duurt het zo’n half uur.
Een aantal dagen later belt ze met de dochter van G. Ze biedt haar aan om de beste advocaat van Nederland te betalen om G. te verdedigen. De dochter slaat dat aanbod af en zegt dat Aboes een gesloten hoofdstuk is voor Lina. Als G. al maanden in voorlopige hechtenis zit belt hij met Lina. Dat gesprek wordt afgeluisterd door de politie. “Ze hebben me alleen gezien dat ik met hem praat,” zegt G. “Ik was er op het verkeerde moment en de verkeerde tijd.”
De naam Lina valt nogmaals in het onderzoek dat de naam Ontario draagt. Bij de politie wordt een anonieme brief bezorgd. Daar staat in dat Lina degene is die de politie tipte over een kleine wietkwekerij in de woning van Danny Nijland. Later zou Nijland verhaal zijn gaan halen bij haar. Lina zou vervolgens de moordopdracht hebben gegeven. Rechercheurs konden hier echter geen bewijs voor vinden.
Motorclubs
Ook bij de politie Zeeland-West-Brabant kwam een tip binnen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Een anonieme informant deed uit de doeken dat Nijland wilde dat G. zich aansloot bij motorclub Supremos MC. Een club opgericht door een Zwollenaar die in het verleden lijfwacht was bij de inmiddels verboden motorclub No Surrender.
Moordverdachte Aboes G. is een van de oprichters van No Surrender – La Familia. Volgens No Surrender gebruikte hij zonder toestemming de clubnaam en de ‘colors’ van No Surrender. Op internet verklaarde de motorclub: “No Surrender MC – La Familia handelt zonder onze toestemming en heeft bovenal niets te maken met onze club.”
In de Zwolse rechtbank kon niemand de grote tattoo op het gezicht van G. ontgaan. Op zijn rechterwang prijken de letters NS en het getal 1418. De 14e en 18e letter van het alfabet zijn respectievelijk de N en S. De recherche kon echter geen bewijs vinden voor betrokkenheid van welke motorclub dan ook bij de dood van Nijland.
‘Ik haat je’
“Het is een nachtmerrie als je hoort dat je kind is neergeschoten,” zegt de moeder van Danny Nijland in de rechtszaal. Aboes G. draait zich bij in zijn stoel en kijkt de gebroken vrouw strak aan. De moeder spreekt onverstoorbaar verder: “Dood, waarom?” Ze maakt zich geen enkele illusie dat ze het antwoord op haar vraag krijgt. “We verwachten niets van de verdachte, geen uitleg, helemaal niets,” vervolgt de moeder. “We gaan er ook niet van uit dat we ooit wel antwoord krijgen.”
“Hoe erg we Danny ook missen, het interesseert hem niets,” spreekt ze verder, doelend op Aboes G. Ook heeft ze een boodschap voor G.: “Ik haat je uit de grond van mijn hart en wat ik je toewens, zal ik hier niet zeggen.” De vader van Danny richt zijn woorden ook tot Aboes G. “Je hebt een ravage aangericht in ons leven. Zou jij nog een nacht rustig slapen als jouw dochter zou zijn neergeschoten?” Ook hij kijkt G. aan en voegt eraan toe: “Wat een ongelofelijke lafheid, we hopen op een hele lange gevangenisstraf.”
De officier van justitie wil weten waarom G. de nabestaanden van Danny Nijland zo bleef aanstaren. “Dat doe ik uit respect,” antwoordt G. “Wat moet ik dan? De andere kant opkijken?” De rechter wil van hem horen wat hij van de slachtofferverklaringen vindt. “Het is heel erg wat die jongen is overkomen,” zegt G. “Ik wens zijn familie sterkte toe en dat die jongen in vrede moge rusten. Ik was het niet en weet ook niet wie er wel heeft geschoten.”
Mensen zien als objecten
De rechters pakken het strafblad van G. erbij. Er staat een tweetal veroordelingen op vanwege wietteelt en eentje voor wapenhandel. Met het reclasseringsrapport zijn de rechters snel klaar. Aboes G. weigerde mee te werken aan het onderzoek. Wel stelden deskundigen enkele psychopathische trekken vast en bestempelen hem als antisociaal.
De voorzitter van de meervoudige strafkamer vraagt G. waarom hij niet meewerkte. “Ik heb geen gevoel voor mensen. Ik zie ze als objecten,” legt de Zwollenaar uit, die weinig behoefte heeft om over zijn emoties te praten. “Gevoelens zijn een teken van zwakte.” Aboes G. is het niet eens met de conclusie dat hij niet sociaal zou zijn. “Als dat zo was dat had ik niet gefunctioneerd in de club,” aldus G. “Ik ben juist heel sociaal.”
Als de rechter wil weten of hij helemaal geen gevoelens heeft, zegt hij: “Mijn passies zijn mijn motor, mijn familie en mijn eigen leven leiden.” Opnieuw valt de rechter hem in de rede: “U wilt uw eigen leven leiden, maar wordt ervan verdacht dat u iemand anders het leven heeft ontnomen.” Aboes G. reageert: “Dat doet mij veel. Families lijden eronder, ook mijn familie.”
Straf ontlopen voor moord
“De dood van Danny blijft met mysterie omgeven,” zegt de officier van justitie. “Het zal ongewis blijven waarom hij dood moest.” Volgens justitie ligt er zoveel bewijs op tafel dat het niet anders kan dan dat Aboes G. de dodelijke schoten op Danny Nijland loste. Hij kan echter niet bewijzen dat G. ook het plan had om Nijland op te zoeken en hem te doden. “Door te zwijgen ontloopt verdachte de straf voor moord,” aldus de officier. Hij vraagt de rechtbank om Aboes G. te veroordelen voor doodslag en hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 jaar op te leggen.
Roel van Faassen, de advocaat van Aboes G., is het eens met het OM. Ook hij vindt dat er onvoldoende bewijs is voor moord. De raadsman mist eveneens alternatieve scenario’s in het politieonderzoek. “Rond het tijdstip van de schoten waren meerdere mensen in de buurt die niet door de politie achterhaald zijn,” zegt Van Faassen. “Vier van hen waren sowieso op de plaats delict en kunnen de potentiële schutter zijn.”
Ook is er volgens de advocaat geen motief en hebben de aangetroffen schotresten weinig om het lijf. “Die zouden ook door het arrestatieteam kunnen zijn overgedragen,” aldus Van Faassen. Tevens wijst hij de rechters op verklaringen van familieleden van Nijland.
“Daaruit komt naar voren dat hij soms een verschrikkelijk grote bek had,” vervolgt de strafpleiter. “Ook zeggen ze dat Danny veel gezichten had en naasten hem liever niet zagen als hij drugs gebruikt had.” De advocaat laat het verder over aan het oordeel van de rechters.
Aboes G. krijgt na een lange dag in de rechtbank het laatste woord. Dat is kort maar krachtig: “Ik heb niets te vertellen.” De rechtbank doet donderdag 28 november uitspraak.